Industriële brandwerendheid vereist continue aandacht

0
1

Helaas komen industriële branden nog regelmatig voor. Buiten dat dit een kostbare zaak is zijn ze over het algemeen desastreus voor het productieproces, het milieu en de gezondheid. Vaak gaan ze gepaard met explosiegevaar van vluchtige en brandbare vloeistoffen en gassen. Dat heeft veelal een lange herstelperiode tot gevolg. In deze uitgave geeft Paul Roodenburg, directeur/eigenaar van Isolatiebedrijf CJ van Waas/Econtras, informatie over brandwerendheid bij industriële branden.

Paul Roodenburg (65) heeft als projectiedeskundige bij een grote Engelse fabrikant uitgebreide expertise en ervaring opgedaan op het gebied van brandveiligheid. Met deze ervaring heeft hij zijn bedrijf o.a. mede ontwikkeld tot een specialist op het gebied van Flexible Passive Fire Protection JetBlack. 

Van Waas heeft de volgende Normering gebruikt bij de productontwikkeling 

• De onafhankelijke API 2218 waarin adviezen zijn opgenomen om tot een juiste keuze te komen m.b.t. het beschermen van constructies in plants tegen een snelle stijging van temperatuur met een hoge temperatuur Flux , zoals dit meestal geschiedt bij een hydroncarbon (Pool Fire) brand

• De JET FIRE  ISO 22899-1:2007, omschrijft de testen welke nodig zijn om PFP systeem Jet fire toe te passen

Door Van Waas gebruikte test bureaus zijn Effectis  DNV-GL. De testen worden geaccrediteerd door Bureau Veritas , Det Norske Veritas. en LLoyds. 

Vereisten voor Isolatiematerialen

De regelgeving vereist onder meer een bepaalde tijdseenheid, waarbinnen een systeem wordt beschermd, zo nodig ook voor explosiegevaar. 

Bij de brandgevoeligheid van isolatiematerialen moet je allereerst kijken naar de instandhouding van de installatie. Het materiaal moet de inwendige temperatuur zo laag mogelijk kunnen houden. Zodat de shutdown van de plant uitgevoerd kan worden Daarnaast moet uitgebreide aandacht worden besteed aan afschalen van de brand en het bestrijden daarvan. Daarom is ook het plaatsen van PFP op de juiste componenten zoals stuurkabels , ESD valves, flenzen, leidingen, supports etc. van belang om een juiste plantbescherming te krijgen bij gevolgen van een brand.

Vorm van isolatieproducten

Ook de vorm van PFP producten is belangrijk. Zo hebben wij een passief flexibel brandbeschermingssysteem ontwikkeld, voor ESDV en actuators, flenzen en pijpdoorvoeringen bijv. bij tankdijken, elektrische stuurkasten, kabelgoten, etc. Deze PFP is door de operator zelf te demonteren en te monteren. Een controle door gespecialiseerde medewerkers zal de juiste plaatsing en de werking tegen brand moeten continueren. 

Innovatie

Innoveren is in de industriële brandwerendheid echt noodzaak. De jarenlange ontwikkeling heeft geleid tot sterk geteste, beproefde en gecertificeerde systemen. Voordat die producten de certificeringsfase bereiken worden ze door ons producent al vele malen getest. Onze kwaliteit wordt gewaarborgd door ons Iso 9001 systeem en de producten worden jaarlijks gecontroleerd op productie en gebruik van de juiste materialen.

Vakkennis

Kennis met betrekking tot brandwerende systemen is zeer specialistisch. Zelf halen wij die uit het vakgebied, uit eigen ervaring en uit Research & Development. Bij de ontwikkeling van producten en systemen bepaalt de markt de vraag en daarbij kijk je naar de oorzaak, het verloop en de gevolgen van branden. Certificeringsbureaus als Lloyds, DNV en Veritas bepalen uiteindelijk of een product op de markt kan komen. Daarbij zijn de test resultaten van onder andere testbureaus als DNV en Effectis leidend.

Graag willen wij u e.e.a. in een persoonlijk gesprek toelichten. www.econtras.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in