We staan voor een serieuze opdracht: Isolatie heeft er een duidelijke rol in te spelen

0
2

De maakindustrie is niet meer weg te denken in deze wereld. Ellen van Slobbe, sales manager België Nederland bij Knauf Insulation, vertelde tijdens de Week van de Circulaire Economie dit voorjaar over de belangrijke rol die isolatie speelt in de maakindustrie en hoe isolatiebedrijven bijdragen tot energie-efficiëntie middels hoogwaardig isolatiemateriaal.

“Het is mooi dat er zoveel mooie innovaties zijn in producten van de toekomst,” begon Ellen haar presentatie. “Chemelot en de Brightlands Chemelot campus fungeert daarin als een broedplaats van talent. Maar vergeet niet dat achter elk nieuw product een heel productieproces zit.”

Aandacht voor cradle to cradle productieprocessen en waste handling

“Een bezoek aan een retouren centrum voor isolatie maakte voor mij heel veel inzichtelijk: ik herinner me dat ik van bovenaf neerkeek op wat er zoal geretourneerd wordt. Ik schrok van de enorme hoeveelheid ervan. Voor mij een goed voorbeeld van menselijk gedrag, niet alleen in de industrie, maar ook grootzakelijk en bij de mensen thuis. We consumeren zoveel. En alles wat we gebruiken en daarna weggooien leidt tot de plastic soup waar veel activisten aandacht aan besteden. We zien het in kleiner water, maar ook in de oceaan. Het afschuwelijke gevolg ervan is dat het ook in onze voedselketen terechtkomt. Het is goed te zien dat bedrijven en leidinggevenden de aandacht hebben gelegd op duurzame producten, cradle to cradle productieprocessen en waste handling. Iets wat op het Chemelot terrein en met name op de Brightlands campus overal voelbaar is.”

Hoe doen we dat bij Knauf?

“Bij Knauf hebben we geïnvesteerd in onze Ecose® binder, de binder die met succes de formaldehyde vervangt. De productie van Ecose® zorgt voor een serieuze verlaging van onze footprint: Er is niet minder dan 70% minder energie nodig om de Ecose® te produceren als je dat vergelijkt met traditionele bindmiddelen die gebaseerd zijn op formaldehyde.

Om innovatieve materialen als deze te kunnen produceren is er wel een doordacht productieproces nodig. Bijvoorbeeld om van plastic een recycled materiaal te maken. Dan heb je het over een proces van heating and cooling.”

“Duurzaam kan ook een Financieel Voordeel opleveren.”

TIP Check

“Om thermische isolatie in industriële installaties te evalueren met aandacht voor het verminderen van energieverbruik en kosten, is de TIP check audit ingesteld. Deze audit identificeert waar er verbeteringen in isolatie te maken zijn, ze schat de potentiële besparingen in, biedt aanbevelingen voor optimalisatie en schat de potentiële besparingen en terugverdientijd in.

Waar het vooral om gaat is dat isolatie een grote besparing kan realiseren in energieverlies en CO2 uitstoot. Om de te behalen besparingen in kaart te brengen initiëren we altijd een samenwerking tussen stakeholders.”

Actie is nodig

Ellen van Slobbe

“Het is niet de vraag of we actie gaan ondernemen, maar wanneer. Met de energiebesparing plicht die ons is opgesteld en het besef dat Corrosion Under Insulation voor 40 tot 60% van de maintenance kosten opslokt, ontkomen we er niet aan om maatregelen te treffen. Puntje bij paaltje staan we voor een serieuze opdracht. Isolatie heeft daarin een duidelijke rol te spelen.”

Tekst: Chantal Fransen en Fotografie: Knauf – Ellen van Slobbe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in