Recticel Insulation voor efficiënt en duurzaam isoleren

0
1

Binnen de trias energetica staat het beperken van de energievraag voorop. Dit kan onder andere door goed te isoleren. Efficiënte isolatie betekent dat er minder energie nodig is voor verwarming en koeling. “Daarnaast is goed isoleren belangrijk voor het milieu want je voorkomt CO2 uitstoot, anderzijds is het ook heel duurzaam en kan je tot 80% op je energierekening besparen met tegelijkertijd een forse verhoging van het comfort”, vertelt commercieel directeur Benedikt van Roosmalen van Recticel Insulation. “Alleen door gezamenlijke inspanning van o.a. de bouw- en isolatiebedrijven kunnen de klimaatdoelen gehaald worden.” 

Recticel Insulation engageert zich al jaren als ambassadeur van het energiezuinig bouwen en verbouwen en ontwikkelt hoogwaardige oplossingen voor thermische en akoestische isolatie in de bouwsector. Recticel Insulation heeft meer dan 60 jaar ervaring op dit gebied. “Onze isolatieproducten en -concepten garanderen een uitstekende isolatiewaarde en hoge duurzaamheid. Als Recticel zetten we in op goede en steeds betere isolatieoplossingen, die het resultaat zijn van ervaring, vakmanschap en passie voor polyurethaan. We werken volgens de filosofie ‘feel good inside’ en besteden veel aandacht aan het dagelijkse comfort van elke klant.” 

Assortiment hoogwaardige isolatiematerialen

“We bieden hoogwaardige akoestische en thermische PIR-isolatieplaten om daken, muren, gevels en vloeren zo optimaal mogelijk te isoleren voor zowel woningbouw als utiliteit. Naast thermische producten biedt Recticel Insulation ook akoestische isolatie om het comfort van de gebruikers te maximaliseren. Deze isolatie werd ontwikkeld om het lawaai tussen twee aangrenzende vertrekken  te verminderen en wordt geplaatst door ze tegen de scheidingsmuur te lijmen. Wat heel actueel is in het kader van de energietransitie is dat op 1 januari 2023 alle kantoorgebouwen in Nederland energielabel C moeten hebben. Hoewel bekend is dat er momenteel nog niet gehandhaafd zal worden zou het gebouw als die niet aan deze energielabel klasse voldoet per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt mogen worden. Deze verplichting staat nota bene vermeld in het Bouwbesluit 2012. Tel daarbij op de BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) regelgeving, die per 1 januari 2021 is ingegaan dan weet eenieder dat er veel werk te verzetten is. Alle vergunningsaanvragen voor  nieuwbouw zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moeten voldoen aan de BENG eisen. Hierin is onder andere de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar en het maximale primair fossiel energieverbruik vastgelegd. Ook is de ondergrens, de zogenaamde vangneteis, door middel van RC-waarden  vastgelegd. Vloer, wand, dak respectievelijk een RC van 3,7, 4,7 en dak 6,3m2W/K. . Er is dus flink werk aan de winkel voor de bouw- en isolatiebedrijven om nieuwe of gerenoveerde gebouwen te isoleren volgens de nieuwste eisen. Voor technische isolatiebedrijven biedt dat, naast het isoleren van installaties en leidingen, zeker kansen”, aldus Van Roosmalen. 

Download de isolatiegids 2022 van Recticel Insulation voor een compleet overzicht van de isolatieoplossingen!

