ISOHVAC isoleert luchtkanaleninstallatie van tergooi ziekenhuis hilversum

0
3
ISOHVAC isoleert luchtkanaleninstallatie van tergooi ziekenhuis hilversum

In opdracht van AIRPRO heeft ISOHVAC isolatie, een dochterbedrijf van AIRPRO alle luchtkanalen geïsoleerd van het nieuwe Tergooi Ziekenhuis. Een gigantische klus die 1.5 jaar in beslag heeft genomen.

“We zijn bij het project terechtgekomen via een inschrijving”, vertelt projectleider Maikel Meijer van ISOHVAC isolatie. “Hoewel we een dochterbedrijf zijn van AIRPRO is het niet vanzelfsprekend dat we automatisch alle opdrachten van hen krijgen. Dat is een misverstand. Ook wij moeten ons gewoon inschrijven op projecten. Aan de hand van het bestek, dat we van BAM kregen, hebben we een offerte gemaakt die door AIRPRO gekozen werd, gezien de prijs/kwaliteitsverhouding en de ervaring die we inmiddels in de 10 jaar dat we bestaan, hebben opgebouwd, aldus Maikel.

Wat houdt het project in?

“Bij dit project ging het om het isoleren van alle toevoerluchtkanalen in het gebouw, de aanzuig- en afblaaskanalen en brandwerende materialen bij de brandkleppen. De materialen die we daarvoor gebruikt hebben, waren in het bestek voorgeschreven. Het zijn materialen die voldoen aan alle eisen en normen van het bouwbesluit, Europese regelgeving en energieprestatie. Zo hebben we de toevoerkanalen allemaal geïsoleerd met steenwol, 5200 m2 in totaal die met laspennen bevestigd zijn en verder afgewerkt met lamelle dekens speciaal voor Hvac toepassingen. De aanzuig- en afblaaskanalen buitenlucht zijn met Armaflex 13 mm geïsoleerd dat verlijmd is. Op dit gebied zie je steeds meer zelfklevende isolatie die ook gemakkelijker aan te brengen zijn. Voor de brandwering van de brandkleppen hebben we Ductrock plaat gebruikt wat 60 minuten brandwerend is.”

De isolatie van de luchtkanalen is in delen uitgevoerd conform planning. Na oplevering zijn de luchtkanalen getest volgens de Luchtdichtheidsklasse C van de Nederlandse Vereniging van Luchtkanalen (luka) waar AIRPRO ook lid van is. Na montage van het systeem wordt er een pers-proef gehouden om het drukverlies te meten. Maikel: “Mocht er bijvoorbeeld een lekkage zijn in de isolatie dan kunnen we die nog altijd herstellen. We proberen dat wel te voorkomen en zijn niet te beroerd om een stapje extra zetten als het gaat om een beschadiging aan de isolatie te herstellen. Uiteindelijk willen we dat de klant tevreden is.”

‘Een totaalteam van deskundige isoleerders is actief geweest’

Hoe hebben jullie het project aangepakt ten aanzien van het vervaardigen van het isolatiemateriaal, logistiek en montage?

“In totaal werken er bij ISOHVAC isolatie 9 medewerkers, waarvan de meeste in de montage en de rest op kantoor waaronder een calculator en een werkvoorbereider, die cruciaal is in de werkvoorbereiding bij alle projecten die we uitvoeren. Bij het project Tergooi Ziekenhuis is een gedetailleerde planning gemaakt ten aanzien van de werkzaamheden en logistiek, dat in dit project in meerdere fases is verlopen. In totaal is het project in 4 fases verdeeld over 1.5 jaar. In de planning zijn ook nadrukkelijk de werktijden van onze medewerkers meegenomen.”

Omdat we in hetzelfde pand zitten als Airpro, waren de communicatielijnen tussen mij en de projectleider van AIRPRO kort en konden we snel schakelen als er weer een deel van de luchtkanalen o.a. de buitenlucht aanzuig en afblaas kanalen klaar waren om geïsoleerd te worden.

Voor de levering van alle materialen hebben we Hanko ingeschakeld, die alle materialen hebben geleverd inclusief just in time delivery op de werkplek, zodat de montagemedewerkers er meteen mee aan de slag konden. Van tevoren hebben we met Hanko overlegd met betrekking tot de levering van de materialen. Ze hebben ons verzekerd dat ze aan de gevraagde tijdsmomenten qua levering kunnen voldoen. En als ik vragen had over de materialen en/of levering dan kon ik altijd bij hen terecht. Als ISOHVAC isolatie kijken we graag mee met onze opdrachtgevers hoe we de aan- en afvoer van isolatiematerialen in en rond de bouwplaats op een efficiënte manier kunnen inrichten.”

Kwaliteit

Het ziekenhuis Tergooi is inmiddels klaar en zal binnenkort opengaan voor het publiek. “Gedurende de bouw is een totaal team van deskundige isoleerders actief geweest. Zij hebben een schat aan ervaring opgedaan gedurende de afgelopen decennia en worden constant bijgeschoold, zodat ze niet alleen bij isolatieprojecten zelfstandig zaken kunnen oplossen, maar ook opdrachtgevers ter plekke antwoord kunnen geven op hun vragen.” Volgens Maikel neemt de vraag naar specifieke kennis van isolatie van HVAC-installaties om vakmensen op dit gebied toe. “Ook de afwerking van brandwerende doorvoeringen is een vak apart. Ondanks de complexiteit van dit project, kijken we met trots terug.”

Tekst: Loet van Bergen
Foto’s: ISOHVAC isolatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in