HOE GAAN WE OM MET DE UITDAGINGEN DIE ER ZIJN?

0
1

Waar leggen we de prioriteit?

Onze branche staat voor een aantal pittige uitdagingen. We hebben te maken met een sterke vergrijzing aan de ene kant en we hebben aan de andere kant moeite om nieuw, jong personeel te vinden. En dat terwijl de vooruitzichten erop wijzen dat er alleen maar meer werk op ons af gaat komen. Hoe kunnen we deze uitdagingen het best aangaan? Waar zou de prioriteit naar uit moeten gaan? Ik sprak hierover met Erik Warmink, algemeen directeur van van der Linden & Veldhuis Isolatie B.V.

Belang van scholing

“De allergrootste uitdaging ligt in een stabiele continuering van onze werkzaamheden. De gemiddelde leeftijd binnen onze branche lag 20 jaar geleden al op 47. Dat is hoog. We zullen binnen afzienbare tijd te maken krijgen met een uitstroom van mensen die van een welverdiend pensioen gaan genieten. Zaak is dat er van de andere kant dan nieuwe mensen bij komen. Dat blijkt lastig. Dat komt ook omdat, anders dan in andere technische branches, er geen specifieke LBO/MBO opleiding ‘Isolatie’ is. Daardoor zijn we minder zichtbaar voor jongeren die na de middelbare school op zoek gaan naar een vervolgopleiding,” legt Erik uit. “Tegelijkertijd is er, na een lange lobby nu eindelijk meer aandacht voor het grote effect van isolatie bij het behalen van de gestelde klimaatdoelstellingen. Dat is mooi, maar betekent ook dat er veel extra werk op ons af gaat komen. Waar gaan we de mensen vandaan halen om deze klus te klaren? Waar ze ook vandaan gaan komen feit is dat ze moeten worden opgeleid. Scholing is een essentieel onderdeel voor ons voortbestaan.”

Industrie en utiliteitsbouw

“Binnen onze branche hebben we te maken met industrie, met daarin een aantal hele grote isolatiebedrijven, en een groot aantal kleinere bedrijven die veelal binnen de utiliteitsbouw actief zijn. We moeten goed in de gaten blijven houden dat voor beide poten de mogelijkheid tot goede scholing bereikbaar blijft. In Nederland hebben we de luxe dat er twee partijen zijn die trainingen verzorgen. Het NCTI, het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie dat met name cursussen verzorgt voor hoger opgeleiden (kader en managers) en het OOI, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Isolatiebranche dat een groot aantal praktische en verdiepende cursussen verzorgt voor monteurs. Beide hebben ontegenzeggelijk een grote toegevoegde waarde voor de branche. Daarnaast levert het NCTI ook onafhankelijk advies en support bij bijvoorbeeld het opsporen van energiebesparingsmogelijkheden, berekeningen en terugverdientijden, wat met name voor de kleinere isolatiebedrijven een belangrijke ondersteuning biedt.”

Kwaliteitsborging

“Normeringen en richtlijnen vormen de basis voor de borging van de hoge kwaliteit die wij als isoleerders willen leveren. Eind jaren 80 kwam er vanuit de industrie zelf de wens tot het vaststellen van hogere kwaliteitsstandaarden wat resulteerde in het opstellen van het CINI Handboek uitgegeven door Stichting CINI (Commissie Isolatie Nederlandse Industrie), wat sindsdien uitgegroeid is tot het standaardisatie instituut van thermische isolatie. Daarnaast is er de ISSO-64 dat eenzelfde functie moet gaan vervullen voor isolatie in de utiliteitsbranche. Het is belangrijk dat er normeringen zijn waar we ons aan houden. Zeker als je bedenkt dat isolatie werkzaamheden voor het overgrote deel pas aan het eind van bouwprojecten aan bod komen. Te vaak worden (financiële) tegenvallers in het project gecompenseerd door keuze van de goedkoopste en niet de beste isolatie oplossing. En dat terwijl goede isolatie van essentieel belang is voor een effectieve energiebesparing en daarmee op termijn een grote kostenbesparing kan opleveren. Met andere woorden: vooraf iets meer uitgeven aan isolatiekosten door de vakmensen met verstand van zaken aan het werk te laten gaan levert geld op in de toekomst. Het leveren van kwaliteit en scholing zijn dan ook niet los van elkaar te zien.”

Opleiden op de werkvloer

“Op dit moment worden veel nieuwe medewerkers intern opgeleid. Heel praktisch door de junior te koppelen aan de senior. Zo wordt specialistische kennis, het ambacht van isoleren op een heel solide manier overgedragen. Dat werkt heel goed, zeker ook omdat de medewerkers die er zijn heel loyaal zijn aan het bedrijf waarmee de kennis ook binnen het bedrijf blijft. Maar, de sector vergrijst. Als de oude garde straks verdwijnt zullen we toch (nog) meer aandacht moeten besteden aan goede opleidingen. Dat kun je extern uitbesteden, maar ik pleit ervoor om het binnen de eigen gelederen te houden met partijen als het NCTI en het OOI, zoals we dat nu ook doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in