ArmaFlex vermindert het risico van corrosie onder de isolatie (CUI)

0
1

Vochtige isolatie is net zo zinloos als een natte wollen jas in de winter. Het beschermt de uitrusting niet meer tegen energieverlies of corrosie. Het gebruik van materialen met minerale vezels op koelleidingen is een onberekenbaar risico dat hoge vervolgkosten kan veroorzaken. 

Voor de isoleerder is condensatie de grootste vijand. Als zich vocht vormt op het oppervlak van leidingen, of waterdamp binnendringt in het isolatiemateriaal, heeft het isolatiesysteem gefaald. Waarschijnlijk is er ongeschikt materiaal gebruikt, was de dampbarrière beschadigd of ontstonden er thermische bruggen. Het geniepige van condensatie, is dat deze processen onzichtbaar onder de isolatie verlopen. Als er water uit het systeemplafond druppelt of zich ijs op de leidingen vormt, moet niet alleen het isolatiemateriaal worden vervangen, maar kunnen ook de systemen zelf door corrosie worden beschadigd, wat tot hoge kosten leidt.

Onafhankelijk getest door de gerenommeerde corrosiespecialist 

In welke mate verschillende isolatiesystemen het risico van corrosie kunnen verminderen, onderzocht het op corrosietesten gespecialiseerde instituut InnCoa (Neustadt/Donau, Duitsland). In deze test werden vijf op de markt verkrijgbare isolatiesystemen op pijpleidingen geïnstalleerd en vervolgens 65 dagen blootgesteld aan een hoge luchtvochtigheid bij een hoge omgevingstemperatuur. Doordat installaties bij wisselende temperaturen een bijzonder hoog risico van corrosie hebben, werd het water in een cyclus van 24 uur afwisselend tussen 5 °C en 80 °C door het systeem gevoerd. Aan de test onderworpen werden flexibele elastomeerschuimen (FEF) en isolatiesystemen van glaswol, polyurethaan en steenwol. Na de test werden de isolatiematerialen verwijderd. De geschiktheid als bescherming tegen corrosie werd volgens DIN EN ISO 10289 met de beschermingsgraad RP op een schaal van 0 tot 10 beoordeeld. Een RP van 10 betekent dat 0 % van het oppervlak corrosie of andere defecten toont (beste cijfer). 

De beste score bereikten de twee FEF-isolatiesystemen in de test. Het elastomeerschuim dat over het complete oppervlak was verlijmd, behaalde zelfs het beste cijfer: RP 10. Over het gehele oppervlak van de pijp was geen enkel teken van corrosie te vinden. 

Op lange termijn hoge functionaliteit van elastomere isolatiesystemen 

De test levert indrukwekkend bewijs dat flexibele elastomeer schuimen met gesloten celstructuur – die een geïntegreerde dampscherm bezitten – het risico van corrosie kunnen beperken. De resultaten van de CUI-test bevestigen de uitstekende ervaringen die al tientallen jaren wereldwijd worden gemaakt met ArmaFlex-isolaties. Zoals bij onderhoudswerkzaamheden steeds weer wordt vastgesteld, is bij met ArmaFlex geïsoleerde systemen ook tientallen jaren na installatie geen spoor van corrosie te zien. 

Info: 

scan de qr code of bezoek https://local.armacell.com/nl/armacell-netherlands/know-how/cui/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in