Spie: Samen de toekomst vormgeven

0
1

De energietransitie vraagt om duurzame aanpassingen op elk niveau. Dat betekent steeds vaker dat bij industriële gebruikers complete ‘turnarounds’ moeten plaatsvinden als het gaat om elektrische installaties en –leidingwerk. Vanuit zijn groene ambitie streeft SPIE naar totaaldienstverlening op dat gebied en dat kan ook interessant zijn voor isolatieondernemers. Isolatie4all ging daarom in gesprek met Martijn de Ruijter, commercieel manager bij de Nederlandse tak van dit, van oorsprong, Franse bedrijf.

Technisch dienstverlener in brede zin

Spie is volgens De Ruijter een technisch dienstverlener in de breedste zin van het woord. “Op het gebied van Energy, Industry, Smart city en E-fficient Buildings bieden we een totaalpakket aan verbindingen en oplossingen, van complete turnarounds bij fabrieken, het maken van elektrische installaties en het leggen van elektrische leidingen tot de realisatie van van wind- en zonneparken. Ook verzorgen we het onderhoud van gebouwgebonden installaties voor industrie, overheid, onderwijs en instellingen.”

Duurzaam ondernemen

Spie is een beursgenoteerd bedrijf met aandeelhouders. “Die vragen steeds meer om aandacht voor duurzaamheid in de bedrijfsvoering. Dat is daardoor een speerpunt geworden en ook een trigger naar onderliggende bedrijven en bedrijfsonderdelen. Zo zijn we momenteel betrokken bij het ‘Road to Paris’-concept, een samenwerkingsverband tussen diverse partijen om te komen tot integrale duurzame oplossingen op het gebied van energie, installatietechniek en bouwkunde, volgens de Trias Energetica. Daarbij kijken we naar de schil en isolatiewaarde van gebouwen, energieoplossingen als warmtepompen, geothermie en warmte/koudeopslag en het voorkomen van transmissieverlies. Daarbij spelen isolatieoplossingen ook een belangrijke rol.”

“Samen bereiken we integrale duurzame oplossingen om de energietransitie vorm te geven”

De energietransitie

“Persoonlijk vind ik het een voorrecht om die mee te maken”, vertelt De Ruijter. “Spie gaat immers een groot deel daarvan vormgeven. Daarom kijken we vooral naar ontwikkelingen op het gebied van elektra, waterstof, accutechniek en de daarbij behorende datavoorziening. Data vormen een speerpunt om onze klanten beter te kunnen adviseren en bedienen. Wij zijn continue bezig klanten te helpen om duurzamer om te gaan met energie en hebben daarvoor de bedrijven en mensen beschikbaar. Daarnaast zijn data ook essentieel om te komen tot ‘predictive maintenance’. Daarbij is het goed maken van lassen en verbindingen onze taak, maar goede isolatie die van specialisten.” 

Kennis opdoen

Volgens De Ruijter kun je als onderneming fors bezuinigen waar warmte en koude onderdeel is van het industriële proces. “Op het gebied van isolatie is daarbij nog veel te winnen, zowel waar het isolatie van gebouwen als industriële isolatie betreft. Kennis daarover halen we dan ook dikwijls bij leveranciers en uitvoerders en bij de uitvoering van ‘e-fficient building’-projecten maken we veelal gebruik van bedrijven uit de isolatiebranche. Voor innovatieve en klantgerichte isolatiebedrijven liggen daar dus kansen.”

Partnersamenwerking

Naast naar kwaliteit en betrouwbaarheid kijken projectleiders bij de partnerselectie volgens De Ruijter ook naar de sterkte van het netwerk. “Eén van de kernwaarden van Spie is ‘dichtbij’. We willen graag in heel Nederland aanwezig zijn  en dat betekent veel lokaal werk en dus ook samenwerking met lokale bedrijven. Daarbij zoeken we ook naar sterke relaties die het in zich hebben om ‘preferred supplier’ te worden.”

“Zowel op het gebied van aanleg als onderhoud zijn innovatieve partners altijd welkom”

De toekomst

“Er is een transitie vereist die we met zijn allen moeten gaan vormgeven. Voor Spie is het de uitdaging om opdrachtgevers goed te adviseren over oplossingen en die ook uit te voeren. Voor ons ligt er nu een kans om een grote bijdrage te leveren, in gebouwen, smartgrids, eigenlijk overal waar installatietechniek wordt toegepast. Zo maken wij het mogelijk dat mensen stroom, internet, warm water, comfort en meer hebben. Spie zit op dé perfecte plek om innovaties door te kunnen voeren. De technologische ontwikkeling biedt ons daarvoor genoeg kansen. Goede en innovatieve toeleveranciers en dienstverleners kunnen daar zeker op meeliften.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in