Meer aandacht koeltevraag

0
1

Dit zegt klimatoloog Margot Ribberink, die bekend was als weervrouw bij RTL4. Tegenwoordig houdt ze zich bezig met de opwarming van de aarde en geeft lezingen op het gebied van het weer, klimaatveranderingen en duurzaamheid. In dit kader houdt zich ook bezig met de energietransitie waar volgens haar meer aandacht moet komen voor de koeltevraag. 

“De stijgende koeltevraag en energievraag gaat de komende jaren een groter thema worden in de energietransitie is de voorspelling.” Ze refereert hierbij aan een recent artikel van het klimaatverbond waarin wordt gesteld dat we de warmtetransitie op dit moment te eenzijdig benaderen. Naast aandacht voor verwarmen, is er vooral aandacht nodig voor de sterk groeiende koeltebehoefte. 

Klimaatverandering

“Door de klimaatverandering wordt het steeds warmer. De oplossing waar de meeste mensen op dit moment naar grijpen is airco. Een slechte keuze. In de energietransitie wordt nu nog teveel gekeken naar hoe isoleer je een huis zo optimaal mogelijk om te zorgen dat de warmte binnenblijft. Terwijl er ontzettend veel mogelijkheden zijn om de koeltevraag en de energietransitie aan elkaar te koppelen door de warmte in huizen en gebouwen beter te verdelen.” Volgens het artikel van het klimaatverbond is er warmte in overvloed voor onze woningen die we zouden kunnen benutten door deze te oogsten en op te slaan. Dit vraagt wel een andere benadering, andere technieken, en – bijvoorbeeld voor de uitwisseling van warmte en koude tussen woningen en kantoren – andere regels. Maar ook vergroening. Er is onlangs een groot rapport verschenen van de Hogeschool Amsterdam wat gaat over de hittebestendige stad en hoe wij in de toekomst onze steden moeten bouwen met veel groen in de stad, groene daken, groene gevels en tuinen. Ik ben ambassadeur van de Operatie Steenbreek die mensen bewust wil maken dat stenen juist zorgen dat de omgeving warmer wordt. Dus groen i.p.v. stenen. “Een onderwerp wat volgens mij onderbelicht is en waar in de bouw beter naar gekeken dient te worden. Zeker als je kijkt naar de weersvoorspellingen. De komende zomer zal weer flink heet worden met kans op hittegolven. Als klimatoloog zie ik in de komende jaren, ten gevolge van de opwarming van de aarde, het stookseizoen korter worden en het warmte seizoen langer. We zullen moeten rekening houden dat alle zomers zo gaan verlopen. Hitte is echt een onderbelicht kindje als het gaat om gezondheid door hitte. In de zomer 2019 zijn in een week tijd 400 doden gevallen door de hitte. Als we het hebben over klimaatveranderingen dan gaat het altijd over hoosbuien. Niet zozeer over hitte. Dat zijn maar korte periodes, maar als het gaat over gezondheidseffecten dan heeft hitte de meeste impact. Ik denk dat we ons daarin de komende jaren beter op moeten voorbereiden. Goed isoleren is er daar een van om de warmte buiten je woning te houden. Andere methoden zijn het aanbrengen van zonwering en goed ventileren. Wat veel mensen niet weten is dat bij zonsopgang de buitentemperatuur het koelst is. Op dat moment moet je eigenlijk alles tegen elkaar openzetten om de warmte uit het huis te krijgen en zodra het weer warmt wordt alles dicht te gooien.” 

“Goed isoleren is er daar een van om de warmte buiten je woning te houden.”

Koelen in coronatijd

“Ik snap dat in deze warme tijden iedereen naar verkoeling zoekt in de vorm van een airco of ventilator. We leven nu in coronatijd en gelden er andere richtlijnen ten aanzien van het gebruik van een airco of ventilator. Recent heeft het RVIM de nieuwste richtlijnen gepubliceerd die zegt: als je alleen thuis bent met je gezin mag je een ventilator of airco best gebruiken, maar ben je met meerdere mensen in huis dan wordt het gebruik hiervan afgeraden om verspreiding te voorkomen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in