Uw kennispartner voorisolatiewerken!

0
5

Het Gelders Isolatiebedrijf isoleert al 78 jaar succesvol aan de weg. Voor het project in beeld, toog de redactie van Isolatie4all naar Apeldoorn. “Als Gelders Isolatiebedrijf B.V. leggen we ons toe op technische isolatie, met name het isoleren van leidingen en luchtkanalen”, vertelt directeur Peter van der Krans.

“Deze werkzaamheden worden met kilometers per week uitgevoerd bij utiliteitswerken, zoals industriële omgevingen, zorginstellingen, voedingsindustrie, kantoor- en magazijncomplexen, maar ook appartementen. De isolatiewerkzaamheden beslaan een wijd gamma van lage temperatuur t.b.v. vrieshuizen tot hoge temperatuur thermische olieleidingen voor bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast verzorgen we de akoestische isolatie van leidingen en luchtkanalen en het afwerken van wanden en vloeren met brandwerende materialen. Voor dit laatste werken we samen ons zusterbedrijf Gelders Brandweringsbedrijf (GBB). Onze relaties zijn regionale en landelijk opererende installateurs”, aldus Van der Krans.

v.l.n.r. Hans van der Steege, Peter van der Krans en Martin van den Bos
v.l.n.r. Hans van der Steege, Peter van der Krans en Martin van den Bos

Project

“In samenwerking met één van die relaties hebben we onlangs een project uitgevoerd voor een industrieel bedrijf in Hengelo. We hebben het project verkregen via een budgetaanvraag met een strakke deadline van 12 weken voor de uitvoering. Onze rol in dit project was het leveren en aanbrengen van leidingisolatie, grotendeels met een stucco afwerking. De planning en uitvoering van het project waren complex. We begonnen met een conceptuele fase, waarin we een bestek en een diagram ontvingen met minimale details. Na overleg met de klant en het uitwerken van de technische specificaties, hebben we een prijs en planning opgesteld. Onze adviserende rol was cruciaal: we gaven advies over materiaalkeuzes en optimaliseerden de diktes en materialen om economisch en uitvoeringstechnisch de beste resultaten te behalen. Voor de projectadministratie maken we gebruik van het AFAS, waarin we onze uren calculeren en de doorlooptijd bepalen op basis van de benodigde mankracht. Dit systeem stelt ons in staat om efficiënt te werken en de kwaliteit van onze diensten te waarborgen.”

Montage

“Het project begon met een klein team van twee mensen, die de basis legden en de nodige voorbereidingen troffen. Naarmate het project vorderde, werd het team uitgebreid tot twaalf medewerkers om de laatste fase te voltooien. Bij het Gelders Isolatiebedrijf en haar zuster het Gelders Brandweringsbedrijf werken in totaal 32 mensen, inclusief leerlingen. We zijn continu bezig met het opleiden van personeel, omdat we geloven dat investeren in opleiding essentieel is voor de toekomst van het bedrijf. Dit is een weerspiegeling van onze overtuiging dat leren, boeien en inspireren centraal moeten staan in onze bedrijfsfilosofie.

“Samenwerken biedt flexibiliteit en waarborgt de kwaliteit.”

Onze monteurs werkten volgens werktekeningen die tijdens de calculatiefase werden voorbereid. De tekeningen van de installateur werden gebruikt om de te isoleren leidingen aan te duiden, die vervolgens werden ingekleurd voor duidelijkheid. De voorman ontving deze geannoteerde tekeningen en zocht de benodigde materialen uit voor de start van het werk. Hij legde ook de contacten en zorgde ervoor dat hij precies wist welke taken uitgevoerd moesten worden. Vervolgens werd de werkplek ingericht en kon het eigenlijke werk beginnen. Voor dit project is voor het isoleren van de koelleidingen al 1,5 km Armaflex AF met een dikte van19 mm toegepast, tevens voor de isolatie van de appendages. Voor de thermische isolatie van laag-temperatuur verwarming hebben we Rockwoolschalen type 810 gebruikt met een dikte van 25 en 30 mm. dik en matrassen voor de appendages in de technische ruimte.

Hans van der Steege in overleg met monteur William Koetsier over de isolatie en beplating van de cv/gkw leidingen

Om controle te houden voor projectmanagement en kwaliteit, gebruiken we tegenwoordig het programma ‘ED control’. Het stelt ons in staat om foto’s te maken van de werklocatie, deze te koppelen aan tekeningen en notities toe te voegen over wat er moet gebeuren, zoals het isoleren van een beugel. Deze items worden gemarkeerd met een rood kruisje en kunnen later groen worden gemarkeerd als ze zijn voltooid. Dit systeem wordt gebruikt in verschillende sectoren, waaronder door adviseurs en in de bouw, en is vooral nuttig voor de controle en sturing van projecten. Het wordt ook gebruikt voor het maken van opnames en het bijhouden van werkzaamheden door monteurs met behulp van een iPad. Hoewel het nog niet wijdverbreid is in de isolatie-industrie, wordt het wel gebruikt door bedrijven waar wij mee samenwerken.”

