Trends en ontwikkelingen in koude-isolatie

0
1

Hanko is toeleverancier van technische isolatiebedrijven. Al meer dan 40 jaar werkt het bedrijf aan het ontwikkelen van het assortiment, aanpassing aan technologische ontwikkelingen en markttendensen. Welke trends en ontwikkelingen Hanko ziet in koude-isolatie vroegen we aan Hans van Gastel van Hanko. 

“Als het gaat over de isolatiematerialen, beschikken we over alle conventionele materialen op het gebied van koude-isolatie, van koel tot extreem lage temperaturen”, vertelt Van Gastel. “Wij leveren Kaiflex KK+ elastomeer slangen en platen vanuit voorraad in diktes tot 50mm die vanwege hun flexibiliteit, isolatiewaarde en hoge mate van dampdiffusieweerstand (Mu-waarde 10.000!) uitermate geschikt zijn voor koude leidingen en appendages.” 

Isolatie oplossing voor extreem lage temperaturen

“Wanneer er vanwege extreem lage mediumtemperaturen dikker moet worden geïsoleerd, bieden we, samen met Kingspan, een maatoplossing met hardschuim schalen en appendages uit PIR- of fenolschuim. Afhankelijk van het isolatiebudget en complexiteit van de installatie werken we de isolatiematerialen af met dampdichte aluminiumfolie, multilaminaatfolie of voor extreem kritische systemen multilaminaat butyleenfolie, een laag butyleenkit met dampscherm. Om klanten efficiënt te bedienen kunnen we iedere gewenste vorm, materiaalsoort, dikte en afwerking snel leveren. Dat geldt ook voor Foamglas en Foamglas-vormstukken.” 

Aerogel

Sinds enkele jaren is het revolutionaire materiaal aerogel ontdekt door zowel raadgevend ingenieurs, constructeurs als isolatie-contractors. “Deze superisolatie, met een Lamdbawaarde van 0,011 W/mK, maakt het mogelijk om de isolatiedikte te minimaliseren tot wel 75% van conventionele materialen. Aspen Cryogel bijvoorbeeld wordt inmiddels succesvol toegepast op zowel cryogene installaties van -180°C als in eenvoudige koeltechnische systemen waar duurzaamheid, behoud van isolatiewaarden, voorkoming van corrosie onder isolatie en lifetime van het isolatiesysteem belangrijk zijn.”

Meest geschikte materialen

“Bij koude-isolatie, waar isolatierendement en duurzaamheid belangrijk zijn, adviseren technische adviesbureaus steeds vaker toepassingen van Aspen Cryogel. Aerogels behouden hun flexibiliteit ook bij lage temperaturen. Daardoor zijn geen complexe oplossingen nodig om uitzetting en krimp in isolatie op te vangen en schade aan pipesupports te voorkomen. Door minimalsering van isolatiedikte en eenvoud van uitvoering kan dit bijzonder kostenbesparend zijn. Om de isolatieinvestering economisch haalbaar te houden, kan door een combinatie van conventionele materialen (PIR en Foamglas) en Cryogel en perfect passend isolatiesysteem worden geëngineerd. Verder zien we een stijgende vraag naar de nieuwe generatie elastomeerschuimen van Kaimann die met Kaiflex KK+ de brandclassificatie optimaliseerde naar de nieuwe norm op dit gebied. 

Kennisoverdracht

“Samen met fabrikanten informeren we isolatiebedrijven via ons tweemaandelijkse technisch bulletin, HankoNews, en via social media. Ook bezoeken we regelmatig isolatiebedrijven, opdrachtgevers, asset-owners en hun raadgevende ingenieurs om nieuwe materialen te introduceren. Vaak resulteert dat in proefplaatsingen en pilotprojecten. Onze fabrikanten organiseren regelmatig webinars zoals onlangs een infosessie van Kingspan over isolatie van LNG-installaties. Ook organiseren zij trainingen en webinars, toegespitst op materiaalkeuzes en montage. Hanko gaat in augustus een webinar organiseren om de diverse belangrijke aspecten op het gebied van koude-isolatie nader te belichten. Hierin staat naast de diversiteit van materialen ook isolatiesystemen centraal waarin duurzaamheid voorop staat: alleen een goede professionele montage én afwerking met de juiste plaatmaterialen staat hiervoor garant.”  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in