Machinaal gesneden isolatiemateriaal biedt tal van voordelen, zoals tijdsbesparing, een constante kwaliteit en efficiëntie, die essentieel zijn in een sector die steeds sneller moet schakelen en waarin de beschikbaarheid van gekwalificeerde arbeidskrachten beperkt is.
Isolatieopmaat.nl, dat onderdeel is van Prefab Products, ziet prefab als een cruciale innovatie binnen de isolatie-industrie. “De traditionele manier van werken, waarbij isolatiematerialen handmatig worden gesneden, kost veel tijd en leidt tot onnodig verplaatsen van materialen en gereedschappen. In deze tijd kan een vakman ook ander vakwerk uitvoeren”, zegt manager Dave te Velde.
Wanneer zijn jullie gestart?
“Isolatieopmaat.nl gevestigd in Staphorst, hebben we vorig jaar opgericht met het doel om de isolatiemarkt beter te bedienen en machinaal gesneden isolatie toegankelijk te maken voor alle bedrijven, van ZZP’ers tot grote isolatiebedrijven”, licht Dave toe. “Met onze innovatieve aanpak en geautomatiseerde snijtechnieken bieden we een efficiënt en flexibel alternatief voor handmatig snijden zodat we met hetzelfde aantal vakmensen meer omzet kunnen genereren. Machinaal snijden van isolatie heeft volgens Dave de toekomst en is nu toegankelijk voor elk isolatiebedrijf. “Dit verhoogt niet alleen de productiecapaciteit, maar maakt het mogelijk om op maat gesneden isolatie aan te bieden voor een breed scala aan toepassingen in de bouw en industrie. Hierdoor wordt niet alleen het werk van de vakman efficiënter, maar draagt het ook bij aan een duurzamer isolatieproces in Nederland”, aldus Dave.
Hoe verloopt het bestel proces?
“Via onze webshop kunnen onze klanten, voornamelijk isolatiebedrijven, selecteren hoeveel bochten, appendagetrommels en andere producten zij nodig zijn voor het project, vertelt Dave. “Ook kunnen klanten online tekeningen uploaden in de webshop en snel offertes ontvangen voor maatwerk en projecten. We hebben sinds kort een vernieuwde klantomgeving waarin onze klanten profiteren van persoonlijke kortingen. Deze omgeving is nog gebruiksvriendelijker en speciaal ontworpen om isolatiebedrijven scherpe prijzen te bieden voor de standaard componenten. Klanten kunnen in de webshop, maar ook via mail of whatsapp bestellen en aanvragen.”
Welke materialen kunnen jullie snijden?
“In Nederland wordt veel Armaflex gebruikt, maar wij kunnen ook andere elastomeren van andere fabrikanten snijden. We snijden materialen tot een dikte van 50 mm, hoewel de meest voorkomende diktes 13, 19, 25 en 32 mm zijn. De gesneden producten zijn herkenbaar genummerd en worden gesneden zonder warmte-inbreng, waardoor de eigenschappen van het materiaal niet worden aangetast. Deze materialen worden voornamelijk toegepast voor koude leidingen die dampdicht geïsoleerd moeten worden.
Voor de isolatiebedrijven snijden we elastomeren, maar ook stuggere en hardere materialen zoals HT, wraptec, sonocool, etc. Naast de isolatiematerialen snijden wij andere materialen zoals bijvoorbeeld akoestisch vilt, gemaakt van gerecyclede PET-flessen, celrubber en schuimen. We willen als productiebedrijf groeien en toeleverancier zijn van halffabricaten voor de hele maakindustrie.”
“We geloven dat prefab een sleutelrol zal blijven spelen in de toekomst van de isolatie-industrie”
Wat zijn de voordelen van machinaal snijden?
