Zijn we klaar voor de energie transitie?

0
1

Maatwerk. Dat is wat Thermatras levert in isolatiematrassen. Al 30 jaar. En maatwerk betekent: meten. Inzicht krijgen. Begrijpen wat je doet. Dat geldt voor de vervaardiging van passende matrassen, maar zeker ook voor de inzet van isolatie ansich. Want welke voordelen zijn er nu werkelijk te behalen met isolatie? Is het allemaal wel zo eenvoudig als beweerd wordt? Zijn we klaar voor de noodzakelijke transitie? Of zijn er belangrijke nuanceringen te onderkennen? Ik spreek hierover met Alexander en Thomas Norder, eigenaren van Thermatras uit Barendrecht.

Op 3 mei 1965, alweer 57 jaar geleden, trad (groot)vader Geert in dienst bij De Boer Isolatie. Een bedrijf dat in 1910 onder de naam “De Boer Pakking-Rubber-Isolatie” werd opgericht. Na een rijke geschiedenis kwam daar in 1991, middels een management buy out door Geert Norder en zijn zoon Alexander, Thermatras uit voort. 27 Jaar later werd het familiebedrijf versterkt door (klein)zoon Thomas. Thermatras is actief in de scheepvaart, de levensmiddelenindustrie en verschillende utiliteit sectoren. Maar de scope van Thermatras is veel breder. De toepassingsmogelijkheden van isolatiematrassen zijn heel divers: feitelijk zijn alle moeilijke vormen in werktuigbouwkundige installaties met matrassen te isoleren.

Isolatie als duurzaamheidsoplossing

Het klinkt zo logisch: wil je energie besparen en de CO2 uitstoot reduceren, dan is isolatie de weg om te gaan. Maar is het wel zo eenvoudig? Alexander: “Eigenlijk is er niets nieuws onder zon: al in de jaren zestig was men ervan doordrongen dat (en ik citeer nu even):

“…een doelmatig en zuinig gebruik van de (dure!) brandstof essentieel is. In dit verband moet het tegengaan van warmteverliezen worden nagestreefd. De grote betekenis van isolatie wordt […] door alle technici erkend.” *

Het is best schrijnend om te zien dat de problemen waar men toen voor stond bij het doorrekenen en de constructieve uitvoering van isolaties feitelijk nog steeds aan de hand zijn. Sterker nog, over de jaren is opgedane kennis verdwenen. Dat heeft mede te maken met hoe we nu te werk gaan. Om een voorbeeld te noemen: wij zijn vanaf dag 1 actief in de utiliteitssector. En waar we voorheen zagen dat elk bejaardenhuis bijvoorbeeld een eigen technische dienst had, we nu te maken hebben met grote coöperaties met één overkoepelende dienst die het technisch beheer veelal ook nog geoutsourced heeft. Aan partijen die veelal vraaggestuurd werken. Wat de klant vraagt, wordt gedaan. Zonder verder te kijken naar de hele installatie of technische inrichting van het gebouw. Terwijl juist dan de grootste besparings- en milieuvoordelen te behalen zijn.”

Effect van aangescherpte regelgeving

“We zien nog veel te vaak dat installaties ongelofelijk veel warmte verliezen, zonder dat men dit in de gaten heeft. De kennis en de aandacht mist gewoonweg. Het is wat dat betreft goed dat de maatregelen die overheden sinds jaar en dag hebben ingesteld nu ook consequenter en strenger worden gecontroleerd, waardoor bedrijven gedwongen worden om serieuze aandacht te besteden aan energiebesparing. Tel daar de enorme stijging in energieprijzen bij op, dan kom je er nu op uit dat bedrijven niet alleen móeten, maar ook wíllen veranderen.”

Inzicht en vertrouwen

“Neemt niet weg dat investeringen moeten doen ook pijn doen, zeker als je niet goed begrijpt wat de investering je onderaan de streep gaat opleveren. Daar worden inmiddels apps voor ontwikkeld, die eigenlijk veel te ingewikkeld zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat je mensen alleen kan bewegen tot daadwerkelijke verandering als ze snappen wat er gebeurt. En zien dat er gigantische warmteverliezen zijn. Wat wij doen is inzichtelijk maken hoe de zaak ervoor staat. Met transparante berekeningen en warmte fotografie maken we een heldere visualisatie. We kijken daarbij naar het hele gebouw en kunnen zo dan ook een volledig advies geven. Achterliggende gedachte is dat we onze klant zo goed mogelijk bij willen staan. Nu, maar zeker ook in de jaren die komen gaan.”


Met oog op de toekomst

“Wij kijken naar de toekomst. In de relatie met onze klanten, maar ook met oog op een leefbare wereld. Isolatie is een sleutelelement, maar er zitten nog veel haken en ogen aan de maatregelen die nu genomen worden om energie te besparen en de CO2 uitstoot te beperken. Daar valt nog veel over te vertellen. We gaan het gesprek graag aan en nodigen je uit tot contact.”

Thermatras
www.thermatras.eu

Tekst: Chantal Fransen
Fotografie: Thermatras

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in