Brandveiligheid: laat je niet aan het toeval over

0
1

Dit vindt DIC Brandwering, een bedrijf is dat ca. dertig jaar geleden opgericht met als doel te specialiseren in de markt van brandwerende voorzieningen én een wezenlijk onderdeel te zijn van brandpreventie- en beheersing en is gevestigd in Eersel met een magazijn en werkplaats in Bladel. Eind dit jaar betrekt DIC Brandwering een nieuw pand op het industrieterrein in Eersel, een 3400 m2 groot pand met magazijn.

De visie van DIC Brandwering is dat mensen in elk gebouw zorgeloos moeten kunnen werken en wonen. Brandveiligheid is een belangrijke voorwaarde om dit te realiseren. Daarom brengen zij de brandrisico’s van gebouwen in kaart, beschermen de hoofddraagconstructies en realiseren brandwerende compartimenten met certificaat en nemen vervolgens het gebouw in beheer.

Met een flinke dosis humor en in samenwerking met onze leveranciers werken wij elke dag aan brandpreventie projecten

Werkterrein

DIC is daarbij niet alleen actief in de bouwsector, maar ook in de industrie. “Ons werkterrein beslaat Nederland, België en Duitsland”, vertelt Harm Tielemans, directeur-eigenaar van DIC Brandwering. “Inmiddels hebben wij ook daarbuiten al vele projecten gerealiseerd in de utiliteitsbouw en industrie. Wij werken alleen met materialen die aantoonbare en gecertificeerde testrapporten hebben. Daarbij zijn we al vele jaren VCA- en ISO-gecertificeerd. Onze professionals hebben al meer dan twintig jaar ervaring in het adviseren en uitvoeren van projecten. Daar ligt ons hart. Bij DIC werken momenteel zo´n 35 mensen waarvan 20 medewerkers zich bezighouden met het aanbrengen van brandwerende voorzieningen in de bouw en 15 medewerkers in de industrie. Naast het aanbrengen van brandwerende beplating, brandwerende coating en bespuiting zijn wij bovendien gespecialiseerd in spuitbetonwerken, brandwerende doorvoeringen en akoestische bespuitingen voor toepassingen in onder meer de industrie, een tak waarvoor Manager Industrie Gérard Frijters, een man met een schat aan ervaringen binnen de isolatiebranche, voor verantwoordelijk is. “Hij ademt industrie, kent daar Iedereen en weet de spelregels”, zegt Tielemans die zich vooral bezighoudt met de utiliteitsbouw. Op dit moment ligt de verhouding 2/3 (nieuw) bouwprojecten en 1/3 projecten in de industrie. Dit omdat de bouw een enorme vlucht heeft genomen. We zijn momenteel met zo’n 40 projecten tegelijk bezig en dat betreft niet alleen het aanbrengen van brandwerende voorzieningen in nieuwbouw, maar ook onderhoud en renovatie van bestaande brandwerende voorzieningen. Als service bieden we o.a. naar gemeenten en woningstichtingen om de brandveiligheid te inspecteren en te controleren en/of die nog voldoet aan de huidige eisen.”

Werkwijze

“We werken volgens een vaste procedure en beginnen met een brandveiligheidsscans in gebouwen en dit om te zetten in een duidelijk rapport”, licht Tielemans toe. “Dit rapport is direct te herleiden naar de bouwkundige plattegronden. Als gebouw- of pandbeheerder heb je namelijk een grote verantwoordelijkheid als het gaat om brandveiligheid. Daarnaast onderhouden wij korte communicatielijnen met de brandweer, opdrachtgever en bevoegd gezag. Dit ondersteunen wij met slimme software zodat jij de klant inzicht heeft in de brandveiligheid van zijn gebouw of pand. Wij gaan niets uit de weg. Daarbij telt voor ons het resultaat en laten niets aan het toeval over. Dit door een betrokken werkwijze, actief meedenken, oog voor detail. Met een flinke dosis humor en in samenwerking met onze leveranciers werken wij daar elke dag weer aan.”

Projecten

Van grote tot kleine projecten: voor DIC is niets te groot, te klein of te complex. “Onze verregaande specialisatie maakt dat ieder project bij ons past. Vorig jaar hebben we een project gerealiseerd betreffende het brandwerend afwerken van een bank in het centrum van Amsterdam. Daarbij hebben we de complete brandwerende afwerking bijgewerkt en hebben waar nodig nieuwe brandwerende werkzaamheden uitgevoerd. Maar het gaat verder dan dat! Voor een groot deel van het gebouw hebben wij namelijk ook de (huidige) brandwerende mortel bijgewerkt en de bestaande staalconstructies brandwerend afgewerkt. Deze hebben we eerst kaal gestraald, waarna we er een primer aan hebben toegevoegd en deze vervolgens brandwerend afgewerkt met een coating of spuitpleister. Tot slot hebben we nog een aantal delen van het gebouw brandwerend bekleed en de gebouwbeheerder geholpen bij het in kaart brengen van de brandrisico’s van het gebouw. Een ander– doorlopend – project waar wij trots op zijn is het Schiphol-project voor Royal Schiphol Group. Om die ambitie te realiseren helpen wij hen met het in kaart brengen van de brandrisico’s. Daarbij controleren wij of alle brandafscheidingen en doorvoeringen in orde zijn. Alle afscheidingen en doorvoeringen worden nagelopen, geen één wordt vergeten. Is dit niet op orde? Dan dichten wij die brandwerend af. Is het wel op orde? Dan verwerken wij dat in het digitale logboek waar Royal Schiphol Group real-time inzicht in heeft. Bij het verwerken van alle gegevens en het in kaart brengen van de projecten werken we met de nieuwste bouwsoftware van Exact die de werkzaamheden digitaliseert zowel op kantoor als op de bouwplaats. Zo voorkomen we fouten en is de kwaliteit verbeterd. Met deze app hebben we direct inzicht in al onze projecten en biedt een efficiënte samenwerking met onze medewerkers, onderaannemers en opdrachtgevers. Een andere app die we veel gebruiken is de Mulcol Datamanager. Waarmee onze applicateur digitaal alle brandwerende afdichtingen in het gebouw registreert. Aanpassingen worden op één centrale plaats ingevoerd, alle data staat veilig in de cloud en deze informatie kan eenvoudig worden gedeeld door de onlineapplicatie.”

Een eenheid die elkaar versterkt in brandveiligheid

“Bovengenoemde projecten zijn dermate groot dat het voor DIC Brandwering te belastend is om deze projecten alleen te doen. Vandaar dat we samenwerking hebben gezocht met partners in de branche en onder noemer PWD combinatie elkaar versterken in brandveiligheid. PWD staat voor Perfect Fire Control is een full-service gebouwbeheerder op het gebied van brandveiligheid, gevestigd in Bunschoten, WBA Brandwerende applicaties is een specialist in bouwkundige brandwerende werkzaamheden en advisering, gevestigd in Gieten en DIC gevestigd in Eersel en Roosendaal. Op deze manier verbreden we onze kunde en ons werkveld. Of het nu gaat over leiding- of elektradoorvoeren, brandwerende betimmeringen van staalconstructies, coatings, luchtkanalen, loze sparingen of brandwerende naden en voegen. Het hoge kwaliteitsniveau dat we hanteren is ons uitgangspunt. Met de geavanceerde software waarmee PWD combinatie werkt, ontwikkelen we data en inzichten die we meenemen in alle bedrijfsvoeringen. Het resultaat daarvan is optimale brandveiligheid en beheer. Zo versterken we elkaar en onze klanten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in