Samen onderweg

0
1

Op woensdagmiddag 28 februari organiseerde de branchevereniging VIB in samenwerking met het opleidings- en ontwikkelingsfonds OOI het eerste HR Business Summit ‘Samen OnderWeg’.

Een bijeenkomst waarbij de focus lag op werving, maar ook behouden en ontwikkelen van nieuwe krachten. Een zeer opbouwende middag met professionals over rententiebeleid & modern werkgeverschap! Een thema waar de VIB in samenwerking met OOI en de gehele branche de schouders onder zal blijven zetten!

De VIB maakt graag de belangrijke verbinding tussen de vraagzijde én de initiatieven die de vraag aan de aanbodzijde mogelijk kunnen beantwoorden. Dit is een complex samenspel waar wij als branche alle mogelijkheden met beide handen aan zullen moeten pakken. Samenwerken is essentieel.

Daarbij gaat het met name ook om het bieden van een mooi en realistisch arbeidsperspectief. Hoe houd en maak je het werken in de isolatiebranche en steigerbouw aantrekkelijk voor nieuwe krachten en behoud je hen zodoende voor de lange termijn binnen je organisatie en/of de branche? Kortom, hoe maak je van een ‘Broodbaan’ en ‘Droombaan’?

Van broodbaan naar droombaan?

Het lijkt een opendeur, maar dit blijkt in de praktijk voor de bedrijven een enorme uitdaging. Aan de ene kant is het vinden van nieuwe gemotiveerde (vak)mensen een grote uitdaging, aan de andere kant is het ook een uitdaging om nieuwe (vak)mensen vast te houden. Een goede onboarding, coaching on the job, opleiding en (door)ontwikkelingsperspectief zijn hierbij essentieel! Nog steeds blijkt dat wanneer nieuwe medewerkers binnen een bedrijf starten, zij onvoldoende worden begeleid. Er is behoefte aan coaching on the job, een werkcoach en tussentijdse reflectiemomenten.

Hierover is door alle aanwezigen gebrainstormd tijdens deze bijeenkomst. Er werd behoorlijk gestoeid met dilemma’s en situaties. Verrassend was dat er toch verschillen bleken te bestaan in ervaring en uitvoering. Mooi om te zien dat alle partijen zo transparant waren in het delen hiervan om het zodoende mogelijk te maken de sector gezamenlijk een stap verder te brengen. Een grote plus is dat er bij de bedrijven én de vele initiatieven al zoveel gebeurt! Op korte termijn zal aan dit Summit een vervolg worden gegeven om snel door te pakken zodat er een werkbare footprint ligt waar de bedrijven mee aan de slag kunnen.

VIB & OOI samen op weg

Gerda Stijf, voorzitter VIB, Swen Peeters, branchemanager VIB Hylke Warners, directeur OOI, verzorgden ieder een korte aftrap en gaven helder aan te staan voor samenwerking. Gerda gaf aan dat de VIB wil versnellen en benoemde nogmaals de problematiek die in de sector wordt ervaren. Swen zoomde vervolgens in op het belang van het bevorderen van de instroom van medewerkers. Hylke pakte het stokje over en benadrukte de rol van OOI. “Bel als je vragen hebt”: gaf hij aan. “Wij ondersteunen graag bij het vinden en zeker het vasthouden van nieuw talent.”

Modern Werkgeverschap

Antje Koster van Deltalinqs, de werkgeversvereniging in de Rotterdamse haven, schetste de marktsituatie. Volgens haar kampt 30% van de bedrijven met een vergrijzend medewerkers bestand. De focus ligt op werkkracht en kennis. In samenwerking met overheid en onderwijs onderneemt ontplooit Deltalinqs veel initiatieven en worden tal van projecten opgestart. Door trial en error en het goed inzichtelijk maken van resultaten wordt er gewerkt aan een werkbare toolbox van initiatieven. Volg dit via de site van Deltalinqs: www.deltalinqs.nl

Bedrijfsschool – Vakmanschap

Rob Engelaar, directeur Bilfinger Industrial Services nam de aanwezigen mee in de human capital strategie- bepaling van Bilfinger ten aanzien van de arbeidsmarkt en de werving van nieuwe medewerkers.

Sinds 4 jaar wordt er binnen Bilfinger veel aandacht aan dit beleid gegeven. Gebleken is dat de focus op VAKMANSCHAP moet liggen. Essentiële vraag hierbij is of er een geschikte infrastructuur is, die alle essentiële facetten bevat om bestaande medewerkers te behouden en nieuwe medewerkers vakbekwaam te maken? Dit heeft geleid tot de oprichting van een eigen bedrijfsschool in samenwerking met derden en eigen mensen. Een keuze die een flinke investering behelst.

Is deze schaalgrootte binnen het bedrijf niet aanwezig, dan kan samenwerking en een belletje met OOI ook een eerste stap op weg zijn naar werkbare oplossingen.

Hoe vind ik nieuwe medewerkers?

Een probleem dat voor veel werkgevers geldt op dit moment. Tijdens deze interactieve summit kwamen twee sprekers aan het woord, die werknemers opleiden op een manier, waar je wellicht op het eerste oog niet direct zelf aan denkt. Een interessante verdiepingslag.

Current Werkt

Hilal Makhoukhi Current Werkt: Een uitzendbureau dat zich bewust richt op kandidaten die wel een duwtje in de juiste richting kunnen gebruiken. Hilal gaf inspirerende voorbeelden en een verfrissende kijk op de inzet van nieuwe medewerkers.

Current Werkt streeft naar een inclusieve samenleving door mensen met een justitiële achtergrond te ondersteunen richting betaald werk. Daarnaast nemen zij de regie in het overwinnen van maatschappelijke economische drempels in het arbeidsproces. Meer informatie is te vinden op www.currentwerkt.nl

De Beroepentuin én gemeente Dordrecht

“Wij kunnen de instroom regelen, maar hebben perspectief van u als werkgever broodnodig!”

Seyit Yeyden, managing partner van De Beroepentuin en Melissa Kuipers, de Uitvoeringsbrigade, Gemeente Dordrecht hielden een vlammend pleidooi voor samenwerking. Er zijn voldoende werkzoekenden, die met de juiste begeleiding een job kunnen en willen vinden in de isolatiebranche. Zij staan voor een resultaatgerichte aanpak en kunnen door samenwerking op diverse locaties mensen opleiden en startklaar maken voor een job in de isolatiesector. Meer informatie te vinden op www.deberoepentuin.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in