maandag, januari 18, 2021
Home Uitgave 2 Rijksmonument Berlage duurzaam gerenoveerd

Rijksmonument Berlage duurzaam gerenoveerd

Van der Heiden Isolatie is bezig met het afdichten van de brandwerende doorvoeringen en het isoleren van de werktuigbouwkundige installaties van het 13.000 vierkante grootte Rijksmonument Berlage in Den Haag.

In totaal zullen er straks bijna vierduizend mensen werkzaam zijn in het gerenoveerde Berlage gebouw dat een toonbeeld wordt van duurzaamheid en aansluit bij de ambitie die Shell heeft op dit gebied.

Ontwerpfase

“We zijn voor dit project gevraagd door onze vaste partner QL Projectburo waarmee we in hetzelfde pand zitten en we ook het management delen”, vertelt directeur Gerard van der Heiden. “Aan de hand van het ontwerp hebben wij een prijs bepaald voor het isolatiewerk. Daarbij werden we door het Bouwbedrijf de Jonge die weer nauw samenwerkt met QL Projectburo gevraagd om een offerte uit te brengen voor de brandwerende doorvoeringen. Op deze manier is het een combinatie opdracht geworden voor alle isolatiewerkzaamheden in het hele project”, aldus Van der Heiden. Voor de uitvoering van de renovatie is er wel een bestek gemaakt door adviesbureau DMGR. In samenspraak met alle betrokken partijen is er vervolgens een nieuw ontwerp en bestek gemaakt om het pand op te waarderen naar de hedendaagse normen en eisen.

Materialen

“Voor de isolatie gebruiken verschillende soorten isolatiematerialen gerelateerd aan de toepassing”, licht Van der Heiden toe. De materialen die we gebruiken voldoen volledig aan het bouwbesluit en zijn ook getest wat een absolute voorwaarde is. “Gebruikelijk is dat de materialen aan de hand van het ontwerp van te voren besteld worden. Op het moment dat we de opdracht kregen, verkeerde het ontwerp nog in de ontwerpfase. Om het zekere voor het onzekere te nemen, bestellen we alles op basis wat we op dat moment nodig hebben. Wat dat betreft hebben we een goede samenwerking met Bouwbedrijf de Jonge en QL Projectburo en vindt alles in goed overleg plaats zodat er op tijd geschakeld kan worden. Van onze leveranciers weten we exact met welke levertijden te maken hebben zodat we dat kunnen afstemmen op het moment dat bijvoorbeeld in die week het isoleren van de luchtkanalen aan de orde is. Over de leveringen hebben we goede afspraken gemaakt met de leveranciers en die leveren de materialen just in time op de bouwplaats. 

Oplevering

“We zijn nog volop bezig met het project”, vertelt Van der Heiden. “Tot medio oktober zijn we daar zeker nog bezig met een ploeg van gemiddeld een man of zes isoleerders en/of applicateurs. De bezetting kan soms schommelen en heeft te maken met de componenten die op dat moment geïsoleerd dienen te worden. Bij bijvoorbeeld het isoleren van kanalen, worden meer isoleerders ingezet. Gelukkig hebben we monteurs die breed inzetbaar zijn waardoor we flexibel kunnen opereren.”

- Advertentie -

Meest gelezen

Vijf vragen aan Andreas Gürtler

Andreas Gürtler is de directeur van de EUROPESE INDUSTRIAL INSULATION FOUNDATION. Vanaf februari 2009 was zijn eerste taak de oprichting van de...

Vitaal Ondernemer- en leiderschap in veranderende markt- en omstandigheden

De markt is continu in beweging. Concurrentie neemt toe en klanten stellen hogere eisen aan dienstverlening en professionalisering....

Armacell lanceert dubbele temperatuur en cryogene aerogel isolatiedeken

Armacell, wereldwijd toonaangevend in energie-efficiëntie, presenteert ArmaGel DT, een flexibele aerogel deken van de volgende generatie voor dubbele-temperatuur en cryogene toepassingen.

Rendiermos: esthetisch én praktisch alternatief

Eens kijken hoe anderen innoveren, hun bedrijf runnen of met klanten omgaan. In deze rubriek “Kijkje over de schutting” beschrijven we in...