In gesprek met Gerda Stijf

0
1
In gesprek met Gerda Stijf

Gerda Stijf werd, tijdens de VIB dag op de beurs Industrial Heat and Power officieel geïnstalleerd als nieuwe voorzitter van de brancheorganisatie VIB (Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Thermisch Isolatiebedrijf). Zij nam het stokje over van Hans Koole. De redactie van Isolatie Magazine sprak met de kersverse voorzitter over haar ambitie en plannen. Gerda is gedreven, kijkt fris en realistisch tegen de sector aan. Zij heeft ambities en staat voor samen sterk voor goed isolatiewerk en dat nog beter uitdragen. Tijd voor een nadere kennismaking.

Nieuwe impulsen voor strategie en bestuurscultuur

Hoe ben je bij je VIB terechtgekomen?

“In februari ben ik door het bestuur van de VIB benaderd of ik interesse had in deze bestuursfunctie. Hoewel ik geen ervaring heb met de isolatiebranche, was ik wel geïnteresseerd. Ik zie het als een mooie uitdaging en de doelstellingen spraken me ook erg aan. Afgelopen juni is er soort first date geweest samen met een andere kandidaat. Het bestuur heeft toen unaniem voor mij gekozen, omdat ze in mij de persoon zien die de VIB nieuwe impulsen kan geven op weg naar een nieuwe strategie en bestuurscultuur VIB 2.0.”

Wat is jouw eerste indruk van de isolatiebranche?

“Een hele mooie branche met gedreven en professionele vakmensen die nog beter op de kaart gezet kan worden. Gezien ook de mogelijkheden die de isolatiebranche te bieden heeft aan bedrijven om met isolatie energie te besparen en Co2 uitstoot te beperken. In die zin hebben we, mede gezien de energiebesparende maatregelen en de mogelijkheden die deze voor de isolatiebranche brengen de wind mee. Isoleren is een no brainer geworden gezien de enorme korte terugverdientijden. En de huidige hoge energieprijzen dragen hieraan bij.”

Welke ambitie heb jij als voorzitter van de VIB?

“Ik heb de opdracht gekregen om samen met het bestuur en in verbinding met de leden de strategische plannen en doelstellingen uit te voeren. Er zijn meerdere doelstellingen opgesteld. Eén ervan is om samen met Stichting OOI, het opleidings- en ontwikkelingsfonds van de isolatiesector, de instroom van leerlingen in het technisch onderwijs te bevorderen. Daarnaast hebben we het bijvoorbeeld over het triggeren van technische potentieel om weer voor een technisch beroep te kiezen. Dit is een enorm probleem wat momenteel speelt in de markt. Daar moeten we met zijn allen iets aan doen en dat geldt ook voor de isolatiebranche. Er verschillende ideeën waarmee we spelen, maar die nog niet concreet zijn. Onlangs is het aanvalsplan van Techniek Nederland, FME en de Metaalunie gelanceerd om meer jongeren te interesseren voor technische beroepen en het MBO-onderwijs. Een plan waar we als VIB graag bij aan zouden willen sluiten.”

Hoe belangrijk is samenwerking binnen de isolatiebranche?

“Zeer belangrijk, want samen sta je sterk en daar wil ik me hard voor maken. Maar ik wil eerst kennismaken met de isolatiebranche. Op dit moment ben ik bezig met marktverkenning en het voeren van kennismakingsgesprekken met isolatiebedrijven om te kijken wat er speelt in de branche. Als branchevereniging willen wij graag de onderlinge verbinding met de leden opzoeken en weten wat er onder hen leeft en wat er in de markt speelt.”

Aan de slag samen met OOI om te bevorderen, dat jongeren weer gaan kiezen voor een technisch beroep.

Hoe zie jij de samenwerking met andere brancheorganisaties?

