Raymond Kruijs van RKI Isolatie

0
1

Raymond rolde in 1995 de wereld van het isolatieplaatwerk met een specialisatie in de glastuinbouw. “Dat is een aparte tak, anders dan industrieel werk”, vertelt Raymond. “Inmiddels zit ik 26 jaar in het vak en vindt het nog steeds leuk werk dat nooit verveeld.”

“Sinds 1 januari 2008 ben ik onder de naam RKI Isolatie als ZZP’er gestart met mijn eigen eenmanszaak is”; vervolgt Raymond. “Nadat ik van school ben afgekomen, moest ik van mijn vader aan de slag. Via een uitzendbureau ben in de tuinbouwisolatie terecht gekomen. Daar heb ik het vak nog van echte oude ambachtsmannen geleerd. Dat was een harde leerschool soms. Was het fout dan moest je weer opnieuw beginnen. We deden daar echt nog het oude ambachtswerk. Alles werd met de hand gemaakt; bochten aftekenen, uitknippen met een knabbel schaartje, walsen, kokers maken gaatjes voorboren voor de popnagels enz. Het was veel handwerk en dat komt nog steeds goed van pas.”

Specialisatie Glastuinbouw

Als ZZP’er werk ik voornamelijk voor Altisol Isolatie, een wereldspeler op het gebied van warmte-isolatie, koude-isolatie, geluidsisolatie, isolatie van opslagtanks en technische installaties in de tuinbouw met een eigen filiaal in Canada. Regelmatig word ik voor dit bedrijf uitgezonden naar het buitenland en heb inmiddels ik de hele wereld gezien ik ben o.a. geweest in Amerika, Canada, Mexico, Engeland, Portugal, Griekenland. Gemiddeld ben ik twee tot drie maanden per jaar, vier weken achter elkaar, in het buitenland. Canada was de laatste. “Daar wordt nu zoveel gebouwd, dat is niet te vergelijken met Nederland. Ik word hiervoor ingehuurd omdat het heel specialistisch werk is wat ik doe, en die expertise hebben ze in Canada niet. Het gaat dan met name om isoleren van de ketelhuizen, binnen- en buitenleidingen bij glastuinbouwbedrijven. De belangrijkste reden om goed te isoleren noemt Raymond energiebesparing en persoonlijke bescherming. Minerale wol producten van Rockwool en Isover zijn uitermate geschikt om technische installaties met hoge temperaturen thermisch te isoleren, waardoor energie wordt bespaard en er sprake is van CO² reductie”, aldus Raymond

De kunst van het isoleren

Het kunstje van het isoleren blijft volgens Raymond in alle gevallen min of meer wel hetzelfde. “Van Altisol krijg een tekening aangeleverd met de specificaties van de plaatmaterialen en isolatie dat door Altisol wordt aangeleverd op het adres van de tuinder. Leidingen in de glastuinbouw worden hoofdzakelijk geïsoleerd met steen- of glaswol vanwege de brandveiligheid. Het aanbrengen van de isolatie is puur handwerk. Eerst draai ik de op maat gesneden isolatie om de leiding dat vervolgens aan de buitenkant wordt vastgeplakt met schilderstape. Op deze manier werk ik eerst alle leidingen af tot wel lengtes van 30 meter en meer. Daarna werk ik de isolatie af met plaatwerk van aluminium of gekleurd stalen kokers. Het merendeel van het plaatwerk krijg ik prefab aangeleverd. Ter plekke moet dit nog vaak aangepast worden. Met behulp van een speciaal compact snijtafeltje van Geralit voor het snijden van passtukken, begin-, tussen- en eindstukken van gegalvaniseerd plaatstaal en aluminiumplaat kan ik het plaatmateriaal precies op maat maken. In Nederland wordt overigens de meeste isolatie afgewerkt met aluminium kleurige platen. In Canada waar ik regelmatig werk, wordt steevast het verdeelstuk rood beplaat en de retourleiding blauw. Dat geeft een leuk contrast in het ketelhuis en maakt het een echte eyecatcher. Canadezen hebben daar ook nog meer dan Nederlanders oog voor. Nederlanders willen vooral ook functionaliteit, maar in Canada zie je de meest mooie kleuren inmiddels voorbijkomen. Dat is leuk, al blijft het hoofddoel altijd hetzelfde: netjes afwerken en goed isoleren.”

Ambachtelijk werk

Tegenwoordig mag dan veel computergestuurd gebeuren, nog steeds komen de ‘oude ambachtsskills’ die Raymond leerde nog voordat hij voor zichzelf begon goed van pas. “In oude ketelhuizen waar alles nog heel krap is wil je ook mooi werk afleveren. Of als in het buitenland soms de juiste materialen ontbreken kan ik met een slimme kunstgreep alsnog de leiding netjes weggewerkt krijgen. Gezien de ervaring die ik heb, lukt het me meestal om ter plekke een oplossing te vinden. Wat het werk veelzijdig maakt: geen dag is namelijk hetzelfde. De klussen die ik uitvoer duren meestal niet langer dan een paar dagen en dan ga ik weer naar de volgende klus. Ik zit praktisch nooit zonder werk, want in de glastuinbouw is er op dit moment voldoende werk. Er worden nog steeds nieuwe kassen gebouwd of kassen die gerenoveerd, uitgebreid of vernieuwd moeten worden. Hoewel het werk op zich best zwaar is, geeft het me veel voldoening. Niet altijd zijn de omstandigheden waar in je moet isoleren ideaal. In de zomer kan de temperatuur in een kas vaak oplopen tot 35 graden. Maar dat hoort erbij en daar pas ik mijn werktijden ook op aan. Mijn baas biedt hierin veel vrijheid. Zolang het maar netjes gebeurt en op tijd afkomt.”

Opmars alternatieve warmtebronnen

“Tien, vijftien jaar geleden waren warmtekrachtkoppelingen gigantisch aan een opmars bezig en nu zie je dat een beetje met aardwarmte waarbij bodemwarmte tot wel 2500 meter diep uit de bodem wordt gehaald. De warmte wordt gebruikt voor verwarming van woningen, gebouwen en bijvoorbeeld kassen. Daarin ben ik ook heel actief. Zo heb ik bijvoorbeeld meegewerkt aan het Triasproject. Waar ook andere soorten isolatiemateriaal wordt gebruikt. Bij Altisol zijn meerdere isolatieploegen actief, gespecialiseerd in bijvoorbeeld het isoleren van ketelhuizen of koude isolatie. Voor alle isolatiewerkzaamheden geldt dat het intensieve gebruik en de bijbehorende veiligheidseisen bepalend zijn voor onze werkwijze en materiaalkeuze.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in