Hoge CO2 prijzen verlagen de terugverdientijd voor isolatie tot minder dan een jaar

0
1

De CO2 prijzen zijn sterk gestegen. “Investeringen in de isolatie van operationele systemen verdienen zich in zeer korte tijd terug”, is de mening van Andreas Gürtler, directeur van de European Industrial Insulation Foundation (EiiF). Hoe hoog het besparingspotentieel is en wat dit betekent voor isolatiebedrijven, legt Andreas Gürtler in dit artikel uit.

Andreas Gürtler: “Bij EiiF verwachten we een sterke toename van de vraag naar technische isolatieoplossingen voor industriële systemen. Je hoeft je alleen maar voor te stellen wat de huidige CO2 prijs van € 100 per ton voor een productiebedrijf betekend.”

Praktijkvoorbeeld

Als voorbeeld noemt Gürtler een Europees verzinkbedrijf, die betrokken is bij de Europese emissiehandel. “In 2016 hoefde dit bedrijf slechts € 5 te betalen voor elke ton CO2, die ze te veel produceerde. Dat was toen zo’n 6.000 ton CO2 met een kostenpost van € 30.000 euro. In 2020 was het bedrag van te veel CO2 produceren al opgelopen tot € 50 euro per ton waardoor de kosten opliepen tot € 250.000 in plaats van € 30.000. In 2022 is het bedrag aan emissierechten verder opgelopen tot € 100 euro per ton wat het verzinkbedrijf in de huidige situatie meer dan half miljoen euro aan emissierechten kost. Conclusie: Het verzinkbedrijf produceert dus veel te duur. Om dit te verbeteren zal het bedrijf zijn productie moeten verbeteren en ook in de kwaliteit van de producten. Dit is wel een drastisch voorbeeld. Of alle andere industriële bedrijven op dezelfde manier worden getroffen, is de vraag. Er zijn natuurlijk verschillen. Niet alle industriële bedrijven produceren meer uitstoot dan ze over certificaten beschikken. Wie minder uitstoot aan het milieu dan dat hij emissierechten krijgt, kan deze nu zeer waardevol verkopen aan bedrijven die te veel CO2 uitstoten. Dit betekent dat het voor deze bedrijven snel loont als ze investeren in technische isolatiesystemen en dus daarmee CO2 besparen”, aldus Gürtler.

In de emissiehandel ontvangen deelnemende bedrijven emissierechten. Deze zijn beperkt en worden elk jaar verminderd. Als het aantal emissierechten (toewijzing) overeenkomt met de emissies, voldoet de installatie aan de eisen. Als het meer uitstoot, moeten er meer emissierechten worden gekocht. Hiervoor stegen de kosten tot 100€/ton CO2 in februari 2022.

Besparingspotentieel

Het besparingspotentieel is volgens een EiiF-studie uit 2021 hoog van ongeveer 700.000 ton CO2 voor de Duitse staalindustrie alleen. Daarbij dienen volgens Gürtler wel de isolatiesystemen in de Duitse staalfabrieken consequent op het niveau van VDI-4610 energieklasse C worden gebracht. Dit zou overeenkomen met een CO2 marktwaarde van €100 per ton met een financieel potentieel van €70 miljoen. “Met dit bedrag kunnen staalproducenten duizenden kilometers pijpleiding inpakken met energie-efficiënte isolatie en hun energieverbruik en bijbehorende kosten de komende jaren effectief verminderen. Dit resulteert in zeer positieve toekomstperspectieven voor isolatiebedrijven.”

“Het besparingspotentieel van ongeveer 700.000 ton CO2 voor staalindustrie in Duitsland is hoog!”

Tipcheck

“Om deze toekomstperspectieven te benutten voor isolatiebedrijven, is het belangrijk te kijken naar de ontwikkelingen in de markt. Op dit moment zien we dat er iets gebeurt in de industrie zowel bij grootte of middelgrootte bedrijven. Het management van deze bedrijven oefenen steeds meer druk uit op haar energiemanagers met het oog op de gestegen productiekosten. Deze druk lijdt niet altijd tot de gewenste maatregelen. Isolatiebedrijven moeten daarom contact opnemen met degenen die verantwoordelijk zijn voor energie of het milieu en hun laten zien dat ze op dit punt ondersteuning kunnen bieden. Met de TBI-app van de EiiF, of in het beste geval met een echte TIPCHECK, kan het besparingspotentieel en de bijbehorende isolatieoplossing worden getoond. Op deze manier is het mogelijk om onderhoudspersoneel te overtuigen dat, als ze zakelijk zijn, in de toekomst zeker niet meer hoeven te betalen voor onnodig geproduceerde en dure CO2 Emissies.”

Invloed isolatie op terugverdientijd.

“Welke invloed de CO2 prijzen op de terugverdientijden van technische isolatiesystemen, weten we momenteel nog niet precies. We moeten dit opnieuw berekenen. In de afgelopen jaren en in onze eerste 2.500 TIPCHECKs zijn de terugverdientijden voor niet-geïsoleerde en beschadigde installatiecomponenten op basis van een industriële energieprijs van 3 cent per kilowattuur gemiddeld twee jaar geweest.
Met het oog op de steeds meer stijgende energiekosten en CO2 prijzen van vandaag is de terugverdientijd nu veel korter. Dit betekent dat de exploitanten van installaties de investeringskosten voor isolatiematerialen al in het jaar van installatie terugverdienen. Voor de rest van de levensduur van de installatie helpt het hen ook geld, energie en emissies te besparen. Wie vandaag dus investeert in een isolatieoplossing is de komende jaren verzekerd niet alleen in een energiezuinige productie met minstens energieklasse c, maar ook het toekomstige risico op stijgende emissie- en energieprijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in