Daar staat Grafisol voor. In de isolatiewereld is het bedrijf geen onbekende. Het bedrijf staat bekend om zijn speciale projecten. Eigenaar en directeur Bert van der Graaf is in 1966 in zijn eentje gestart met Grafisol. Daarvoor heeft hij de kneepjes van het vak geleerd als werknemer bij een isolatiebedrijf.
“De eerste jaren van mijn bedrijf lag het accent vooral op het isoleren van warmteleidingen en ketelhuizen in tuinkassen”, vertelt Bert van der Graaf. “Dat hebben we tot zeker 1972 gedaan. Doordat ik steeds meer bekend raakte in de isolatiewereld en de klantenkring groeide, kregen we meer en meer opdrachten uit de voedingsindustrie en de installatiebedrijven voor het isoleren van warmte-, koude-, cryogene- en geluidsisolatie. Wat vandaag de dag nog steeds onze core business is. Het werkgebied is breed, met alle aspecten van koude-, warme en geluidisolatie aangevuld met het nodige constructiewerk. Voor een groot aantal klanten en installatiebedrijven zijn we inmiddels huisisoleerder. Waarmee we rechtstreeks zakendoen mede gezien onze deskundigheid op isolatie gebied. Tevens zijn we een erkend Kenteq Leerbedrijf”, aldus Van der Graaf.
“We werpen een kritische blik op het bestek en adviseren de installateur.”
De praktijk
“In negen van de tien gevallen worden we voor een project rechtstreeks benaderd door de installateur”, licht Van der Graaf toe. “Waarbij in de meeste gevallen er een bestek klaar ligt waarin exact staat beschreven welke isolatiematerialen moeten worden toegepast. Daar hebben we geen invloed op. Dat neemt niet weg dat, gezien onze ervaring, we een kritische blik werpen op het bestek en de installateur adviseren om eventueel een ander materiaal te nemen of gezien de dikte van het isolatiemateriaal de leidingen wat verder uit elkaar te leggen. Wat betreft materialen gebruiken we het meeste minerale wol met aluminium beplating voor warmte-isolatie, Armaflex voor koude isolatie en Foamglas voor cryogene installaties. De kunst hierbij is om het goed aan te brengen. Zo adviseren wij altijd om bijvoorbeeld Foamglas naad over naad te leggen. Een ander probleem wat in de isolatiebranche speelt is corrosie. Van belang is te weten welke eigenschappen de verschillende materialen hebben. Zo blijkt dat RVS en PIR niet goed samengaan. Om corrosie te voorkomen brengen wij bij nieuwbouw eerst een anti corrosietape aan en vervolgens de isolatie en de beplating.”
Ouderwets Handwerk
Voor de materialen werken we met een vast aantal erkende leveranciers. We doen alles zelf, van het inmeten tot het handmatig vervaardigen van het leidingwerk, T-stukken, bochten en appendages van aluminium, rvs en gegalvaniseerde platen in onze eigen werkplaats met een klassiek machinepark. Natuurlijk gebruiken we computers, maar als de computers uitvallen hebben we geen probleem. Dan maken we, net als altijd, loepzuiver plaatwerk. We zijn nog van het echte ouderwetse handwerk”, zegt Van der Graaf vol trots. “Isolatiewerk moet altijd perfect zijn waaraan niets mankeert. We huldigen het klassieke ambacht: onze medewerkers kunnen alle uitslagen maken en zijn uiteraard ook bedreven in de montage. Zeker als het gaat om een skid in de procesindustrie dat door de eindbestemming, de complexiteit en de kritische functie ter plekke zo goed als onmogelijk kan worden bijgewerkt, ligt de lat nog hoger. We meten daarom als het enigszins kan, zelf het project in, liefst gelijktijdig met het installatiewerk en de laatste constructieactiviteiten. Hoe nauwkeurig het object ook op tekening staat, ter plekke zien we het leidingnet en kunnen we met de installateur overleggen over de beste keuze voor de kabelbanen. Voor het nodige steigerwerk doen we een beroep op beproefde collega’s, zodat projecten compleet en volgens de laatste stand der techniek kunnen worden uitgevoerd.”
“We voeren projecten compleet en volgens de laatste stand der techniek uit & met respect voor het ouderwetse handwerk”
Eigen specialistenteam
“Voor het isolatiewerk vormt het eigen specialistenteam de sterke kern, bij pieken flexibel uitgebreid met externe zzp’ers, die al jarenlang voor ons werken en vertrouwd zijn met onze klanten. De meeste werknemers komen uit het buitenland omdat in Nederland moeilijk goede vaklui zijn te vinden. Ze hebben een achtergrond in de techniek als metaalbewerker of industriële isoleerder. Belangrijk vind ik dat ze verstaanbaar Nederlands kunnen spreken en zelfstandig kunnen werken. Daarbij worden ze aangestuurd door ons vaste personeel. Op elke klus zit een projectleider. Het probleem waar wij tegenaan lopen in ons vakgebied, en dat geldt eigenlijk voor alle isolatiebedrijven in Nederland, dat de isoleerder altijd als laatste in het project zit. Waarbij vaak wordt verwacht dat we de stagnatie van andere bedrijven inlopen. Dan loop je soms al snel achterstand op. Om dit te voorkomen pleit Van der Graaf voor een betere planning en afstemming met alle partijen die in de bouw actief zijn.
Toekomst Grafisol
De toekomst van Grafisol lijkt verzekerd. “Ik ben inmiddels pensioengerechtigd maar ben nog niet van plan om te stoppen, daarvoor vind ik het werk en de klantencontacten nog veel te leuk. Er zijn klanten bij waar we al meer dan veertig jaar voor werken en precies weten wat ze aan ons hebben.”