In gesprek met Paul Steen

0
1

De redactie van Isolatie4all sprak met Paul Steen. Hij is sinds 2015 Sales Director ROCKWOOL® Benelux en heeft daarvoor verschillende andere functies bekleed bij ROCKWOOL en bedrijven in de Europese bouwmaterialen.  Als het gaat om circulair heeft hij een duidelijke mening ten aanzien van de steenwolproducten van ROCKWOOL als het gaat om hun milieu-impact. “Ze zijn gemaakt van de onuitputtelijke grondstof basalt, hebben een lange levensduur van wel 75 jaar en zijn oneindig vaak te recyclen met behoud van oorspronkelijke kwaliteit. ROCKWOOL heeft vanaf begin jaren ’90 haar recyclingfabriek in gebruik en nieuwe steenwolproducten maken tot wel 50% gebruik van gerecycled materiaal.”

Paul Steen ziet circulariteit dan ook niet als iets wat van buitenaf wordt opgelegd, maar omarmt de doelstelling van een circulaire bouweconomie. “Circulariteit komt het milieu ten goede, maar ook de klant en het bedrijf. Circulair bouwen hoeft ook niet duur te zijn. Integendeel. Het kan een win-winsituatie zijn als je producten en productieprocessen verbetert.”

Minder grondstoffen

ROCKWOOL heeft wereldwijd ambitieuze doelstellingen voor verduurzaming geformuleerd, onder meer voor beperking van de CO2-uitstoot. Waar Steen vooral enthousiast van wordt zijn de stappen die op productniveau worden gezet. “Door een nieuwe productietechnologie hebben we bijvoorbeeld een spouwproduct ontwikkeld met 20% minder grondstoffen, maar met dezelfde prestaties. Minder grondstoffen betekent een lagere milieu-impact. Bovendien is het product hierdoor ook lichter geworden en dat vergemakkelijkt de verwerkbaarheid. 

Uitputting voorkomen

Steen constateert dat de discussie over duurzaamheid tegenwoordig heel snel neigt naar een te smalle focus, alleen op vermindering van CO2-uitstoot. “Dat is zeker belangrijk, maar dat zijn het voorkomen van uitputting van grondstoffen en het landgebruik ook. Je moet dit in zijn totaliteit bekijken. Bij circulariteit ligt het accent vaak ook op recycling. Wij maken gebruik van een onuitputtelijke grondstof. De natuur maakt per jaar 38.000 keer meer basalt dan wij voor onze producten gebruiken. Wij zijn in staat om nieuwe steenwolproducten tot 50% van gerecyclede grondstoffen te maken die een lange levensduur hebben en de bovendien de laagste milieu-impact hebben. Milieutechnisch heeft steenwol grote voordelen. Het heeft bijvoorbeeld de laagste milieu-impact van de gebruikelijke materialen voor spouwisolatie. Dat komt onder andere door het gebruik van de grondstof basalt. Daarbij is steenwolisolatie belangrijk voor het besparen van energie en het behalen van duurzaamheidsdoelen.

ROCKWOOL steenwolisolatie bespaart over de gehele levensduur 100x het energieverbruik én CO2 uitstoot t.o.v. de productie.”

Verbeterde verpakking

Andere aspecten die ROCKWOOL inmiddels verbeterd heeft, betreffen onder meer de verpakking van haar producten. “Op klantverzoek hebben we de bedrukking teruggebracht naar maximaal 10% omdat het plastic dan op gelijkblijvend kwaliteitsniveau gerecycled kan worden.” 

Op dit moment vraagt ROCKWOOL in het bijzonder aandacht voor haar pallets. “Het blijkt dat slechts een beperkt deel retour komt. Daarom voeren we nu campagne voor onze Pallet Retour Service. Niet omdat het goedkoper is, maar ook hier willen we zuinig zijn met grondstoffen.” 

Marktontwikkelingen

Steen vervolgt: “De vooruitzichten voor de gebouwde omgeving en dus ook voor technische installaties zien er goed uit. Er liggen veel investeringsplannen vanuit de overheid klaar voor het verder verduurzamen van de gebouwde omgeving. We zien de nabije toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. Verduurzamen doe je niet alleen, daarin trek je samen op met partners. Zo zijn we lid van de Programmaraad Circulariteit van DGBC en praten we op projectniveau met aannemers die verduurzaming in hun bedrijfsvoering een belangrijke plaats hebben gegeven.

Daarnaast bieden we voor klanten gedegen technisch advies, van calculatie tot verwerking en delen we onze kennis over de toepassing en het belang van isolatie in technische installaties. De opleiding van technische isoleerders is een heel belangrijk aspect voor het borgen van langdurig goede prestaties van het product. Daarom leiden we in samenwerking met het OOI isoleerders op.

Daarnaast is ons HVAC team ook vaak op projecten aanwezig om ter plekke de eventuele vraagstukken op te lossen in de juiste fase van de uitvoering.

Naar de toekomst toe blijft zowel in productie, product maar ook in het vermarkten het vraagstuk circulariteit iets dat voortdurend onze aandacht heeft. Daarom hebben wij als ROCKWOOL Group ook in het Global Sustainability Report uitgebreid beschreven wat wij op dat vlak al bereikt hebben, momenteel doen, en welke ambities er nog zijn. Juist om degenen die hier meer over willen weten goed te informeren. Het is onderdeel van onze bedrijfsvoering”.

Meer informatie over ROCKWOOL en circulariteit is te vinden op: 

rockwool.nl/vannaturecirculair 

ROCKWOOL B.V. maakt deel uit van de ROCKWOOL Group. Als Benelux organisatie met 1 fabriek en 1.200 medewerkers leveren wij geavanceerde isolatiesystemen voor gebouwen.

Bij de ROCKWOOL Group willen wij het leven van iedereen die met onze oplossingen in aanraking komt verrijken. Door onze expertise zijn we in staat een groot aantal belangrijke hedendaagse uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en ontwikkeling aan te gaan – van reductie van energieverbruik en geluidsoverlast tot bescherming tegen brand, waterschaarste en overstromingen.  

Ons productaanbod weerspiegelt de diversiteit van wereldwijde behoeften en helpt onze partners tegelijkertijd bij het verkleinen van hun CO2-voetafdruk.

Steenwol is een veelzijdig materiaal en vormt de basis van al onze bedrijven. Met ongeveer 11.700 enthousiaste collega’s in meer dan 39 landen zijn wij wereldmarktleider op het gebied van steenwoloplossingen – van bouwisolatie tot akoestische plafonds, van externe gevelbekledingssystemen tot oplossingen voor glastuinbouw, van speciaal geëngineerde vezels voor industrieel gebruik tot isolatie voor de procesindustrie, scheepvaart en offshore.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in