maandag, maart 11, 2024
Isolatie Editie Maart 2024
HomeCoverstory 2023 - 4Meer dan 25 km aan isolatie in nieuwbouw World Trade Center in...

Meer dan 25 km aan isolatie in nieuwbouw World Trade Center in Amsterdam.

In opdracht van Unica heeft Riweltie Isolatie en Brandpreventie BV, gevestigd in Utrecht en één van de grotere isolatiebedrijven in Nederland alle GKW-leidingen en de leidingen in de technische ruimten geïsoleerd in de nieuwbouw van WTC in Amsterdam. Het bedrijf dat meer dan 25 jaar bestaat, is vooral actief in de utiliteitssector en werkt voor grote Installatiebedrijven zoals Unica, ULC en BAM.

Hoe zijn jullie bij dit project terecht gekomen?

“We zijn voor dit project gevraagd door de projectmanager van Unica”, vertelt algemeen directeur Wesley de Klein. “Voor dit bedrijf hebben we al meerdere projecten uitgevoerd in de utiliteitsector en kregen een aanvraag voor het isoleren van alle GWK-leidingen in het nieuwe WTC-gebouw in Amsterdam. Het was ook de wens van Unica om de isolatie bij een bedrijf onder te brengen die het hele pakket zou doen vanwege een aanspreekpunt en korte communicatielijnen. Wat de doorslag heeft gegeven, is onze ervaring en kwaliteit tegen een goede prijs/kwaliteitsverhouding.”

Het koude leidingen circuit in de kelder is allemaal geïsoleerd met Armaflex
Het koude leidingen circuit in de kelder is allemaal geïsoleerd met Armaflex

Hoe hebben jullie het project aangepakt?

“Aan de hand van de tellijsten die Unica had gemodelleerd vanuit BIM waarin alle strekkende meters, bochten, T-stukken en appendages stonden, hebben we een offerte gemaakt”, licht Wesley toe. “Het mooie hiervan is dat je niet meer in het voortraject alle tekeningen er hoeft uit te trekken. Alles kan uit de tellijsten en tekeningen gehaald worden. Hierdoor is de kans op het maken van calculatiefouten geminimaliseerd. Zelf werken we hier met Solibri, een BIM-software voor architecten en engineers. Aan de hand van dit programma worden de platte tekeningen weergeven in een 3D formaat waardoor je op voorhand al door het project kan lopen. (Bij dit project hebben wij de Solibri documenten niet ontvangen alleen de platte werktekeningen).Bij dit project heeft dit goed gewerkt en was er nauwelijks verschil tussen het BIM-model en de aangebrachte isolatie in de praktijk.

Wat hield het project in?

“In het WTC hebben we de gehele werktuigkundige (CV en GKW) en Sanitaire installatie (Koudwater, Warmwater Warmwatercirculatie Hemelwater en Vuilwater) voorzien van isolatie en plaatwerk met een totale lengte van meer dan 25 km. In feite alles waar water doorheen liep. De cv-leidingen hebben we geïsoleerd met Rockwool en de gekoelde waterleidingen met Armaflex AF. Daarnaast de leidingen en appendages van de 4 technische ruimten: waarvan er 3 buiten die we eveneens met Rockwool en Armaflex hebben geïsoleerd en de appendages met ecomatrassen. De leidingen van de technische ruimten buiten zijn nog afgedekt met Stuccoplaten (stuccobeplating). Verder hebben we alle afvoerleidingen zoals hemelwater en de riolering akoestisch geïsoleerd in gebruikersruimtes met Soundac Sonocool schalen, een minerale wol-schaal met een EPDM laag als vervanger van lood ter reductie van geluidsafstraling bij toepassingen als rioolbuizen.”

Welke materialen hebben jullie toegepast?

