Koelmachines Isoleren

0
2

In opdracht van Van Kempen Koudetechniek uit Tiel is Brabant Isolatiebedrijf, gespecialiseerd in koude isolatie, momenteel bezig met het isoleren en afwerken met aluminium beplating van de koude leidingen van twee systemen ( -10 en -30)  in de machinekamer van een vleesverwerkingsbedrijf. Het bedrijf BIB is opgericht in 1952 en heeft veel expertise op het gebied van koude isolatie opgebouwd en behoort met zijn 33 medewerkers tot een serieuze speler op isolatiegebied. Het is nog echt een no nonse  familiebedrijf waar de vakkennis van vader op zoon is overgedragen. Inmiddels is de 4de generatie tot het bedrijf toegetreden. 

“Van Kempen Koudetechniek is een van de vaste opdrachtgevers”, vertelt directeur Gerard van Kreij. “Aan de hand van een bestek hebben wij een offerte gemaakt waarna we de opdracht hebben gekregen om e.e.a. uit te voeren. In dit bestek staat precies omschreven welke werkzaamheden verricht moeten worden zoals het isoleren van alle leidingensystemen en appendages en welk soort isolatiematerialen en dikte er toegepast dienen te worden. Tevens moeten we alle doorvoeren vanaf de machinekamer naar de gebruikers brandwerend afwerken. Het project heeft 2 verschillende uitvoeringen qua isolatie, de transportleidingen zijn uitgevoerd in voorgeïsoleerde leidingen waarvan de verbindingen en vormstukken door ons zijn voorzien van aluminium beplating welke dan door middel van 2-componenten schuim geïsoleerd zijn. Aftakkingen en de technische installatie in de machinekamer zijn geïsoleerd met Pir schalen/segmenten voorzien van mylarfolie en worden afgewerkt met aluminium beplating Het is overigens niet altijd zo dat wij het bestek moeten volgen. 

Bij sommige projecten mogen we zelf bepalen welk soort isolatie we toepassen gebaseerd op onze kennis en ervaring,” aldus van Kreij. 

Ontwerp

“Voor dit project krijgen we van te voren, ook voor de calculatie, een ontwerp aangeleverd van Van Kempen Koudetechniek. Na opdracht meten we de leidingen in het werk in en aan de hand hiervan worden de materialen besteld bij de groothandel en gaan we alvast de aluminium schaaldelen vervaardigen in onze eigen werkplaats die vervolgens prefab naar de locatie worden vervoerd.” Bij dit project gaat het om het isoleren van twee aparte installaties in een machinekamer: een van – 10 º C welke gebruikt wordt voor het terugkoelen van de ruimten waar het vlees wordt verwerkt bij een omgevingstemperatuur heerst tussen de 6 en 8 º C en nog een installatie van – 30 º C welke gebruikt wordt voor het invriezen en/of opslaan van het vlees. 

Beide installaties hebben een apart leidingsysteem. Het meeste leidingwerk is van RVS. “Het isoleren dient altijd te gebeuren met een installatie welke buiten bedrijf is, aangezien er condens/ijsvorming ontstaat bij een ongeïsoleerde installatie in bedrijf. Dit geeft vaak een bepaalde tijdsdruk aangezien er met deze installaties geld verdiend word ( geen koude betekend geen productie). Hiervoor is het noodzakelijk een vaste kern van eigen mensen hebben zodat we er snel en efficiënt opgeschaald kan worden.”

Soorten Isolatie

“Voor dit soort projecten gebruiken vaak verschillende isolatiematerialen gebruikt. Voor het isoleren van de leidingen passen we meestal pirschaaldelen toe in verschillende diktes. Pir isolatie heeft als voordeel dat ze door de goede isolerende eigenschappen zeer geschikt is voor het isoleren van leidingen en appendages van technische installaties in de utiliteitsbouw en industriële koel/vries sector. Fabrieksmatig worden de pir schalen voorzien van mylarfolie als dampremmer. Tenslotte worden de geïsoleerde leidingen afgewerkt met de aluminium schaaldelen die met parkers worden bevestigd. Om beschadiging te voorkomen van dampdichte laag door de parkers, brengen we een antiperforatie laag aan 10mm dik. Voor de appendages en componenten hebben we flexibele armaflex toegepast omdat deze bedienbaar moeten zijn.” 

Testen

Als alles klaar is wordt de isolatie getest door middel van een thermografisch onderzoek. “Vaak verraadt een installatie zichzelf al als het niet goed geïsoleerd is, want dan krijg je ijsvorming. Met de juiste keuze qua isolatiediktes in combinatie met de mediumtemperatuur wordt ook het energieverlies enorm beperkt. Ondanks de huidige Covid-19 crisis mogen we niet klagen want we hebben werk genoeg en de vooruitzichten blijven, voor zover we kunnen kijken, positief.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in