Meer actie voor duurzaamheid in de zorg

0
1

Dit zegt Cathy van Beek die ruim 40 jaar ervaring heeft in diverse functies in de zorg. Gedurende 20 jaar als bestuurder bij Sint Maartenskliniek, de NZa en het Radboudumc. Nu zet Cathy zich vanuit haar eigen bedrijf in voor ondermeer duurzaamheid in de zorg en is parttime benoemd tot Kwartiermaker Duurzame Zorg van het Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast is ze ook ambassadeur Zorg van MVO-Nederland.Ze moet partijen stimuleren en verbinden om echt werk te maken van groene voornemens en de gedane beloftes. “Binnen de gezondheidszorg is nog een wereld te winnen op het gebied van duurzaamheid. Het gaat hierbij om vermindering van de CO2-uitstoot, het opzetten van een circulaire economie, het verminderen van medicijnresten in water en een gezondmakende omgeving”, zegt Van Beek. “Met het juiste zetje in de rug is het echt voor elke instelling mogelijk groener te worden en minder schaarse grond- en hulpstoffen te verspillen.”

Regeerakkoord

In deze uitgesproken ambitie om de zorgsector te verduurzamen, is het huidige regeerakkoord leidend.  “Om verduurzaming in de zorg te versnellen nam het Milieu Platform Zorg het initiatief voor de Green Deal ‘Nederland op weg naar Duurzame Zorg”, vertelt Van Beek. “De eerste deal heeft vanaf 2015 ruim 100 zorgaanbieders in beweging gebracht. 10 oktober 2018 startte de Green Deal Zorg 2.0 ‘Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst’. Ruim 250 partijen doen nu mee, waaronder de brancheorganisaties, zorgverzekeraars, zorgaanbieders, beroepsorganisaties etc. banken en het ministeries. Waarom? Cathy van Beek is daar duidelijk over: “Minstens zeven procent van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de zorgsectoren. En dan heb je het nog niet over de ecologische schade door bijv. medicijnresten die in het afvalwater terecht komen, het incontinentiemateriaal dat in het afval verdwijnt, al die sterke schoonmaakmiddelen waarmee wordt gewerkt en de enorme berg afval die al na één operatie overblijft. Diederik Gommers, het boegbeeld van de intensive cares, vertelde onlangs in een podcast hoe erg hij schrok van de hoeveelheid afval die voortkomt uit kleine handelingen als het aanprikken van een ader. We hebben met MVO-Nederland samen een webinar georganiseerd w en hij gaat het bespreken met de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Voor het succes van de Green Deal Zorg is een breed draagvlak een eerste vereiste om de gestelde doelen te bereiken”, stelt Van Beek. 

Praktijk

Van Beek ziet de gezamenlijke inzet om de zorg te verduurzaming inmiddels in vele praktijken terug. Zelf was tijdens haar periode als bestuurder van het Radboudumc verantwoordelijk voor het duurzaamheidbeleid en heeft samen met vele collega’s projecten gerealiseerd zoals het verduurzamen van duurzame dienstkleding; uniformen gemaakt van de Tencelvezel, die comfortabel zitten, beter ademen, langer mee gaan en nog ook nog eens mooi zijn om te zien. Terwijl de oude uniformen o.a. dienst doen als isolatiemateriaal! Er zijn inmiddels ook tal van voorbeelden van zorginstellingen die vanuit duurzaamheidperspectief anders naar de voedselvoorziening zijn gaan kijken en verspilling van voedsel van zo’ n 35% naar 15 a 10 % hebben teruggebracht. De ambitie van een aantal voorlopers is om de verspilling terug te brengen naar 6 a 5%. Dit terwijl de kwaliteit van de voeding net als de patiënttevredenheid substantieel is toegenomen. Op het gebied van duurzaamheid van ‘de gebouwde zorgomgeving’ wordt er momenteel in Meppel een all-electric ziekenhuis gebouwd met veel laagbouw dat geïntegreerd in het natuurgebied opgenomen wordt. Op deze laagbouw komen sedum-daken waardoor het hele ziekenhuis groen gaat kleuren en positief werkt op de gezondheid van de medewerkers en patiënten. Het werkt bovendien ook nog isolerend. Uiteraard is er nog een lange weg te gaan, maar we zijn op de goede weg”, merkt Van Beek tot slot op. 

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/duurzamezorg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in