Innovatief

“Als gerenommeerde producent op de West-Europese markt, spelen we een grote rol in de bouw en utiliteitsmarkt en proberen daar steeds in voorop te lopen.” Van Roosmalen noemt als eerste het voorbeeld de isolatieplaten in de bouw met een tand groef verbinding waardoor de isolatieplaten in de spouwmuur mooi op elkaar aansluiten. Recticel was immers de eerste fabrikant die hiermee destijds op de markt kwam. Nu vrij recent met ingekapselde vacuümisolatie, de uiterst dunne isolatiepanelen voor terrassen en balkons voor nieuwbouw en renovatie, dummy proof door de 10mm harde PIR plaat waarmee het is ingekapseld (druksterkte 500KPa). Door de geringe dikte zijn er in de praktijk nauwelijks structurele of constructieve aanpassingen nodig en biedt het een snelle en vaker zelfs een kostenefficiënte oplossing. Een ander voorbeeld van Recticel is de isolatieplaat met een lambda van 0,019W/mK een hoogwaardige isolatieplaat met waarden die ongekend laag zijn voor PIR. We hebben innovatie hoog in het vaandel staan en zoeken continu naar oplossingen om onze producten te optimaliseren.” 

Isolatiepartner voor iedere professional in de bouw

Tot de klantenkring van Recticel Insulation behoren de grote landelijke bouwondernemingen, de bouwmaterialengroothandels en inkoopcombinaties in heel Nederland. Daarnaast specifieke bedrijven die in dakbedekkingen en dakisolatie doen. “Hoewel we niet specifiek producten leveren voor de technische isolatie van leidingen, biedt ons assortiment voldoende mogelijkheden voor technische isolatiebedrijven die naast het isoleren van leidingen ook bijvoorbeeld de isolatie van daken in de utiliteitsbouw kunnen meenemen en extra kansen biedt. Een sector met goede vakkrachten en veel kennis over isolatie. Voor de ondersteuning van onze klanten hebben we een aantal mensen in de buitendienst om klanten te helpen en te adviseren bij isolatievraagstukken. Daarnaast hebben we op onze website bijvoorbeeld een RCWaarde calculator staan voor het berekenen van de isolatiewaarden in de meest gangbare opbouwen, verwerkings- en montage instructies, detailtekeningen, technische documentatie en BIM-files waarmee architecten, adviseurs en installateurs op efficiënte en eenvoudige wijze onze isolatieproducten integreren in gebouwontwerpen.”

Een duurzame toekomst voor de volgende generatie

Recticel heeft een ambitieus duurzaamheidsplan opgesteld om haar eigen footprint te verlagen en een strategie uitgestippeld om deze doelstellingen te behalen. Van Roosmalen: “Duurzaamheid en circulariteit staan centraal in onze activiteiten. De afgelopen jaren hebben we onze onderzoeksinspanningen gericht op eco-ontwerp en hergebruik van polyurethaanmaterialen na hun gebruiksfase. Mechanische en chemische recycling zijn twee routes die we volgen naar circulariteit. Een proces dat de exacte uitkomst nog niet kent, technisch is het mogelijk en we zetten stappen om ook in de praktijk de cirkel rond te maken.” Als voorbeeld noemt Van Roosmalen de  “silent solutions” producten voor akoestische isolatie die gemaakt worden van minimaal 70% gerecyclede materialen van het schuim uit oude matrassen en toegepast worden in de bouw voor vloeren en wanden. Een product dat overigens goed gebruikt kan worden in de industrie als technische isolatie voor geluidsbeheersing.” 

Recent heeft Recticel Insulation  een PEFC-certificaat gekregen. Dit betekent dat het papier in de meerlaagse bekleding van de isolatiepanelen afkomstig is uit bossen die op een duurzame manier worden beheerd. Recticel is daarmee de eerste van alle PIR/PUR-producenten die het PEFC-keurmerk voor haar isolatieoplossingen mag voeren. “Onze doelstelling in 2025 is dat 80% van onze R&D-projecten volgens de duurzaamheidsindex als duurzaam worden geclassificeerd en zullen wij drie R&D-projecten per jaar naar de markt brengen. Daarbij streven we naar een vermindering van 40% van onze CO2 footprint tegen 2030 en een vermindering van 25% van onze koolstofintensiteit tegen 2025. Als Recticel zullen we jaarlijks verslag uitbrengen over versterkte R&D-partnerschappen met klanten, kennisinstellingen, universiteiten en strategische leveranciers voor duurzame ontwikkeling.” 

Recticel Insulation

Wanraaij 4

6673 DN ANDELST

recticelinsulation.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in