Ook als isolatieondernemer kun je niet om keurmerken en certificeringen heen. Van ISO tot ISSO en van NEN tot EPD. Maar wat zegt een keurmerk? En wat kun (of moet) je er als duurzame ondernemer mee? Isolatie4all sprak daarover met Mat Schatorjé, adviseur van bedrijven en overheden op het gebied van energie en milieu bij adviesbureau Milicon.
Schatorjé studeerde Procestechnologie aan de TU-Eindhoven en was docent Milieu en energie aan de Hogeschool Den Bosch. Met zijn bedrijf Milicon brengt hij 20 jaar ervaring mee op het gebied van energie in de gebouwde omgeving en industrie. Hij adviseert grotere bedrijven bij de Energy Efficiency Directive (EED) en is gecertificeerd voor het afgeven van energie-labels voor utiliteitsgebouwen.
Veel keurmerken en certificeringen
“Het aantal certificeringen en keurmerken is niet op te sommen”, vertelt Schatorjé, Maar in de industrie gaat het daarbij met name om veiligheid, kwaliteit, milieu. Zeker als het gaat om bijvoorbeeld veiligheid zitten daar veel verplichte bij. Voor energie is dat nog niet het geval.” Sinds 2019 kennen we de Erkende Maatregelen die verplicht zijn voor bedrijven met een wat groter energieverbruik. Per sector zijn er verplichte maatregellijsten, ook voor isolatie van leidingen en appendages.
Van beleid naar uitvoering en toetsing
Certificeringen als ISO 14000 en ISO 50000 zijn er volgens Schatorjé vooral voor het ontwikkelen van zorgsystemen. Zij moeten vooral prikkelen om beleid op te stellen en maatregelen vast te leggen. Het gebruik van keurmerken en certificeringen is in de industrie nog beperkt, zeker als het om energiezaken gaat. In de civiele en bouwkundige sector zie je dat wat meer. Een voorbeeld daarvan is de CO2-prestatieladder. Hier kunnen bedrijven vrijwillig aan meedoen en krijgen een concurrentievoordeel bij aanbestedingen. Voor ondernemers die hier aan willen voldoen is het dan belangrijk om met een plan voor monitoring, het opstellen van maatregelen en toetsing aan de slag te gaan. Net als bij keurmerken en certificeringen zul je dat wel elk jaar moeten actualiseren.”
Kennis en ervaring benutten
Bedrijven in de isolatiebranche beschikken volgens Schatorjé over veel kennis en praktijkervaring over materialen en meetmethoden als het gaat om zaken als brandveiligheid en energie. “Voor hen is het zaak om kwaliteit te garanderen. De eisen daarvoor zijn recentelijk vastgelegd in de ISSO 64-publicatie.”
Wat kan er beter?
Waar het bij opdrachtgevers vaak nog aan schort zijn voorschriften op het gebied van energie. “De aandacht daarvoor is binnen bedrijven nog laag en vaak beschikken zij niet over iemand die daar verantwoordelijk voor is. Daar ligt dus een rol weggelegd voor onafhankelijke adviseurs en technische isolatiebedrijven. Daarnaast is er bij installateurs nog te weinig aandacht voor gecertificeerde isolatie van leidingen. Vaak wordt daar in offertes in het geheel niet over gesproken en vragen opdrachtgevers er zelf niet om. Opdrachtgevers zijn vaak niet op de hoogte van de technische eisen en daarom is het voor isoleerders van belang om gecertificeerd werk af te leveren.”
De waarde van certificering
Voor isolatieondernemers zijn keurmerken en certificeringen middelen om een productwaarborg af te geven”, vervolgt Schatorjé. “Tevens vertellen die ook iets over de opzet van hun organisatie en over beheersing en verbetering van werkprocessen. Zij garanderen dus kwaliteit, waardoor bedrijven zich kunnen onderscheiden en tegelijkertijd veilgheids- en kwaliteitsgaranties af kunnen geven.
“Normering zal steeds meer op internationaal niveau worden opgelegd”
Europese certificeringen en keurmerken
Europese Keurmerken en certificaten ziet Schatorjé vooralsnog vooral als voordeel voor de grotere, internationaal werkende isolatiebedrijven. “Voor hen trekken die vooral de veiligheids- en kwaliteitseisen gelijk en dat maakt de praktijk gemakkelijker werkbaar. Voor puur nationaal werkende bedrijven voegen die nog weinig toe en dat is ook niet erg. Uiteindelijk zullen de Europese (en mogelijk Amerikaanse) normering ook in Nederland wel meer gaan doorwerken. Dat is een gevolg van de globalisering. Wat dat betreft ligt de vaart in Europa momenteel echter hoger dan in Nederland, op basis van de internationaal gemaakte afspraken en gestelde doelen.
Normering zal volgens Schatorjé steeds internationaler en breder worden opgelegd. “Voor zowel internationale als nationale isolatiebedrijven betekent dat, dat je er zeker alert op moet blijven. Dat blijft van belang voor het waarborgen van je bedrijfskwaliteit.”
Meer informatie over keurmerken en certificeringen:
• www.kennisbankisso.nl
• www.nen.nl