“Hoewel we als VIB tot de kleinere brancheverenigingen horen, denk ik dat samenwerking met andere brancheorganisaties die raakvlakken hebben met de VIB interessant kan zijn. We zien daar als VIB wel kansen in. Zeker in het kader van de huidige energietransitie momenteel en opleidingen.”

Moet er in dit kader ook een betere samenwerking komen tussen de installatiebedrijven?

“Zeker, want de installatiebedrijven zijn vaak de opdrachtgevers voor de isolatiebedrijven. Wat ik veel terug hoor is dat bij een project het isolatiebedrijf pas op de laatste plaats komt en als sluitpost wordt gezien. Eigenlijk zou het isolatiebedrijf onderdeel moeten uitmaken van het bouwteam waardoor in een beginstadium de isoleerder de opdrachtgever kan adviseren ten aanzien van de mogelijkheden, materialen en montagemogelijkheden. Dit is op dit moment nog niet zo. Dit komt grotendeels doordat er geen Wet- en Regelgeving is op dit gebied. Duitsland en België hebben dergelijke Wet- en Regelgeving wel. Als VIB gaan we kijken op welke wijze wij hieraan mede vorm kunnen gaan geven.”

Welke rol zie je voor de VIB weggelegd in het kader van de energietransitie?

“Ik denk dat we als VIB daar zeker een rol in kunnen spelen. Want energiebesparing begint bij isoleren. Het feit is wel dat bedrijven ervan doordrongen moeten worden dat isolatie geen kostenpost is, maar een investering die in een paar jaar tijd – en vaak sneller – is terugverdiend. Gelukkig komen er steeds meer tools op de markt zoals de isolatiescan waarbij bedrijven verplicht moeten aantonen welke isolatiemaatregelen ze nemen. Met deze nieuwe energiebesparende maatregelen (Erkende Maatregelenlijst EML), isolatiescan en informatieverplichting is isoleren een no brainer geworden. Terugverdientijden zijn korter dan ooit vanwege de huidige hoge energieprijzen. Daarnaast is er de TIPCHECK van het EIIF die de isolatie meet op verschillende punten – bijv. appendages – van een productielijn. Door middel van thermografie wordt direct inzichtelijk gemaakt waar energieverlies bestaat en dus energiebesparing gerealiseerd kan worden. Op dit moment zijn er in Nederland 6 TIPCHECK inspecteurs die deze scan kunnen uitvoeren. Er wordt hard gewerkt aan het opleiden van meer TIPCHECK inspecteurs.”

Wat doe je tenslotte zelf aan duurzaamheid?

“De verwarming is bij ons nog niet aan geweest. We trekken gewoon een warme trui aan. Op ons appartement liggen zonnepanelen wat financieel voordelig is. Doordat hierdoor een overschot aan energie ontstaat, ontvangen wij iedere maand een bedrag terug. Daarnaast scheiden we al ons afval. Uiteindelijk gaat het erom dat er straks voor alle kinderen een schone wereld is.”

Energiebesparing begint bij Isolatie

De isolatiebranche, haar kwaliteiten en mogelijkheden moet veel meer zichtbaar gemaakt worden

Heb je nog tips voor de lezers van Isolatie Magazine?

“We moeten er met z’n allen voor knokken om de isolatiebranche op de plek te krijgen waar die hoort. Dit moeten we samen doen. Isolatiebedrijven moeten nog meer laten zien welke voordelen en mogelijkheden isoleren biedt, hoe dat gerealiseerd kan worden en welke professionele vakkennis en expertise daarvoor bij de bedrijven in huis is.”

BIO

Aangenaam, ik ben Gerda Stijf, consultant met jarenlange bewezen ervaring in tal van branches in grote en kleine (internationale) organisaties. Focus, gedrevenheid, motivator, betrokkenheid en humor zijn woorden die mij typeren. Ik ben oprichter van UpperBussiness bv, een consultancy waarmee ik opdrachten verricht op het gebied van business en projectmanagement.

Foto: Prive Gerda Stijf
Tekst: Loet van Bergen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in