Samenwerking

“Bij grotere projecten werken we regelmatig samen met andere bij het VIB aangesloten isolatiebedrijven. Het motto hierin is: “Samenwerken wordt het nieuwe concurreren (Doekle Terpstra)”. Deze aanpak van samenwerking en het delen van de werklast is niet alleen goed voor ons bedrijf, maar ook voor de branche als geheel. Het stelt ons in staat om flexibel te blijven en tegelijkertijd de kwaliteit van ons werk te waarborgen. Daarnaast beperken wij zo de reiskosten en reistijd (uitstoot, werkbelasting) goed voor onze medewerkers en opdrachtgevers én het milieu”

Toekomst

“In 2023 heb ik de operationele en commerciële taken van Martin van den Bos mogen overnemen en een belang in GIB en GBB kunnen nemen. Letterlijk zit ik op zijn oude stoel en in zijn oude kantoor. Het wederzijds vertrouwen is er en we staan aan de vooravond van enkele flinke veranderingen. Na veertig jaar op onze huidige locatie zullen we aan het einde van het jaar verhuizen naar een nieuwe bedrijfsruimte in Apeldoorn, slechts 2 kilometer verderop. Deze nieuwe ruimte van 3000 m2 zal ons kantoor en onze zagerij onder één dak brengen, wat de efficiëntie zal verhogen.

Verder zijn we onze activiteiten aan het uitbreiden met de behandeling van CUI (corrosie onder isolatie). Recent zijn we gestart bij een grote zorginstelling, waar we alle koelleidingen opnieuw moeten voorzien van isolatie. Tijdens de ontwerpfase van de isolatie werd besloten om 13 mm Armaflex te gebruiken in plaats van 19 mm, omdat dit goedkoper was. Echter, toen de koeltemperaturen onder de 6 graden daalden was deze dikte niet toereikend, ontstond corrosie en implodeerde de Armaflex. Het behandelingsproces omvatte het verwijderen van de isolatie, het schuren van de leidingen om de roest te verwijderen, het aanbrengen van een eerste en tweede coating en als laatste de isolatie. Voor de coating hebben we in samenwerking met Sikkens een speciale coating toegepast die een verbinding aangaat met roest, geen reuk afgeeft en op waterbasis is geproduceerd. Dit waren essentiële punten voor de uitvoering omdat het een zorginstelling betrof.

Ook streven we ernaar om dit jaar gecertificeerd te worden in tip-check, een systeem voor kwaliteitscontrole. Dit alles maakt deel uit van onze inzet om onze vaardigheden en diensten te verbeteren.

Tot slot ben ik trots op ons lidmaatschap van het VIB en zou ik graag zien dat het VIB een kwaliteitskeurmerk wordt. Dit zou helpen om het kaf van het koren te scheiden en de kwaliteit binnen onze branche te waarborgen. Ik heb me aangemeld om actief bij te dragen aan de ontwikkeling van dit keurmerk en zal mijn ideeën presenteren tijdens de komende ledenvergaderingen. Het is belangrijk dat we ons inzetten voor de toekomst van onze branche en kwaliteit binnen ons vakgebied”, merkt Van der Krans op.

Gelders Brandweringsbedrijf

“Op het gebied van brandwerendheid werken we nauw samen met ons zusterbedrijf Gelders Brandweringsbedrijf (GBB) dat onder andere sparingen door brandwerende wanden en vloeren brandwerend afwerkt. Deze samenwerking leidt tot een uiterst efficiënte uitvoering van werkzaamheden. Een groot aantal monteurs van beide bedrijven hebben de benodigde materiaalkennis en de vaardigheid om zowel de isolatie- als de brandwerende materialen aan te brengen. Onlangs hebben we voor het Gildevaart College in Gorinchem een project afgerond. Dit gebouw heeft een industriële uitstraling, waarbij alle constructie-elementen zichtbaar en geschilderd moesten zijn. We hebben brandwerende materialen en coatings aangebracht, gevolgd door een topcoating om de industriële look te versterken. De hoofdconstructie van het pand, inclusief de dragers, moest brandwerend behandeld worden. Daarnaast hebben we delen van de constructie afgewerkt met brandwerende bekleding. We hebben hiervoor samengewerkt met Promat, de benodigde materialen ten behoeve van doorvoeren, coatings zijn door Flamepro geadviseerd en geleverd”

Tekst: Loet van Bergen en Foto’s: GIB en Sven Scholten

www.gibbv.nl
www.gibbv.nl
www.gbb-bv.nl
www.gbb-bv.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in