De blog van Stijn de Geus

0
1
De blog van Stijn de Geus

Bestuurder Duurzame Inzetbaarheid FNV en voorzitter OOI namens FNV Metaal

Het bestuur van OOI is gelijkelijk verdeeld over een werkgevers- en werknemersdelegatie, waarom is dat?

OOI wordt paritair bestuurd. Het is wel zo zuiver om in het bestuur dan van gelijke omvang te zijn. Maar het is zeker niet zo dat wij verschillende belangen nastreven. We trekken samen op om zowel de medewerkers als de werkgevers zo goed mogelijk bij te staan en te ondersteunen. Als opleidingsinstituut, maar ook als sparringpartner en adviseur op het thema Duurzame Inzetbaarheid en maatschappelijke vraagstukken waar we ons in deze tijd voor gesteld zien.

De blog van Stijn de Geus

Kun je daar iets dieper op ingaan?

Wat ik vooral zo mooi vindt om te zien is dat OOI, proactief te werk gaat om een zo breed mogelijke ondersteuning te bieden. Om een voorbeeld te geven: er bereiken ons signalen dat alcohol, drugs en middelengebruik een probleem begint te worden in de branche. We zijn hier actief op ingesprongen en hebben de samenwerking gezocht met het Trimbos instituut, waardoor we nu in staat zijn om de werkgever die met dit probleem te maken met praktische hulp te ondersteunen. Sowieso is onze blik nu gericht op hoe wij ervoor kunnen zorgen dat werknemers fit en vrolijk in het leven kunnen staan en hun werk kunnen doen.

Meer dan opleiden alleen?

OOI heeft zich doorontwikkeld. Het gaat uiteindelijk om de duurzame inzetbaarheid van vakkrachten. Een containerbegrip waar veel in samenkomt. Zo is het binnenkort mogelijk om via OOI een arbo adviseur in te zetten binnen jouw organisatie. Met oog op die gezonde en veilige werkplek zien we dat arbo eisen best ingewikkeld zijn en dat ze niet altijd de prioriteit krijgen die ze verdienen. Zeker in de kleinere organisaties waar er met weinig mensen veel werk verricht moet worden, ontbreekt het hen vaak simpelweg aan de tijd om zich hierin te verdiepen. Dan is het mogelijk om via ons een arbo adviseur in te schakelen. Datzelfde geldt voor praktijkbegeleiders en loopbaancoaches.

Samen de uitdagingen aangaan?

Er liggen veel uitdagingen: er is veel werk en te weinig instroom van nieuwe mensen. Daarnaast hebben we te maken met ouder wordende vakmannen voor wie het fysiek steeds zwaarder wordt om het werk te kunnen doen. Daar moeten we iets mee. En daar moeten we samen iets mee. OOI staat klaar om je te ondersteunen, met opleidingen intern of op locatie en met aanvullende ondersteuning van onze arbo deskundigen, praktijkbegeleiders en loopbaancoaches. Maak daar gebruik van!

Tekst en foto: Stijn de Geus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in