Duurzaam geïsoleerd – technische ruimte brandweerkazerne Almere

0
1

Jobo-Technieken uit Lelystad heeft recent de leidingen van de nieuwbouw Brandweerkazerne in Almere geïsoleerd en alle doorvoeren brandwerend afgewerkt.
Het gebouw aan de Argonweg is uitgerust met de nieuwste technologieën op het gebied van energie, gebouwbeheer en klimaatcontrole. Naast zonnepanelen op het dak, wordt gebruik gemaakt van duurzame installaties. Zo is de brandweerkazerne aangesloten op het stadsverwarming net en vindt de warmte- en koude opwekking plaats middels een lucht-water warmtepompinstallatie die de warmte/koude afgifte afgeeft middels inductie units, een vloerafgiftesysteem en warmtewisselaars in de ventilatie-installaties. De technische installaties in het pand wordt bestuurd en gecontroleerd door een modern regelsysteem. Tevens wordt door dit systeem het energieverbruik van de installaties gemonitord.

Isolatie van de leidingen die boven het plafond lopen. De cv leidingen met folie zijn geisoleerd met Rockwool 810 en de koelleidingen zwart met armaflex 19 mm

Hoe zijn jullie bij dit project terecht gekomen?

“Via de installateur Wouda Installatietechniek uit Dronten”, vertelt Jos Bos van Jobo-technieken. “Een installateur waar wij al jaren mee samenwerken en voor hun alle isolatie werkzaamheden en brandwering verzorgen in de utiliteitsbouw. Daarnaast werken we ook voor andere installateurs, aannemers en luchttechnische bedrijven. De meeste opdrachten krijgen we via mond-op-mondreclame, gezien ook onze ervaring als isolatiebedrijf. Zelf zit ik al 28 jaar in het isolatie vak en ben in 2009 gestart als aannemer in de technische isolatie onder de naam Jobo isolatie. Na enige tijd kwamen bij de isolatie ook de brandwerende doorvoeringen erbij. Vooral met de brandwerende systemen zijn we steeds meer gaan uitbreiden en ons in gaan specialiseren in het plaatsen van brandkleppen, vlinderkleppen brandwerende roosters en het bekleden van staalconstructies. Bij het project van de brandweerkazerne zijn we gevraagd door Wouda Installatietechniek. Aan de hand van hun bestek en bouwtechnische tekening zijn we gaan calculeren. Opmaten van de werkzaamheden krijgen we zelden kant en klaar aangeleverd meestal zitten er bouwtechnische tekeningen bij die we dan moeten uittrekken om tot een offerte te komen. Indien nodig komen we bij elkaar om de zaken te bespreken om uiteindelijk tot een definitief plan van aanpak te komen en uitwerking. Bij dit project was ook een adviesbureau betrokken die het ontwerp en het bestek heeft opgesteld die we gebruiken als leidraad. Daar hebben wij nog kritisch naar gekeken. Dat doen we altijd. Vaak komt het voor dat we toch een ander of dikker materiaal adviseren. Soms staan er ook materialen in die verouderd zijn. Bestekken worden geschreven aan de hand van de informatie die voorhanden is. Gezien de ontwikkelingen in klimaatinstallaties is het zowel voor de adviesbureaus als voor ons belangrijk om deze zaken goed te volgen zodat we optimaal kunnen isoleren”, aldus Jos. Hoe hebben jullie het project aangepakt?


“Bij dit project waren wij voor de opdrachtgever Wouda Installatietechniek het aanspreekpunt. Afhankelijk van de grootte van het project zorgen we voor dat er voldoende voorraad isolatiemateriaal op de bouw aanwezig is. Deze wordt in een zeecontainer opgeslagen zodat er geen materialen op de werkvloer rondslingeren. Ook worden er door onze chef-monteur werklijsten en productie lijsten bij gehouden om de voortgang goed te monitoren. Hij heeft dagelijks overleg met de chef-monteur of uitvoerder van onze klant om alles goed onder controle te houden. De materialen worden in onze werkplaats van tevoren prefab samengesteld aan de hand van de bouwtekeningen en het inmeten ter plaatse. We hebben een eigen werkplaats waar een aantal mensen werken. Momenteel zij we bezig om een afdeling montage op te zetten in de luchtkanaal montage en leiding montage, als ondersteuning van onze huidige klantenkring. Op dit moment heb ik 3 mensen in loondienst. Afhankelijk van de drukte heb ik nog 10 tot 15 zzp’ers die ik kan inschakelen die voornamelijk werken in de brandwering.”

De isolatie van de cv- en koelleidingen boven het plafond

Resultaat

“Het was een flinke klus”, verzucht vertelt Jos. “Het pand zelf is niet heel groot, maar aan installatie zit er net zoveel in als een kantorenpand met 4 verdiepingen. Er zit in dit pand meer dan 2300 meter aan leidingwerk met 650 bochten en 96 appendages in het plafond verstopt betreffende de waterleidingen, cv, koelleidingen en Hwa leidingen die geïsoleerd zijn door ons met Armaflex, rockwool 810 en sonocool epdm alu. Op het dak hebben we ook de nodige leidingen afgewerkt met stucco beplating gemaakt door onze vast partner Raybu uit Zeewolde. Aangezien we voor 3 opdrachtgevers werken op dit project Jorritsma (aannemer), Wouda (bouwkundige installatie) en Radiair (E-installatie) was het nog een hele uitdaging om alles in goede banen te leiden in een zeer kort tijdsbestek, want we hebben niet alleen de isolatie verzorgt maar ook alle doorvoeringen en bouwkundige sparingen afgewerkt voor alle betrokken partijen. Het gehele pand is inmiddels opgeleverd volgens het bestek en de wensen van de klant. Op de Technische ruimte na daar gaan we op korter termijn mee starten want daar zit ook nog een goede 150 meter cv- en koelleiding met ruim 100 appendages. De cv-appendages en de cv-verdeler worden met matrassen geïsoleerd. De brandwerende producten die we gebruikt hebben zijn van Mulcol. Voor de materialen werken we samen met o.a. SIG, B+M Isol en Hanko. Bij hen kan ik ook terecht voor adviezen als het gaat over de juiste toepassing van de materialen. Het was een leuk project om te doen en kijken met het hele team tevreden terug op het resultaat.”

de leidingen van de luchtbehandelingskasten zijn geisoleerd met armaflex 19 mm en afgewerkt met stuco beplating. Onder de isolatie is elektrische tracing aangebracht om bevriezing te voorkomen

In de installatieruimte hangen kastjes voor de besturing van de elektrische tracing voor de leidingen van het luchtbehandelingssysteem

Tekst: Loet van Bergen
Foto’s: archief
Jobo-Technieken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in