Op stap met John de Vreugd van Altisol

0
1

Dit jaar bestaat Altisol Isolatie BV uit Honselersdijk 60 jaar. Isoleren zit ons bloed”, zegt de huidige directeur John de Vreugd die het Westlandse familiebedrijf overnam van zijn vader in 1982. “Mijn vader is met dit bedrijf in zijn eentje begonnen met het isoleren van tuinbouwkassen in het Westland. Al snel werden de activiteiten uitgebreid naar het buitenland. Klanten krijgen we via de kassenbouwers die in de hele wereld actief zijn. Inmiddels hebben we vestigingen in Europa, Canada, en een industriële vestiging in Suriname voor steigerbouw en isolatie.” Met onder andere meerjarige onderhoudscontracten bij de Staatsolie en de goudmijn 

“Wij zijn vooral actief in de isolatie van horizontale en verticale tanks, bioreactoren, ketelhuizen, koelprojecten, steigerbouw, geluidsisolatie en brandwering etc.”, vervolgt De Vreugd. “In totaal werken hier 12 mensen in vaste dienst en daar omheen een flexibele schil van Nederlandse en andere nationaliteiten. Wat nog echte ouderwetse vakmensen zijn die in Nederland steeds moeilijker te vinden zijn”, aldus De Vreugd.

Innovatie

“Door onze brede, internationale praktijkervaring en zorgvuldig opgebouwd netwerk staan we in de markt bekend door ons innovatief materiaalgebruik en werkwijzen”, licht De Vreugd toe. “We zijn continu bezig om nieuwe producten en onze werkwijzen te verbeteren en dit zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van de klant. We denken ook met ze mee over vraagstukken en oplossingen rond isolaties. Niet voor niets zijn we koploper in deze nichemarkt.” Als voorbeeld noemt De Vreugd de werkwijze bij verticale tanks dat ze ontwikkeld hebben wat condensatie ophoping voorkomt. Door het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur wordt aan de buitenkant van de metalen tank condenswater gevormd, waardoor de isolatiesteenwol vaak erg nat wordt, vooral boven op de tanks”, licht De Vreugd toe. “Daarom hebben we een holte aangebracht tussen het isolatiemateriaal en de tank om een natuurlijke luchtcirculatie te creëren en af te voeren via een dak ontluchting.”  De Vreugd denkt dat dit nieuwe isolatieontwerp de standaard zal worden voor alle verticale warmteopslagtanks in de tuinbouw. Met blijvende isolatiewaarde en geen roestvorming onder de isolatie 

Vakmanschap

Het vak van isoleren is in al die jaren weinig veranderd. “Er is geen conservatievere tak dan de isolatiebranche”, vindt De Vreugd. “We gebruiken nog steeds wol en aluminium en voor het isoleren is geen universitaire opleiding nodig. Het is geen rocket science, maar een truc en veel ervaring. Dat leren we onze mensen in de werkplaats en in de praktijk. Om het hun zo gemakkelijk mogelijk te maken worden hier alle bochten, T-stukken, kokers prefab in onze eigen werkplaats gemaakt, die ter plekke nog wel op maat gemaakt moeten worden. We beschikken over de modernste machines met een hoge productiesnelheid die we mede ontwikkeld samen met de fabrikant. De voorlopers van de machines van Mabi komen hier vandaan. We zijn echt van de productie. Uit eigen voorraad kunnen verschillende isolatie- en afwerkings-materialen geleverd worden. Door internationaal gecombineerde inkoop bij verschillende isolatie en plaatleveranciers zijn we in staat de benodigde isolatiematerialen tegen uiterst aantrekkelijke prijs aan te bieden. Daar ligt ook onze kracht. Als ze vandaag bellen kunnen we vanmiddag nog leveren zelfs in kleur. Sinds tientallen jaren kunnen we de afwerking in elke gewenste kleur leveren. Dat zie je veel in Canada, Amerika etc. waar vrijwel alle kleurcombinaties aan bod zijn gekomen Dat geeft een leuk contrast in het ketelhuis en maakt het een echte eyecatcher. Buitenlandse bedrijven hebben daar ook nog meer dan Nederlanders oog voor. Nederlanders willen vooral ook functionaliteit, maar in het buitenland zie je de meest mooie kleuren inmiddels voorbijkomen”, aldus De Vreugd.

Toekomst

“Wat betreft werk blijven we altijd in de tuinbouw zitten. Daar hebben we meer dan voldoende werk in. Dat neemt niet weg dat we regelmatig projecten doen in de industriële isolatie, biogas en aardwarmtenetten dat in opkomst is. Werken in de tuinbouw geniet toch mijn voorkeur. Als was het maar om de regelgeving die in de tuinbouw qua procedures gemakkelijker ligt dan in de industrie. Wat overigens geen afbreuk doet aan de veiligheid van werken. Over het algemeen hoeven wij echter niet naar werk te zoeken. Negen van de tien keer gaat het om projecten, die wij voor internationale kassenbouwers en kasseninstallateurs verrichten, die ons inschakelen vanwege onze specialisatie. In het buitenland is die kennis en ervaring er niet. Als een opdrachtgever daar iemand moet inhuren, zijn het industriële isolatiebedrijven, die vaak ook nog eens op verre locaties zitten. Die zijn bij voorbaat al hoger in prijs. We zijn gespecialiseerd in kwaliteit leveren voor te weinig geld”, zegt De Vreugd gekscherend. “Dat betekend dat onze concurrentiepositie beschermd wordt door de lage prijzen.” Wat De Vreugd betreft wil hij nog lang doorgaan en het bedrijf verder uitbouwen. Over zijn opvolging heeft hij nog niet nagedacht. Ik heb drie dochters, maar of die zich aangetrokken voelen tot het isolatie vak is maar de vraag. Maar zeg nooit nooit.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in