Onderzoeksplicht creëert grote vraag naar TIPCHECK Services in NL

0
1
foto's onlangs genomen bij een TIPCHECK in Nederland
foto's onlangs genomen bij een TIPCHECK in Nederland

50% van de nieuwe TIPCHECK Experts opgeleid in november zijn Nederlands

De wettelijke verplichting om voor 1 december 2023 een isolatiescan uit te voeren heeft de vraag naar TIPCHECK diensten in Nederland aanzienlijk vergroot. De zogenaamde “Onderzoeksplicht” heeft het verplicht gemaakt voor bedrijven met een jaarlijks energieverbruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas (equivalent) om een isolatiescan uit te voeren: “Aan de technische isolatiescan kan ook worden voldaan door het indienen van de resultaten van een TIPCHECK-onderzoek, als dit onderzoek niet meer dan twee jaar voor het indienen van het rapport is uitgevoerd.”.

EiiF en gecertificeerde TIPCHECK Experts gevestigd in en buiten Nederland zijn de afgelopen maanden steeds vaker benaderd door Nederlandse industriële bedrijven die vragen om een TIPCHECK service voor het einde van de deadline op 1 december 2023. In oktober en november hebben technisch directeur Luis López Brunner en stichtingsdirecteur Andreas Gürtler van EiiF deelgenomen aan vier TIPCHECK’s in Nederland, waarbij ze ofwel ervaren collega’s ondersteunden die de gloednieuwe TIPCHECK TOOL aan het testen waren, ofwel nieuwe TIPCHECK Experts met een niveau 1 certificering die hun TIPCHECK TOOL aan het testen waren of nieuwe TIPCHECK Experts met een niveau 1 certificering die hun eerste TIPCHECK audit uitvoerden.

Resultaat Isolatiescan altijd energiebesparend

De motivatie van de verschillende klanten was altijd dezelfde: “We moeten voor 1 december een isolatiescan uitvoeren”, evenals hun reactie nadat ze het resultaat van de isolatiescan hadden ontvangen: “Je weet niet wat je niet weet, totdat je het weet”. Deze uitspraak drukt ten eerste hun verbazing uit over de energiebesparingsmogelijkheden die zijn geïdentificeerd, en ten tweede dat met de huidige hoge energie- en CO2-prijzen (~80 EUR/t) de terugverdientijden voor technische isolatie erg kort zijn. In veel gevallen, en vooral bij niet-geïsoleerde apparatuur, zijn investeringen in isolatie in minder dan 12 maanden terugverdiend. Op deze manier is het geld al terugverdiend voordat het als uitgave wordt opgenomen in de jaarrekening.

En bijna op dezelfde manier, of zelfs beter, heeft de “Onderzoeksplicht” geleid tot nieuwe isolatie-activiteiten voor EiiF-lidbedrijven die met TIPCHECK actief zijn op de Nederlandse markt. Voor hen werd het jaarlijkse EiiF lidmaatschap en TIPCHECK traininggeld dit jaar vele malen terugverdiend door de extra TIPCHECK contracten en de daaropvolgende isolatie-installaties. EiiF is erg blij met deze extra business voor haar leden in Nederland en daarbuiten.

Elke succesvolle isolatie-installatie na een TIPCHECK voldoet aan het doel van EiiF om duurzame isolatieprojecten in de industrie te initiëren met als doel energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen.

foto's onlangs genomen bij een TIPCHECK in Nederland
foto’s onlangs genomen bij een TIPCHECK in Nederland

Snel werkende tool scoort

“We zijn erg blij dat we erin geslaagd zijn om onze eerste versie van de browser gebaseerde TIPCHECK TOOL net op tijd voor Nederland te ontwikkelen,” legt technisch directeur Luis López Brunner uit. Deze eerste versie bevindt zich nog in een bètafase, maar TIPCHECK Experts ontdekken nu al een aantal van de grote nieuwe voordelen bij het gebruik van de nieuwe TIPCHECK TOOL in het veld. Het eerste voordeel is dat de nieuwe TIPCHECK TOOL de infraroodbeelden die met een externe camera zijn genomen bijna volledig automatisch integreert en de tijd om het TIPCHECK-rapport te schrijven terugbrengt van 2-3 dagen in het verleden tot 2-3 uur met de nieuwe tool.

Het tweede belangrijke voordeel is dat de nieuwe TIPCHECK TOOL het besparingspotentieel schat op basis van de nieuwe Europese isolatie-energie-efficiëntieklassen zoals gedefinieerd door de Europese norm prEN 17956 die in het tweede kwartaal van 2024 zal worden gepubliceerd (meer informatie volgt in het volgende nummer van dit magazine). Het zeer tijdrovende deel van het ontwerpen van de specifieke isolatieoplossing wordt nu dus gescheiden van het energie auditdeel en kan in een tweede stap worden aangeboden nadat de klant de beslissing heeft genomen om te investeren in betere isolatie.

Tot slot kan de TIPCHECK-analyse op basis van de isolatie-energie-efficiëntieklassen nu volledig neutraal en onafhankelijk van een specifieke technische oplossing worden aangeboden, zelfs door een TIPCHECK-expert die voor een isolatiefabrikant, -distributeur of -aannemer werkt. Nieuwe functionaliteiten, zoals verschillende taalversies waaronder Nederlands, zijn gepland voor de volgende update van de TIPCHECK TOOL die begin 2024 wordt gelanceerd.

EiiF trots op groeiende samenwerking

Tegen de achtergrond van dit groeiende succes van de TIPCHECK is het niet verwonderlijk dat steeds meer Nederlandse isolatiebedrijven besluiten om zich aan te sluiten bij de krachtige EiiF-gemeenschap en de TIPCHECK’s te integreren in hun bedrijfsdiensten. Onder deze bedrijven bevinden zich internationale spelers zoals KAEFER en Saint-Gobain ISOVER, die al langer TIPCHECK-diensten aanbieden, en steeds meer ook kleine en middelgrote bedrijven en adviseurs. Alleen al in 2023 zijn vier kleine Nederlandse bedrijven lid geworden van de EiiF Member Association, hebben al deelgenomen aan de TIPCHECK training en bieden nu TIPCHECK diensten aan. We zien deze groeiende belangstelling en vraag ook in het nieuwe jaar aanhouden, en er zijn al trainingen gepland voor het voorjaar van 2024. De eerstvolgende trainingsdata zijn online te vinden op https://www.eiif.org/agenda.

Meer informatie over TIPCHECK en het
EiiF Lidmaatschap is online te vinden op: https://www.eiif.org

Tekst: Andreas Guertler, director EiiF

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in