Linda de Boer VAP Ondernemersnetwerk

0
2
Linda de Boer VAP Ondernemersnetwerk

VAP Business Network Het netwerk voor aannemers in de Petrochemie

Het VAP Ondernemersnetwerk is een netwerkclub voor aannemers en toeleveranciers in de petrochemische sector. De meer dan 100 leden zien elkaar met regelmaat in een informele setting, ze kennen elkaar en weten welke werkzaamheden worden uitgevoerd en waar zij voor staan. Dat zorgt voor sterke verbintenissen en duurzame samenwerkingen waarbinnen men elkaar bijstaat en actief verder helpt. Ik ga in gesprek met Linda de Boer, bestuurslid bij het VAP Ondernemersnetwerk, over hoe je elkaar kunt versterken bij de uitvoer van de eigen werkzaamheden in een gedeelde keten en gezamenlijke opdrachtgever.

Linda de Boer VAP Ondernemersnetwerk

“We werken allemaal voor dezelfde eindklant in de petrochemie. Het heeft daardoor zin om de krachten te bundelen.”

“Samen sta je sterker, het was de grondgedachte waarop het VAP, de Vereniging Aannemers Petrochemie, in 1978 is ontstaan,” vertelt Linda. “Waar we toen de krachten hebben gebundeld om een stakingskas te creëren, staan we ook nu nog klaar voor elkaar. Ieder van ons heeft zijn eigen werkzaamheden, maar werkt wel binnen dezelfde keten voor dezelfde eindklant. We zijn ons ervan bewust dat we allemaal een schakel zijn in een groter geheel, waar iedereen zijn eigen rol speelt, maar waar we alleen samen tot het door onze eindklant gewenste eindresultaat kunnen komen.”

Ieder zijn specialisme

“Om een voorbeeld te noemen: ik ben werkzaam bij Pro Rotating, dat o.a. het onderhoud van pompen verzorgt. Voordat wij ons werk kunnen doen, moeten de pompen worden uitgepakt, de isolatie verwijderd, en als wij klaar zijn door de isoleerders ook weer worden ingepakt. De isoleerder heeft op verschillende momenten in elke keten een duidelijke rol te vervullen. Dat geldt voor de isoleerder, maar evengoed voor de steigerbouwer, de specialist in leidingsystemen en veiligheidsexperts, om er maar een paar te noemen. Er is een hele reeks aan specialismen aan het werk binnen elk project. Je staat krachtiger als je je beseft dat de eindklant elke schakel in de keten nodig heeft.”

Elkaar verder helpen

“Isoleerders als WIKO en de Belgische EIB Insulation Group hebben zich bij ons aangesloten. Industriële isoleerders met aanvullende specialismen in o.a. tracing, rope access en steigerbouw. Bedrijven met een vergelijkbare expertise die gezien hun specifieke focus prima in hetzelfde netwerk kunnen samengaan. Neemt niet weg dat we streven naar een zo divers mogelijke samenstelling van de groep. We laten maar een paar afgevaardigden toe uit een bepaalde beroepsgroep. Zo behouden we een mate van exclusiviteit en borgen we ieders toegevoegde waarde. Door elkaar regelmatig te zien tijdens de maandelijkse netwerkbijeenkomsten leer je elkaar goed kennen en weet je wat de ander doet. De bedrijfsbezoeken die een aantal keer per jaar worden georganiseerd dragen daar ook toe bij. Dit keer waren we te gast bij Interdam, die een specialisatie heeft in explosie- en brandwerende deuren en cladding-insulation en leerden we meer over hoe hun product mens en materialen veilig houdt. Zo leren we van elkaar en snappen we ook wat de ander doet. Met die kennis kun je elkaar ook aan werk helpen. Krijg ik op een opdracht van Pro Rotating de kans om bijvoorbeeld een isoleerder te introduceren, dan zal ik dat ook zeker doen. Weten we dat er een tender uit gaat komen, dan lichten we de leden in die hier hun voordeel mee kunnen doen. Zo help je elkaar actief verder.”

Gezamenlijke presentatie

“Alle leden zijn terug te vinden op de website en in de VAP Business Guide, het ledenboek dat we in corona tijd hebben uitgebracht. Dat vergroot de zichtbaarheid van de individuele leden. In dat kader trekken we ook samen op tijdens evenementen als de Maintenance Next beurs bijvoorbeeld, de vakbeurs voor iedereen die ertoe doet op het gebied van industrieel onderhoud. Leden kunnen tegen een gereduceerd tarief aansluiten bij het plein dat we op de beurs inrichten. Het is een mooi netwerkevent waar er veel kennis wordt gedeeld en waar je de bedrijven kunt ontmoeten waar je wellicht een samenwerking mee aan kan gaan. In 2025 is er weer een Maintenance NEXT. Ik nodig alle lezers, isoleerders, van harte uit om daarbij aanwezig te zijn.”

Meer over het VAP Ondernemersnetwerk: www.vapondernemersnetwerk.nl

De vakbeurs Maintenance NEXT, dé vakbeurs voor bedrijven die zich bezighouden met industrieel onderhoud, is eveneens een netwerkplatform waar kennis wordt gedeeld. Een belangrijke doelstelling is om van elkaar te leren. Er is weer een Maintenance NEXT in 2025. Voor aanmelden en meer informatie ga je naar: www.maintenancenext.nl

Tekst: Chantal Fransen Fotografie: Suzan Alberts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in