“Dankzij onze snijmachine, waarmee volledige rollen materiaal geautomatiseerd door de machine worden verwerkt, kunnen we bochten en andere gesneden vormdelen uiterst efficiënt produceren. Machinaal gesneden isolatiematerialen zorgen voor een hoge mate van precisie en consistentie. Wat resulteert in minder afval, meer grip op kosten en een constante hoge kwaliteit bij alle projecten. De machine snijdt gemiddeld meer dan honderd bochten of trommels per uur wat niet alleen zorgt voor een flinke tijdsbesparing, maar ook wordt materiaalverspilling geminimaliseerd wat leidt tot lagere materiaalkosten. Bovendien wordt door de efficiëntie van machinaal snijden de arbeidskosten verlaagd. Deze voordelen maken prefab isolatiematerialen een aantrekkelijke keuze voor isolatiebedrijven die streven naar kwaliteit, kostenbesparing en duurzaamheid.”
Hoe is de productie opgezet?
“Isolatieopmaat.nl produceerd in een geconditioneerde productieomgeving en heeft de beschikking over een flexibele schil van ervaren isolatiemonteurs om pieken in de productie op te vangen en eventueel lijmwerk te verzorgen. Dit zorgt ervoor dat we snel kunnen opschalen wanneer dat nodig is, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij de schaalbaarheid van onze productiefaciliteiten, hanteren we zeer korte levertijden voor maatwerk. Daarnaast hebben we veel bochten op voorraad om de volgende werkdag te leveren. De logistiek wordt afgehandeld door een vaste transporteur, die de materialen op elke gewenste locatie aflevert.”
“Naast de standaard vormdelen zijn bijna alle klantspecifieke vormen mogelijk. Voor speciale maatwerkopdrachten kan de klant een aanvraag indienen. Wij beoordelen de mogelijkheden en maken een offerte op. Snel schakelen is essentieel in onze branche: aanvragen worden dezelfde dag of uiterlijk de volgende ochtend behandeld. Bestellingen worden vaak binnen 24 tot 48 uur verzonden, zodat klanten snel aan de slag kunnen. Voor maatwerk wordt gebruikgemaakt van CAD-software, waarmee elk onderdeel nauwkeurig kan worden ontworpen en gesneden. Het toeleveren van een schets of omschrijving is voldoende.”
“Behalve het leveren van isolatiematerialen kunnen klanten bij ons ook terecht voor advies over hun isolatieproject, zoals het kiezen van de juiste isolatiedikte of het toepassen van geschikte materialen. Met meer dan 25 jaar ervaring in de isolatiebranche kunnen we een deskundig advies geven en klanten ondersteunen bij het maken van de beste keuzes.”
“Onze missie is om duurzame en efficiënte isolatieoplossingen te leveren voor de hele isolatiesector”
Hoe zien jullie de toekomst?
“We zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Zeker gezien het groeiende aantal bestellingen in de afgelopen periode. Onze missie is om duurzame en efficiënte isolatieoplossingen te bieden, niet alleen voor de isolatiesector, maar ook voor de maakindustrie, scheepvaart en andere sectoren. Door prefab isolatiematerialen te leveren, wordt het aantal transportbewegingen verminderd. Wat bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot en een duurzamer en sneller bouwproces. We zijn voortdurend op zoek naar manieren om onze processen te verduurzamen en bij te dragen aan een groenere toekomst. En zijn vastbesloten onze ecologische voetafdruk te verkleinen en te zoeken naar manieren om onze processen te verduurzamen. Zo zijn we bezig met het vinden van oplossingen om restmateriaal te recyclen, en onderzoeken we het hergebruik van het schone restafval wat van de machine komt. Voor ons is prefab niet alleen een efficiënte werkwijze, maar ook een manier om isolatiebedrijven te helpen hun processen te verbeteren, kosten te verlagen en projecten sneller en duurzamer af te ronden. “We geloven dat prefab een sleutelrol zal blijven spelen in de toekomst van de isolatie-industrie en we blijven innoveren om deze werkwijze verder te optimaliseren en toegankelijk te maken voor alle isolatiebedrijven”, merkt Dave tot slot op.
Tekst: Loet van Bergen en Foto’s: Prefab Products