Onbrandbare leidingisolatie houdt hoofd koel

0
1


TECLIT van ROCKWOOL® is speciaal ontwikkeld voor het isoleren van drinkwater-, koelwater- en koudeluchtleidingen en verwarmings- en warmwaterleidingen voor temperaturen tussen 0 en 250°C. Dit snel en eenvoudig te verwerken isolatiesysteem van steenwol is bijzonder vanwege de onbrandbaarheid van het steenwolmateriaal. Omdat opdrachtgevers steeds strengere eisen stellen aan brandveiligheid van het gebouw komt TECLIT steeds vaker in beeld.


Daarom nemen we TECLIT in deze uitgebreide testimonial onder de loep. Leidingen en bijbehorende appendages worden ‘ingepakt’ met steenwol pijpschalen of flexibele lamellendekens. Het isolatiemateriaal wordt dampdicht afgesloten met alu- of flextape dat speciaal wordt toegepast voor TECLIT.

In gesprek met twee professionele verwerkers, V.D. Hoek Isolatie Groep en Domstad Isolatietechniek, krijgt u inzicht in hun ervaringen met de verwerking en de eigenschappen van dit isolatieproduct van ROCKWOOL voor koude leidingen

V.D. Hoek Isolatie Groep

Calvin vd Hoek

Bedrijfsleider Calvin van der Hoek van eerstgenoemd isolatiebedrijf vertelt over de toepassing van TECLIT bij de bekleding van koelleidingen en zogenaamde change-over systemen (omschakeling van warmte naar koude levering bij bijvoorbeeld warmtepompen) bij de bouw van de A-pier op Schiphol. “De opdrachtgever eiste dat de technische isolatie moest voldoen aan de hoogste brandklasse A; dat betekent onbrandbare materialen. Alleen TECLIT kan dat bewerkstelligen. De brandveiligheidseis was voor ons de belangrijkste reden om voor dit systeem te kiezen.”


V.D.Hoek Isolatie Groep, is in de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot een van de grootste isolatiebedrijven in Nederland, werkte op Schiphol met zowel de steenwol pijpschalen, Teclit PS200, voor het leidingwerk en de flexibele lamellendekens, Teclit LM200, voor de appendages (afsluiters, kranen, flenzen, meetapparatuur e.d.). Om nog sneller en efficiënter met TECLIT te werken, paste het bedrijf met goedkeuring van ROCKWOOL de verwerkingsmethode enigszins aan met betrekking tot de flenzen.

Calvin legt uit: “ROCKWOOL adviseert om daar lamellendekens voor te gebruiken, maar ze hebben zo’n breed assortiment aan steenwol pijpschalen die perfect passen om de meest gangbare flensmaten. Dus hebben we voor de flenzen diverse diameters pijpschalen toegepast. Dat werkt voor ons sneller en effectiever. ROCKWOOL heeft onze methodiek overgenomen en in hun verwerkingsadvies naar de opdrachtgever toe, aangepast.”
Volgens Calvin reageert ROCKWOOL adequaat op de ontwikkeling dat gebouwen meer gaan koelen dan verwarmen en dat isolatie van koelleidingen steeds belangrijker wordt. Een goede service is daarbij onontbeerlijk. “Paco Ariza Lora is onze contactpersoon bij ROCKWOOL. Hij komt regelmatig langs om de bevindingen en voortgang te bespreken. Dit geeft vertrouwen. Immers, TECLIT is een nieuw systeem en dan is het fijn dat je altijd bij ROCKWOOL terecht kunt voor vragen en informatie; je wordt gelijk geholpen.”

Domstad Isolatietechniek

Stef van Beurden


Domstad Isolatietechniek is een gevestigde naam in de isolatiebranche. Het bedrijf is al tientallen jaren een betrouwbare en vakkundige partner bij grote projecten. Eén van dergelijke projecten betrof de isolatie van 17 kilometer koude-leidingen, waarvan 9 kilometer koelwaterleidingen in drie separate multifunctionele torens van The Valley aan de Zuidas in Amsterdam. De torens met een kantoor-, woon-, horeca- en recreatiefunctie vallen op door hun verspringende geveluitstulpingen van natuursteen en een overvloed aan groen.

