Ooi Nieuws

0
1

Instroom voorop

Nu de samenleving weer op gang komt na de coronacrisis wordt meteen het grootste probleem op onze arbeidsmarkt weer zichtbaar: de beschikbaarheid van goede en goed opgeleide medewerkers. Zeker in de technische sectoren neemt de spanning weer toe en moeten werkgevers alle zeilen bijzetten om aan de juiste vakmensen te kunnen beschikken. Dat is voor de isolatiesector dus ook niet anders. Juist voor dit thema is er een duidelijke rol voor OOI weggelegd, als sectoraal opleidings- en ontwikkelingsfonds. Daarom worden op dit moment verschillende initiatieven ontwikkeld met als doel de bekendheid van de sector te vergroten en nieuwe mensen te vinden die zouden willen werken.

Kijken wat werkt en wat niet

OOI zal meer inzetten op kleinschalige experimenten om te ontdekken wat werkt en wat niet. De gedachte daarachter is dat we sneller een idee of initiatief kunnen ondersteunen en kunnen leren wat de succesfactoren zijn en wat we vooral niet moeten doen. Als we hebben ontdekt wat effect heeft, kunnen we dat op grotere schaal gaan inzetten

Een succesvolle start

De focus van de interventies ligt niet alleen op zoveel mogelijk nieuwe medewerkers verwerven, maar vooral ervoor te zorgen dat de kans op een succesvolle start zo groot mogelijk is. In het vorige nummer hebben we al benoemd dat de rol van de praktijkbegeleider daarbij essentieel is. Maar ook een goede voorlichting draagt bij aan het neerzetten van het juiste beeld van het vak, waardoor een succesvolle start in de sector. Vandaar dat OOI juist op deze punten in zal zetten.

Route via het ROC

In de regio’s Amsterdam en Rotterdam zijn we in gesprek om een opleiding voor isolatiemonteur weer terug te krijgen op het ROC. Op dit moment is er geen specifieke opleiding voor onze sector, waardoor we dus ook niet zichtbaar zijn. Met beide ROC’s verkennen we op welke wijze we het beste de opleiding kunnen organiseren zodat we de sector kunnen gaan voorzien van instroom. Voordeel van instroom via het ROC is dat de nieuwe instroom een degelijke basis hebben meegekregen en ook beschikken over een erkend diploma.

Werving via bureaus

Veel bedrijven in de sector maken gebruik van de diensten van bemiddelingsbureaus. Met een aantal van deze bureaus kijken we of we een manier kunnen vinden om medewerkers, voordat ze worden aangeboden aan bedrijven, klaar te stomen voor werken in de sector. Ook hier vanuit de gedachte, dat als toekomstige medewerkers goed worden voorbereid op het werken in de sector, de kans groot is dat ze ook behouden blijven voor de sector. 

Inzet social media

Later dit jaar zullen we met een grote campagne mijnOOI onder de aandacht brengen van de werknemers in de sector. Daarbij zullen we ook aandacht hebben voor het neerzetten van de sector als aantrekkelijk om in te werken. We gaan dan ook op zoek naar potentiële medewerkers voor onze sector. Door veel te laten zien over het vak en een makkelijke manier te bieden om met ons in contact te komen willen we meer mensen interesseren om in de isolatiebranche te komen werken.

Samen met bedrijven in de sector

We zien dat veel bedrijven ook hard werken om de instroom te vergroten. Dat juichen we natuurlijk van harte toe. Wij zouden het fijn vinden om met bedrijven in contact te komen die goede ervaringen hebben met succesvolle manier van werven voor de sector. Vanuit OOI kunnen we dan bekijken of we breder gebruik kunnen maken van de positieve ervaringen. Uiteindelijk moeten we de vijver voor de hele sector zo groot mogelijk maken. Reacties ontvangen we graag op info@ooi.nl .

Vernieuwen beroepsprofielen

OOI verzorgt al jaren lang cursussen voor de isolatiebranche. Zowel bedrijven uit de utiliteit als uit de industrie kunnen terecht voor diverse cursussen die belangrijk zijn om het vak van isolatiemonteur of plaatwerker uit te oefenen. Om ervoor te zorgen dat de cursussen goed aan blijven sluiten bij de ontwikkelingen in de sector, is het van belang dat OOI met enige regelmaat de cursussen tegen het licht houdt.

OOI gaat een commissie van inhoudelijk deskundigen instellen die regelmatig met ons de verschillende cursussen naloopt en waar nodig aanpassingen voorstelt. Het begint met het goed beschrijven van profiel van bijvoorbeeld een vakbekwame monteur of plaatwerker. Op basis daarvan zal OOI een overzicht van eindtermen maken. Eindtermen beschrijven de kennis en vaardigheden die iemand die een cursus heeft gevolgd aan moet hebben opgedaan. Deze eindtermen vormen vervolgens de basis voor de toetsen die worden afgenomen. 

OOI komt graag in contact met mensen met verschillende achtergronden die deel willen nemen aan deze commissie. Mocht je interesse hebben of meer informatie willen, dan kan je contact opnemen via info@ooi.nl , of bellen naar 0181 659 555 .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in