Modulair isoleren? De volgende stap

0
1

Prefabricage heeft de isolatiebedrijven en de installateurs in de bouw grote voordelen gebracht. Tijd- en kostenbesparingen, samen met een snellere en veiligere installatie ter plaatse, behoren tot de meest erkende voordelen.

“Als gevolg van veranderende eisen van klanten en digitalisering is de betekenis van prefabricage geëvolueerd”, vertelt Danny van Rij-Roks Director Integrated Construction Solutions bij Walraven. “In tegenstelling tot een paar jaar geleden verwijst prefabricage niet meer alleen naar de offsite assemblage van een aantal vooraf geselecteerde producten zoals het gebruik van standaard pijpschalen en plaatmateriaal in de isolatiebranche. Vandaag de dag verwijst het naar de combinatie en integratie van gestandaardiseerde componenten die lean worden geproduceerd om de aanpassingsbehoeften van klanten te optimaliseren.”

Ontwikkeling

Walraven, producent van installatiematerialen, introduceert begin volgend jaar op de VSK beurs het horizontaal distributiesysteem (HDS) dat is ontwikkeld volgens een geïntegreerde aanpak waarin koeling, verwarming, isolatie, sprinklermodules, kabelgoot, afsluiters, koppeling en verankering in één standaard aanbod is gegoten. “Waarbij het gehele ontwerp-, productie-, leverings- isolatie- en montageproces op de bouwplaats is gestandaardiseerd”, verduidelijkt Van Rij-Roks. “In dit systeem zitten ook isolatiecomponenten die wij samen met Rockwool en Isolatiebedrijf Ettekoven BV hebben ontwikkeld. Het gebruik van het Rockwool TECLIT systeem die gebruikt kan worden voor zowel verwarming als ook koelleidingen, vormde een belangrijke toegevoegde waarde voor ons HDS concept. Het ontwerp van het HDS in gebouwen gebeurt volledig digitaal in BIM. Daar komen productiecodes uit die vervolgens met Ettekoven worden gecommuniceerd. Deze digitale bestellijst wordt door Ettekoven één op één doorgezet naar de leverancier.” “De Rockwool isolatiemodules produceren wij voor Walraven in onze werkplaats in Houten”, licht Ettekoven toe. “Terwijl het assembleren (isoleren van de buizen) van het HDS in de Walraven fabriek plaatsvindt. Walraven maakt van alle modules een eindproduct en transporteert deze naar de bouw. Waar het uiteindelijk wordt geïnstalleerd.”

Traditioneel versus modulair 

“Een belangrijk verschil met deze manier van isoleren is dat wij niet meer op de bouwplaats komen”, noemt Joop Ettekoven. “Normaal gesproken staan we het hele jaar op de bouw en is het of te koud of te warm. Alles wat we nu doen wordt onder geconditioneerde omstandigheden gedaan wat ten goede komt aan de kwaliteit. Een ander voordeel is dat, doordat je niet meer op de bouwplaats komt, geen last meer hebt van het spanningsveld tussen de installateur en de isoleerder bij werkzaamheden die elkaar kruisen. Waardoor we alles uit de kast moeten halen om op tijd klaar te zijn. Deze spanning hebben we met het HDS niet meer en is een ware verademing”, aldus Ettekoven. Inmiddels is het systeem getest en marktrijp. 

Van Rij-Roks: “Door deze manier van samenwerken weten we ook precies wat het kost aan materialen en assembleren en kunnen we een 100% prijsgarantie afgeven. Doordat het systeem digitaal is ontworpen tot in het kleinste detail, kunnen wij het gehele ontwerp ook in een virtual reality omgeving tonen en kan de klant letterlijk door het gebouw lopen en inzoomen op de isolatiemodules. Dit helpt om ook om nieuwe medewerkers bij Ettekoven te trainen hoe deze isolatiemodules moeten worden geproduceerd. Met name in deze Corona-tijd is dat van grote waarde. Hiermee zullen de faalkosten in het bouwproces enorm worden gereduceerd!

Kijk voor meer informatie op 

de website van Walraven via 

www.walraven.com/nl/hds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in