Naar aanleiding van gesprekken met vertegenwoordigers van bedrijven en het arbeidsmarkt onderzoek dat OOI vorig jaar heeft laten uitvoeren, zet OOI in 2021 in op het ondersteunen van praktijkbegeleiders. Praktijkbegeleiders zijn de medewerkers van bedrijven die nieuwe collega’s inwerken of leerlingen van school begeleiden.
We weten dat in de isolatiesector de meeste nieuwe medewerkers door een ervaren collega, de praktijkbegeleider, in de praktijk het vak aangeleerd krijgen. Daar is niets mis mee; deze ervaren collega weet als geen ander wat de kneepjes van het vak zijn. We zien echter dat niet alle praktijkbegeleiders over voldoende kennis of vaardigheden beschikken om de nieuwe medewerker te begeleiden. Daarnaast kan het zijn dat de nieuwe medewerker maar een deel van het vak aangeleerd krijgt, omdat hij op specifieke klussen wordt ingezet.
Een goede start betekent een goede binding
Wanneer een nieuwe collega een goede start maakt binnen het bedrijf is de kans op een lange binding met het bedrijf en de sector vele malen groter. OOI helpt bedrijven graag bij het maken van deze goede start.
Enerzijds doen we dit, door de praktijkbegeleider te scholen in de vaardigheden om de nieuwe medewerker te begeleiden. Over het vak hoeven we hem niets te vertellen, hij is immers de ervaringsdeskundige. Maar het overbrengen van kennis is een vak apart. Dat vraagt om vaardigheden die misschien niet zo natuurlijk aanvoelen voor de praktijkbegeleider. Daarom kan hij via OOI een cursus volgen voor en ondersteuning krijgen bij zijn rol als praktijkbegeleider.
Daarnaast ontwikkelt OOI een handboek, waarmee de praktijkbegeleider samen met de nieuwe medewerker alle facetten van het vak kan doorlopen. Hiermee weet de leidinggevende zeker dat de nieuwe medewerker goed ingewerkt en breed inzetbaar is. Het handboek kent verschillende niveaus. De rol van hulpmonteur, monteur en allroundmonteur zijn beschreven. Afhankelijk van de achtergrond en ervaring van de nieuwe medewerker kan de praktijkbegeleider toewerken naar het eerst volgende niveau. Hij kan zien welke handelingen de nieuwe medewerker moet verrichten en kan een beoordeling geven in hoeverre de nieuwe medewerker voldoet aan de verwachtingen. Na een periode kan de praktijkbegeleider opnieuw een beoordeling maken op de verschillende handelingen. Dan kan hij ook zien of de nieuwe medewerker voldoende voortgang heeft geboekt. En op basis daarvan kunnen praktijkbegeleider en leidinggevende bekijken in hoeverre de nieuwe collega de juiste toevoeging is aan het bedrijf.
Beoordeling door OOI
Het bedrijf kan ervoor kiezen om na de inwerkperiode een beoordeling door OOI uit te laten voeren. Deze beoordeling is objectiever dan die van de eigen praktijkbegeleider. De beoordelaar van OOI zal een advies uitbrengen op basis van zijn bevindingen. Wanneer een nieuwe medewerker een goede beoordeling heeft op de handelingen op het niveau waarvoor hij is aangemeld, ontvangt hij een bewijs dat hij succesvol zijn inwerkperiode heeft volbracht. Hiermee krijgt de nieuwe medewerker een bewijs van bekwaamheid in handen. Dit mag uiteraard niet één op één vergeleken worden met een certificaat dat hij behaalt na een cursus bij OOI. Het geeft hem echter wel meer waardering voor hetgeen hij geleerd heeft. En daar is het ons uiteindelijk om te doen.
Tips voor een goede carrièrestart
• Zorg voor een goede selectie. Belangrijk daarbij is dat je de leuke maar ook de minder leuke kanten van het werk benoemt. Dat voorkomt teleurstellingen.
• Zoek meteen een goede praktijkbegeleider die past bij de nieuwe medewerker. En let wel: de beste monteur is niet vanzelfsprekend de beste praktijkbegeleider!
• Zorg dat vanaf de eerste dag duidelijk is wat de plannen zijn voor het inwerktraject en wat je van de nieuwe medewerker verwacht. Zet dat desnoods op papier.
• En niet onbelangrijk: werk is vooral ook leuk! Dus is het fijn als er genoeg momenten voor ontspanning zijn.
Nieuwe site OOI in de lucht!
Op 1 maart is de nieuwe site van OOI ‘in de lucht’ gegaan. We hebben er hard aan gewerkt en zijn dan ook blij dat we nu kunnen zeggen dat iedereen de site kan bezoeken. Het doel van de site is om meer in contact te komen met de vakmensen uit de sector. En daarbij willen we meer kennis delen tussen alle partijen in de branche. Achter de site zit een zogeheten Leer Management Systeem, LMS, waarmee informatie gedeeld kan worden, maar waar ook online lesmodules te vinden zijn. De komende maanden staan in het teken van verder ontwikkelen van leuke en relevante inhoud. Hierbij werken we samen met leveranciers, NCTI en VIB om zoveel mogelijk kennis te ontsluiten. We zien de site en het LMS echt als iets waarvan de sector uiteindelijk eigenaar is. We horen daarom graag suggesties voor aanvullingen en verbeteringen. Neem een kijk op OOI.nl en laat ons weten wat je ervan vindt!