maandag, maart 8, 2021
Home Kijkje over de schutting Rendiermos: esthetisch én praktisch alternatief

Rendiermos: esthetisch én praktisch alternatief

Eens kijken hoe anderen innoveren, hun bedrijf runnen of met klanten omgaan. In deze rubriek “Kijkje over de schutting” beschrijven we in elke editie een trend. Innovatie, andere sector of frisse blik op ondernemen.

Drie jaar geleden ontwikkelden Hans en Anja Westerduin uit Wamel een concept voor de vergroening van bedrijfsruimtes. Met hun bedrijf Metiez maken zij mospanelen en -wanden in zowat iedere maat en in een grote diversiteit aan toepassingen. Hun unieke producten sluiten niet alleen volledig aan bij de circulaire trend, maar ook is de isolatiewaarde van mos bijzonder hoog. 

Rendiermos

Hans Westerduin werkte 5 jaar als Commercieel Directeur West-Europa bij de internationale bouwmaterialenproducent Kingspan. “Na die periode zocht ik naar een uitdaging die te maken heeft met natuur en verduurzaming. Dat mens en natuur bij elkaar horen was daarbij het leitmotiv. Mijn echtgenote Anja kwam toen met het idee om wandpanelen te gaan maken met rendiermos.”

Praktische voordelen

Mos is volgens Westerduin esthetisch aantrekkelijk, heeft een bijzonder isolerende werking en is brandvertragend. “Het is dus niet alleen een unieke manier om je bedrijf te presenteren, maar mos heeft dus ook duidelijk praktische voordelen. Ook voelen mensen zich aantoonbaar beter als ze in een groene omgeving werken; hun effectiviteit is groter, je wordt creatiever en er is minder sprake van ziekteverzuim. 

Gemakkelijk toepasbaar

Als materiaal kan mos op elke schaal worden toegepast. Westerduin: “Je kunt het toepassen in een los kunstwerk, maar ook kunnen we wanden maken tot 50 vierkante meter. We zijn momenteel zelfs bezig met een project van 120 vierkante meter.”

Potentieel alternatief

Westerduin gelooft dat rendiermos een potentiële nieuwe waarde kan zijn als het gaat om verduurzaming. Of het ook als materiaal toepasbaar is voor industriële (isolatie)doeleinden weet hij niet. “In het kader van de energietransitie gaan steeds meer bedrijven op zoek naar alternatieve duurzame oplossingen en materialen. Mij lijkt een onderzoek naar de toepasbaarheid van mos zeker de moeite waard. Daarbij moet je ook kijken naar de houdbaarheid van de isolatiewaarde. Die is voor rendiermos circa 10 jaar. Zo lang blijft behandeld mos ook soepel. We staan aan de poort van een nieuwe tijd en wellicht biedt dit natuurproduct ook voor de industrie ook een alternatief.”

De voordelen van mospanelen in uw bedrijf:

• Mospanelen zijn een absolute eyecatcher en zeer onderscheidend

• Mospanelen nemen nauwelijks ruimte in beslag

• Mospanelen zijn duurzaam en hyperallergeen

• Het materiaal is volledig onderhouds- en dus kostenvrij.

• Geen vreemde onderhoudsmedewerkers in uw bedrijf

• Mospanelen werken brandvertragend

• Mospanelen zijn akoestisch isolerend

• Mospanelen dragen bij aan een goede vochthuishouding


- Advertentie -

Meest gelezen

De Blog van Dyan Schuffelen

Werkzaam bij SIG Technische Isolatiespecialist als Category Manager Technische Isolati Hoe ben je in de isolatiebranche terecht gekomen?

De Blog van Whitney Helbers

15 jaar werkzaam in de isolatie, sinds 1 januari 2021 bij Wiko Isolatietechniek & Steigerbouw Hoe ben je in de...

Vijf vragen aan Leo Oosterveen

Leo Oosterveen Leo Oosterveen is directeur van BBN Brandveilig Bouwen Nederland, BBN beoogt verbetering van de brandveiligheid van gebouwen. Met het doel...

Bedrijfsoverdrachten: ga goed voorbereid op pad!

Voor de een nog ver weg, voor de ander iets om maar voor zich uit te blijven schuiven, maar geen ondernemer die...