De blog van Ellen van Slobbe

0
1
De blog van Ellen van Slobbe

Regiomanager Nederland/België Technische Isolatie

Kan je in het kort iets vertellen over Knauf Insulation, het bedrijf waarvoor je werkt?

Knauf is wereldwijd producent van isolatiematerialen voor de bouw en technische isolatie voor utiliteit, industrie, brandbeveiliging en marine. Sinds de familie Knauf in 1978 een bestaande fabriek in Shelbyville, Indiana kocht en Knauf Fiber Glass USA oprichtte zijn we met 27 productielocaties in 15 landen en sales afdelingen in meer dan 40 landen uitgegroeid naar een familiebedrijf van wereldformaat. Waar we in het bijzonder trots op zijn is dat wij Ecose® hebben ontwikkeld. De Ecose® Technologie maakt dat het voor de verwerker veel prettiger werken is met minerale wol, doordat het zachter aanvoelt en geurloos is. Het is een natuurlijk bindmiddel waar geen formaldehyde of fenol aan toegevoegd is. Dat maakt het een heel duurzaam product.

Is die duurzaamheidsgedachte belangrijk voor Knauf?

Jazeker. Onze missie is dat duurzaamheid de basis is van alles wat we doen. Wij geloven dat gebouwen die op een duurzame manier ontworpen, gebouwd of gerenoveerd worden een grote mate van woon en werkcomfort biedt aan de eindgebruiker. In de industrie liggen er serieuze uitdagingen om te verduurzamen: energie te besparen, de veiligheid te vergroten en de CO2 reductie te verminderen. Wij gaan de uitdaging aan en werken elke dag aan de verduurzaming van ons eigen proces. Daarbij zoeken we doorlopend naar nieuwe manieren om het gebruik van natuurlijke bronnen en energie te verkleinen. We zijn erin geslaagd om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. En daar ben ik persoonlijk best trots op.

Welke uitdagingen kom je hierin tegen en hoe gaan jullie daarmee om?

De grootste uitdaging ligt in de samenwerking met de eindklant, distributeur en producent om ervoor te zorgen dat we die stap vooruit kunnen zetten in een verduurzaming van onze wereld. Circulair werken om de keten rond te krijgen en grip te houden over alle aspecten in die keten vergt samenwerking. Alleen samen kunnen we de uitdagingen die er liggen aan. Wat ik zie is dat veel bedrijven goede stappen maken om hier vooruitgang in te boeken. De wil is er. De volgende stap is om de opgedane kennis op dit vlak te inventariseren en met elkaar te delen. Door de krachten te bundelen kunnen we concrete oplossingen bieden voor de vraagstukken die er zijn.

Ellen Slobbe
Ellen Slobbe

Challenge, Create en Care is wat Knauf in haar uitingen uitdraagt. Wat bedoelen jullie daar precies mee?

De challenge die wij onszelf stellen is dat we elke traditionele manier van denken tegen het licht houden en daar vragen bij stellen: waarom doen we wat we doen? Kan het ook anders? We dagen uit en creëren vervolgens innovatieve isolatie oplossingen die ervoor zorgen dat er anders gekeken wordt naar de manier waarop we nu bouwen en leven, zodat veranderingen ten positieve kunnen worden bereikt. Dat doen we omdat we geloven dat wij allemaal een rol te spelen hebben in het verbeteren van het welzijn van de mens en ervoor moeten zorgen dat de wereld een schone en veilige plek is en blijft voor ons allemaal. We blijven dan ook op zoek gaan naar de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die hieraan bij kunnen dragen. Onze R&D teams spelen hier een belangrijke rol in.

Hoe zorg je ervoor dat de juiste specialisten op de juiste plek komen in deze tijd van arbeidskrapte?

Op dit moment kampt de hele sector met dit probleem. Ik denk dat het belangrijk is dat we branchebreed jonge mensen, zowel mannen als vrouwen, weer enthousiast weten te maken voor techniek en samen optrekken in het promoten van het mooie vak technische isolatie.

Hoe zie jij de toekomst in de isolatiebranche?

Bedrijven hebben, met de focus op energiebesparing en de doelstellingen die voor 2023 vastgelegd zijn een flinke uitdaging. Er ligt daarbij voor ons isolatiespecialisten een mooie rol om bedrijven te informeren en te adviseren over de mogelijkheden die er zijn.

Tot slot, zijn er nog zaken die je specifiek zou willen delen met de lezers van ons magazine?

Ik zou zeggen: kom vooral naar de Heat en Power beurs in oktober. Wij staan daar gezamenlijk om de technische isolatie uitdagingen van de toekomst te bespreken. Elke dag komt er weer een interessant onderwerp aan bod. Ik kijk er nu al erg naar uit om iedereen weer te zien en te spreken dan!

Tekst: Chantal Fransen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in