De blog van Jurgen van den Elshout – projectmanager major projects

0
1

KAN JE IN HET KORT IETS VERTELLEN OVER ALTRAD, HET BEDRIJF WAARVOOR JE WERKT?

ALTRAD SERVICES Benelux is een multidisciplinaire full-service partner voor industriële opdrachtgevers. We maken onderdeel uit van de ALTRAD-groep met hoofdzetel in Frankrijk en opereren wereldwijd in meer dan 100 landen. We werken voornamelijk voor industrieën in de Petrochemie, Chemie, Tankstorage, Oil & Gas, Pharma, Food, Energy, Utiliteit en Infra.
Ik werk als project manager Major Projects, momenteel o.a. in Groningen waar ALTRAD bezig is met een groot nieuwbouwproject. Mijn team is bezig voor de Gasunie Zuidbroek, bij de bouw van de stikstofinstallatie dat het gas geschikt maakt voor Nederlandse huishoudens.

Het mooie aan de projecten die wij doen, is dat we multidisciplinair bezig zijn. We bieden echte totaaloplossingen, waardoor we de opdrachtgever in het volledige traject op een goede en doordachte manier kunnen ondersteunen. We hebben het overzicht, de expertise en de lijnen zijn kort. Dat schakelt snel en efficiënt en dat heeft weer een positief resultaat op de economische uitvoering.

De opdrachtgever maakt gebruik van onze diensten voor steigerbouw, isolatie en tracing, zowel middels stoom als elektriciteit. De ene dienst loopt organisch over in de andere en wij kunnen daar allemaal in voorzien. Dat is mooi.

ZIJN ER ONTWIKKELINGEN BINNEN ALTRAD DIE JE MET ONS WILT DELEN?

We leggen steeds meer de focus op grote projecten want daar bieden wij zeker een meerwaarde. Kijk naar ontwikkelingen in de regio Rotterdam voor projecten rond waterstofproductie. Daar zitten grote projecten in de pijplijn zodat wij met onze teams en expertise daar logischerwijs naartoe bewegen. Concreet houdt dat in dat we niet meer regionaal gestuurd werken, maar voortaan een landelijke aanpak heb- ben. Nu zijn het projecten in het noorden; het westen en Rotterdam volgen daarna. Door op deze manier met projectteams te werken, blijft de kennis binnen de teams, die zo van het ene naar het andere project bewegen. Daar worden per specifiek project mensen uit de regio aan toegevoegd. Zij leren op die manier bij en zo blijft die kennis niet alleen behouden, maar zal zich ook als een olievlek over de verschillende regio’s verspreiden.

ZIJN ER UITDAGINGEN TE ONDERKENNEN IN DEZE NIEUWE WERKWIJZE?

Met de ontwikkelingen die wereldwijd gaande zijn en de energietransitie die gemaakt moet worden, ligt er heel veel werk voor onze isoleerders op de plank én voor de diensten die hieraan gekoppeld zijn. Een andere uitdaging is de vergrijzing binnen onze sector en dat is een algemeen gegeven. We hebben een nieuwe instroom van jonge mensen erg nodig. Een specifieke opleiding is daarbij niet nodig want wij verzorgen die zelf. Elke MBO’er & HBO’er is welkom om zich bij ons aan te sluiten, maar ook werknemers met enige ervaring zijn welkom. Ze worden dan uiteraard getest op de basisvaardigheden en op hun veiligheidscertificaten. Nadien wordt elke nieuwe medewerker gekoppeld aan een ervaren kracht. Zo zorgen we ervoor dat ze goed beslagen op het ijs komen voor hun eerste klus. Naast de grote vraag aan nieuwe mensen zie je ook dat beslissingen door allerlei economische omstandigheden steeds verder naar achter worden geschoven. Zeker voor onze branche is dat een uitdaging, omdat onze werkzaamheden zich juist veelal aan het eind van de keten bevinden. De onzekere tijd die corona ons bracht, heeft ons parten gespeeld maar ook nu is het zeker nog onrustig. De oorlog in Oekraïne en de almaar stijgende prijzen, maken dat we rekening moeten houden met langere termijnen voor het afsluiten van contracten en dat kunnen we niet op korte termijn oplossen. Het allerbelangrijkste is dat we open blijven communiceren met onze partners en klanten en transparant te werk gaan.

“Het belang van isolatie groeit.”

De toekomst heeft zijn uitdagingen, maar ik zie het zeker rooskleurig in. Met de CO2-reductie eisen die door de overheid worden gesteld en er steeds strenger op toegezien wordt dat hier ook aan voldaan wordt, zal het werkvolume gigantisch toenemen. Het belang van isolatie groeit daarin mee en dat is een mooie ontwikkeling. De juiste mensen op de juiste plek krijgen, is daarbij een uitdaging waar we allemaal tegenaan lopen. Dat maakt het spannend. Kijken we naar collega’s die uit het buitenland komen, dan is de keuze voor Nederland tegenwoordig niet meer automatisch gemaakt. Die mensen verlaten hun land, gezin en vrienden om elders te gaan werken. Dat kan in Nederland zijn, maar ook in Duitsland, Benelux of Denemarken want de levensstandaard in deze landen is vergelijkbaar.

De knelpunten die we tegenkomen zorgen ervoor dat we in een stroomversnelling terecht komen. Nieuwe ontwikkelingen en innovatieve oplossingen dienen zich in hoog tempo aan. en ALTRAD SERVICES Benelux investeert sterk in IT-oplossingen. Dat maakt deze branche dynamisch en interessant om in te bewegen.

ALTRAD SERVICES Benelux
bnl.altradservices.com

Tekst: Chantal Fransen
Fotografie: Altrad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in