Stichting OOI: Nieuwe locatie nieuwe ontwikkelingen

0
1

Los van het verloop van de coronacrisis zijn er volop ontwikkelingen bij Stichting OOI, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Isolatiebranche. Zo is het bedrijf binnen Woerden naar een nieuwe locatie verhuisd, zijn er volop plannen voor meer interactie met werkgevers en werknemers en gaat een nieuwe website met kennisportal dit najaar de lucht in. Hieronder leest u er meer over.

Stichting OOI is verhuisd

Per 1 september jl. is Stichting OOI verhuisd van de Korenmolenlaan in Woerden naar Pottenbakkersweg 9, 3449 HZ Woerden. Het nieuwe pand biedt volgens Directeur Hylke Warners veel meer ruimte en meer mogelijkheden om de cursussen te kunnen faciliteren. Alleen het adres is veranderd, de overige contactgegevens blijven hetzelfde.

Arbeidsmarktonderzoek Isolatiebranche

Stichting OOI heeft een eigen onderzoek naar de arbeidsmarkt in de branche gedaan. Hieronder vindt u de conclusies.

In 2019 zijn 245, vooral kleinere isolatiebedrijven met werknemers actief, voornamelijk uit de Randstad en Brabant, die bij OOI zijn aangesloten. Dat aantal is in vijf jaar met 25 gestegen. De coronacrisis heef ertoe geleid dat hun werkvoorraad bijna is gehalveerd, doordat er weinig sprake is van onderhoudscontracten. Voor 2021 verwachten zij groei van de werkvoorraad en dus ook van de behoefte aan medewerkers.

De arbeidsmarkt voor de bedrijven is krap en het kennis- en ervaringsniveau is laag, vooral ook door het gebruik van flexwerkers. Overwerk door vaste werknemers is gebruikelijk, al wordt dat door de crisis beperkt. Er zijn veel openstaande vacatures, met name voor isolatiemonteurs. Waar die ingevuld worden gebeurt dat meestal vanuit het eigen netwerk.

Personeel leert met nam ‘on the job’ en ervaren personeel rouleert binnen het bedrijf. Twee derde van de bedrijven maakt gebruikt van educatiemogelijkheden. Ruim een kwart van de bedrijven is Erkend Leerbedrijf. 

Sinds 2013 neemt het aantal werknemers onder de isolatie-cao af, in 2019 en 2020 afvlakkend tot een stabiel niveau. In het arbeidspotentieel is een duidelijke vergrijzing waarneembaar. De scholingsgraad is laag en werknemers werken veelal op grond van vaste contracten. Het aantal vrouwen neemt toe, ook in technische functies. Zij werken veelal fulltime. Ook het aantal allochtone werknemers neemt toe. Totaal gezien krimpt de instroom en vooral de zij-instroom, met name onder jongeren. De bedrijven doen dan ook vaak een beroep op uitzendkrachten en ZZP-ers. Het opleidingsniveau van flexkrachten is veelal laag en vaak kunnen zij geen gebruik maken van de scholingsmogelijkheden

Stichting OOI:  van opleiden naar ontwikkelen

Stichting OOI staat in de branche vooral bekend als de club waar je cursussen kunt volgen voor het isolatievak. Maar OOI staat voor meer en daar gaan we de komende tijd hard aan werken: het ontwikkelen van zowel de werkgever als de werknemer om gezond en met plezier het werk te kunnen blijven doen.

Adviezen voor werkgevers 

Stichting OOI wil werkgevers nadrukkelijker gaan ondersteunen als het gaat om het anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. Warners: “Dit najaar gaan we, als de ontwikkelingen rond de coronacrisis het toelaten, het land in om ondernemers te spreken in hun rol als werkgever. Daarmee proberen we samen met de ondernemer te weten te komen welke vragen hij op zich af ziet komen de komende jaren en wat dat betekent voor zijn medewerkers. Daarbij kunnen we hem adviseren over maatregelen die hij zou kunnen treffen. Natuurlijk is het volgen van cursussen er een, maar er zijn nog tal van andere maatregelen mogelijk.

Meer interactie met werknemers

Warners: “We willen veel meer mensen bereiken en dat doen we door op een leerzame, leuke en interessante manier onderwerpen aan te bieden. Dat zal aanvankelijk met kleine stappen beginnen, maar de komende jaren zal dit het nieuwe kloppende hart van OOI worden, waarmee we de sector veel breder kunnen ondersteunen dan nu het geval is. Dat betekent overigens niet dat daarmee de fysieke cursussen ondergesneeuwd raken, want ook die gaan we moderniseren. Het moet er juist toe leiden dat voor meer mensen de kennis beschikbaar komt en dat werknemers meer zelf kunnen bepalen hoe ze zich zouden willen ontwikkelen.

Dit alles doet Stichting OOI niet op zichzelf. De samenwerking tussen VIB, NCTI en de Vakbonden leidt ertoe dat kennis beter gedeeld wordt.

Warners benadrukt dat ondernemers, die nu al behoefte hebben aan een individueel gesprek, niet hoeven te wachten. U kunt daarvoor nu al bellen of mailen met Stichting OOI: 0181-659555 / info@ooi.nl 

Nieuwe website

In de afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een nieuwe website voor OOI, waarmee de stichting meer in contact kan komen met de medewerkers in de sector. Daarvoor is gebruik gemaakt van diverse testpanels van medewerkers uit de branche. De site gaat mogelijkheden bieden voor e-learning en kennis- en informatiedeling. Ook zal hij dienen als basis voor het creëren van een community, zodat nog meer interactie mogelijk wordt. De verwachting is dat de nieuwe site dit najaar in de lucht gaat. Houd voor het tijdstip de nieuwsbrief van OOI in de gaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in