Stef van Beurden: “Voordeel is dat we met één leverancier, ROCKWOOL, van doen hebben”

Volgens mede-eigenaar Stef van Beurden van Domstad Isolatietechniek had de isoleerder de keuze uit schuim of TECLIT voor het isoleren van de koelleidingen. “Onze voorkeur ging uit naar TECLIT, omdat we zelf de keuze mochten maken tussen schuim of steenwol, waarbij steenwol onze voorkeur heeft. In een eerder uitgevoerd project hebben wij zeer positieve ervaringen hadden opgedaan met TECLIT. Een ander voordeel is dat we met één leverancier van doen hebben, namelijk ROCKWOOL. Dat betekent gemak met bestellen.”

Naast het bestelgemak ervoer Van Beurden de goede ondersteuning vanuit ROCKWOOL bij de verwerking van het steenwol isolatieproduct. “Je moet vóór de verwerking rekening houden met de compartimentering van de isolatie van de koelinstallatie in het gebouw en op de juiste plekken de isolatie afwerken om thermische bruggen te voorkomen. Het is van groot belang om de naden in de pijpschalen nauwkeurig af te plakken met de TECLIT Alutape of TECLIT Flextape bij doordringpunten van de aluminium laag. Dat kost in het begin een beetje tijd en concentratie, maar als je het eenmaal onder de knie hebt gaat dat steeds sneller. We hoefden onze contactpersoon Paco Ariza Lora maar te bellen voor hulp en advies en hij stond voor ons klaar.”Het verwerken van TECLIT was in eerste instantie wel wennen voor de isoleerders van Domstad Isolatietechniek. Stef legt uit: “Bij de verwerking van de ROCKWOOL 810 pijpschalen
voor isolatie van verwarmingsleidingen werken we met ijzeren binddraad om de alu cachering, voor extra zekerheid. Bij TECLIT gebruiken we hiervoor de tape.‘’

Waarom koudeleidingen isoleren?

Vanuit oogpunt van energiebesparing is het isoleren van koude- en koelleidingen interessant. Het koelen van een gebouw vergt per definitie meer energie dan verwarmen. Gezien de opwarming van het klimaat en de aanwezigheid van veel elektrische apparatuur in kantoren en woningen is de behoefte aan koelen groter dan aan verwarmen.

Echter, er is nog een ander groot voordeel van koude-isolatie. Bij actieve stroom van koude lucht en koelwater kan gemakkelijk vocht uit de warmere omgevingslucht condenseren op de leidingen, waardoor er corrosie kan optreden. Dat heeft tot gevolg dat er zwakke plekken in de leiding ontstaan, waardoor er lekkages kunnen ontstaan. Bovendien leidt ernstige corrosie tot veiligheidsrisico’s van ons drinkwater en hoge kosten voor het aanpassen van de installatie. De TECLIT isolatie wordt zorgvuldig afgetaped, waardoor er een dampdicht leidingsysteem ontstaat en de kans op condensatie minimaal is.

Meer informatie ROCKWOOL TECLIT systeem: rockwool.nl/teclit of neem contact op met Paco Ariza Lora, +31 (0)6 51 00 10 02

Cursus TECLIT
ROCKWOOL heeft samen met opleidingscentrum voor de isolatiebranche, OOI, een cursus ontwikkeld voor bedrijven die gaan werken met TECLIT. De medewerkers krijgen een gerichte cursus om zich te bekwamen in het systeem. Aan het einde van de cursus ontvangt de medewerker een certificaat en is het bedrijf gecertificeerd TECLIT Installeerder.

Het belang van onbrandbare isolatie
Om een gebouw brandveilig uit te voeren is het van belang dat alle (niet-)constructieve elementen daaraan voldoen. Dat geldt dus ook voor technische isolatie, zowel voor koude- en koelleidingen als voor warme lucht en warmwaterleidingen en de appendages. Steeds meer vastgoedontwikkelaars- en eigenaren stellen -terecht- strengere en hogere eisen aan de brandveiligheid van hun vastgoed. Steeds vaker wordt voor toegepaste bouw- en installatiematerialen Euro brandklasse A geëist en dat betekent dat materialen onbrandbaar moeten zijn. Alle steenwol isolatieproducten voldoen aan de hoogste graad van brandveiligheid en dus ook TECLIT.

Lees meer over de brandveiligheid van steenwolisolatie – rockwool.nl/teclit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in