“De materialen die we hebben toegepast zijn voorgeschreven door Unica in het bestek. Daar hebben wij verder geen invloed op. Het is wel zo dat je alternatieven mag toepassen als ze tenminste gelijkwaardig zijn aan de materialen in het bestek (niet altijd maar in overleg soms wel). In de praktijk werken wij het meeste met Rockwool en Armaflex omdat het vertrouwde materialen zijn met een goede prijs/kwaliteitsverhouding die bovendien goed te verwerken zijn door onze isolatiemedewerkers. We kijken wel eens naar nieuwe materialen en zodra er vraag naar is, zullen we die zeker toepassen, maar we gaan niet het wiel opnieuw uitvinden en houden vast aan onze vaste basismaterialen omdat we weten dat het werkt”, aldus Wesley.

Overzichts tekening met alle leidingsystemen die ingekleurd zijn
Overzichts tekening met alle leidingsystemen die ingekleurd zijn

Hoe hebben jullie de planning ingevuld?

“We zijn bij dit project begonnen in 2019 en hebben dit recent afgerond. In totaal zijn we er drie jaar mee bezig geweest en is het aanbrengen van de isolatie in fases verlopen. We zijn op de tweede verdieping begonnen. Zodra Unica al het leidingwerk had opgehangen en afgeperst, konden wij aan de slag. We hebben daar constant met drie medewerkers gelopen en gingen steeds gelijk op met de medewerkers van Unica. Voor de isolatie werkten onze medewerkers met een map van tekeningen uit BIM per verdieping en bouwdeel. Vervolgens werd op deze manier alle leidingen tot de 21ste verdieping geïsoleerd. Voor de levering van de materialen hebben we een bouwticket aangevraagd die we vervolgens gestuurd hebben naar IsoPartner, een van onze leveranciers die ervoor heeft gezorgd dat de materialen op het aangegeven tijdstip en locatie bezorgd werden.

Voor de planning is gebruik gemaakt van lean planning die wij hadden gekregen we van Unica. Daarin stond precies de werkzaamheden en wanneer. In de praktijk heeft dit goed gewerkt. Daardoor was er geen vertraging. Door de duidelijke planning hebben we dit project met zo min mogelijk mensen in een goede bouwstroom kunnen uitvoeren. Uiteraard hebben wij weleens in de praktijk te maken met vertraging waardoor de hele planning moet worden omgegooid. Daar valt niet altijd aan te ontkomen. Dit project was echter zo groot zodat er altijd wel iets te doen viel.”

Koude leidingen onder het plafond geïsoleerd met Armaflex
Koude leidingen onder het plafond geïsoleerd met Armaflex

Hoe kijken jullie aan tegen het resultaat?

“We kijken als team en medewerkers zeer tevreden terug op het resultaat dat geheel volgens plan is verlopen. Omdat het zo’n groot project was, werd dit vanuit Unica gecontroleerd door een kwaliteitscontroleur. In de beginfase hebben we ook een proefstuk moeten maken met een aantal materialen dat getest werd op kwaliteit en energiebesparing. Uiteindelijk werd er voor de koude waterleidingen gekozen voor Armaflex waarbij ze de naad aan de onderkant willen hebben om beter te kunnen controleren op lekkages. Normaliter ligt de naad aan de bovenkant. Steeds als er een gedeelte klaar was, controleerde de kwaliteitscontroleur de werkzaamheden dat indien er afwijkingen waren, genoteerd werd in de kwaliteitsdocumenten. Een manier van werken en controleren die inmiddels bijna alle grote installatiebedrijven hebben ingevoerd. We zijn nu nog bezig met een aantal huurders in het gebouw die bepaalde wensen hebben ten aanzien van energiebesparing. We merken wel dat de vraag naar isolatie in het kader van de energiebesparing toeneemt. Voor het komend jaar staat de agenda al vol en kunnen we met onze team en medewerkers van 19 man en nog een flexibele schil vol aan de bak met zowel kleine als grote projecten.”

Tekst: Loet van Bergen en Fotografie Riweltie

Meest gelezen