donderdag, februari 2, 2023
Home blog Jozef van der Heijden Jozef van der Heijden

Jozef van der Heijden

58 jaar en werkzaam bij Isolin BV isolatie en steigerbouw in Helmond.

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

Ik ben van origine timmerman en werkte in de bouw. Door de crisis in de bouw was er op een gegeven moment niet meer genoeg werk en heb ik de switch gemaakt naar de isolatiebranche. Sinds 1992 werk ik bij Isolin en heb het bedrijf vanaf het begin meegemaakt en hoor een beetje bij het meubilair. Daarvoor heb ik nog bij verschillende andere isolatiebedrijven gewerkt.

Hoe heb je het vak geleerd?

Toen ik begon in de isolatiebranche waren er nauwelijks opleidingen en heb ik het vak van isoleerder grotendeels in de praktijk geleerd en ben in het bedrijf het manusje van alles. Ik heb in de afgelopen jaren wel een aantal cursussen gevolgd bij Armaflex omdat we veel met dit materiaal werken en een cursus in brandvertragende doorvoeren. 

Met welke werkzaamheden hou jij je vooral bezig bij Isolin? 

Eigenlijk alle vormen wat met isolatie te maken heeft voor de woning- en utiliteitsbouw, de (levens)middelenindustrie en de land- en tuinbouw. Daarnaast ook het brandwerend isoleren van leiding- en kanaaldoorvoeringen. Vanaf de voorbereiding zoals het op maat snijden van de isolatie tot de montage. Het enige wat ik niet doe is de beplating maken. Daar heeft Isolin specialisten voor. 

Wat is het mooie aan het vak van isoleerder?

Het is heel gevarieerd werk. De ene keer ben je bezig met het isoleren van een kantoorgebouw en de andere keer met het isoleren van een fabriek in de levensmiddelenindustrie. Daarbij is het heel zelfstandig werk omdat het voor het merendeel op locatie gebeurt. Het allermooist is dat ik dit soort projecten samen kan doen met mijn zoon Roy. 

Welke ontwikkelingen heb je door de jaren heen doorgemaakt?

Vanaf de tijd dat ik in de isolatiebranche werk, heb ik veel ontwikkelingen meegemaakt. Zowel in materialen als in montagetechnieken. Zo worden bij ons PIR schalen nauwelijks nog gebruikt. Er komen steeds meer slimme oplossingen op de markt waardoor de werkzaamheden minder belastend en schoner worden. 

Heb je nog bepaalde tips voor hen die in de isolatiesector willen gaan werken?

Voor mensen die een leuk en creatief vak zoeken, kan ik het vak als isoleerder zeker aanbevelen. Zeker in deze tijd van vergroening van de maatschappij kan een isoleerder een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de samenleving.

- Advertentie -

Meest gelezen

In gesprek met Gerda Stijf

Gerda Stijf werd, tijdens de VIB dag op de beurs Industrial Heat and Power officieel geïnstalleerd als nieuwe voorzitter van de brancheorganisatie...

Expertise & Samenwerking Loont!

In gesprek met Roy van der Hoek en Joop van Ettekoven voel je de passie voor goed vakwerk en visie op samenwerking....

OOI gaat met werkgevers in gesprek: over alcohol, drugs en medicijn gebruik

Werkgevers weten maar al te goed wanneer er onder werknemers sprake is van problematisch alcohol, drugs of medicijn gebruik. OOI heeft onderzoek...

De blog van Yves Desmet: CEO Isoltechnics en iSensPro

Waar houdt Isoltechnics zich in het bijzonder mee bezig? We zijn een bedrijf met een brede blik op...