Verbeteren van de energie- efficiëntie van bestaande tanks

0
1

De bodem van een opslagtank, ongeacht het vulniveau, staat altijd in contact met de warme vloeistof. waardoor het één van de grootste bronnen van energieverlies in warme opslagtanks is. Om het energieverlies te beperken is het dus nodig om deze tanks te voorzien van een goed thermisch tankbodem-isolatiesysteem.

Wanneer nieuwe tanks gebouwd worden is het heel eenvoudig om een thermisch tankbodem isolatiesysteem te plaatsen vooraleer de tank wordt opgetrokken. De sector heeft de voordelen hiervan gezien en dit wordt vandaag de dag bijna altijd voorzien bij tanks die vloeistoffen opslaan bij temperaturen boven de 60 °C.

De mogelijkheid tot het toevoegen van een tankbodem isolatiesysteem aan bestaande tanks die momenteel niet energie-efficiënt zijn is niet altijd gekend door de sector.

Opslagtanks ondergaan periodieke maintenance programma’s om potentiële problemen proactief aan te pakken en ervoor te zorgen dat elke individuele tank in optimale conditie blijft. Wanneer de inspectie van de tankbodem ook deel is van het maintenance programma kan men van het moment gebruik maken om eventuele isolatie toe voegen aan de bodem van de tank. De tank wordt op dat moment geleegd, proper gemaakt en mogelijks gelift. Dit is het ideale moment om te bepalen of de energie-efficiëntie kan verhoogd worden door het toevoegen van een isolatiesysteem onder de bodem.

Er zijn twee mogelijk manieren om een tankbodem isolatiesysteem toe te voegen aan een bestaande tank. Dit kan door de tank te liften met vijzels en op blokken te plaatsen. Dit geeft de mogelijkheid om een tankbodem-isolatiesysteem op de fundering aan te brengen voordat de tank weer wordt neergelaten.

Een andere mogelijkheid is om de isolatie rechtstreeks op de bestaande metalen bodem in de tank te verlijmen en een nieuwe metalen bodemplaat bovenop het isolatiesysteem te plaatsen.

FOAMGLAS® tankbodemisolatie

Sinds de jaren zestig gebruiken tankbouwers wereldwijd FOAMGLAS® tankbodemisolatie als kernonderdeel in hun isolatiesysteem voor tankbodems. FOAMGLAS® HLB (High Load Bearing) isolatiesystemen, leverbaar met druksterktes tot 240 kPa, bieden voldoende druksterke voor elk mogelijk tankontwerp.

De gesloten celstructuur van FOAMGLAS® isolatie zorgt ervoor dat opstijgend vocht geen kans maakt en mogelijke corrosie-gerelateerde gevaren voorkomen worden. Lekkages van gevaarlijke stoffen of dampen hebben geen invloed op het systeem aangezien het een anorganisch materiaal is dat beschermt tegen bijna alle mogelijke vormen van chemische aantasting. Het is een volkomen onbrandbaar isolatiemateriaal wat bijdraagt aan de passieve brandbescherming van de tank en potentiële brand- en rookgevaren helpt te voorkomen

De isolatiewaarde van FOAMGLAS® isolatie wijzigt niet doorheen zijn levensduur, dit zorgt ervoor dat een FOAMGLAS® tankbodem-isolatiesysteem een blijvende energiebesparing levert. De investering verdient zich al terug in een korte periode en blijft daarna constante energie- en kostenbesparingen opleveren.

Tankbouwers en eigenaars van terminals kunnen een beroep doen op de expertise van ons technische team om hun vrijblijvend te assisteren met de berekening van de terugverdientijd en het jaarlijkse rendement van de investering in een FOAMGLAS® systeem voor de isolatie van hun tanks.

Meer info op www.foamglas.com of via industry.be@owenscorning.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in