De Blog van Kevin de Jong

0
1

Sinds 2012 werkzaam als isolatiemonteur en plaatwerker bij Isolatiebedrijf Hanenberg BV

Hoe ben je in de isolatiebranche terechtgekomen?

Via Rob. Ik ben van huis uit timmerman, maar zat in de crisistijd zonder werk. Rob kende ik van de voetbal. Hij stelde voor om eens bij hem op de zaak te komen kijken. Ik ben toen als leerling bij Rob begonnen en ben toen stap voor stap doorgegroeid naar een zelfstandige functie. Ik heb nu mijn eigen bus en begeleid nu zelf ook een leerling. Ik ben dus van nul naar leermeester gegaan.

Wat vind je zo mooi aan dit vak?

De variatie van het werk. Ik werk aan warmtepompen, pak leidingen in en doe het plaatwerk. Dat doe ik nu op wel tien verschillende klussen. Ik rij daarvoor door heel Nederland en elke klus is anders. Dat spreekt me aan. Voorheen heb ik grote klussen gedaan. Paleis den Bosch en de tijdelijke 2e Kamer onder andere. Dat is natuurlijk ook super. Maar, ik heb wel gemerkt dat ik niet iemand ben die lang op dezelfde klus moet zitten. Ik hou ervan om steeds weer iets anders op te pakken. Met de klussen waar ik nu op zit is mijn werk veel gevarieerder en dat bevalt me heel goed.

Hoe is de werkgelegenheid in de isolatiebranche?

Er is heel veel werk, maar het is moeilijk om aan goed gekwalificeerd personeel te komen. We werken nu met 50/60 man vast plus nog eens 60 inleners. Met die dik 100 man kunnen we het werk nu nog goed aan, maar het houdt niet over. We zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe mensen. Maar goed personeel is schaars. De jongen die ik nu begeleid doet het heel goed. Hij leert stapsgewijs het vak nu van mij, zoals ik dat ooit leerde van Rob. Dat is denk ik ook de manier om aan goeie mensen te komen. Feitelijk kan iedereen die een beetje handig is het vak leren. Het is ook leuk om die jongens zo in hun werk te zien groeien. 

Hoe zie jij de toekomst in onze branche?

Ik voorzie wel problemen als er niet meer mensen bijkomen. Er ligt veel werk en dat zal ook wel zo blijven. In elk gebouw zitten koel- en warmteleidingen die geïsoleerd moeten worden. En daarbij, zullen ze ook vervangen moeten worden na een jaar of 15/16. Kortom, het werk blijft en daar hebben we mensen bij nodig.

Als er iemand geïnteresseerd is in het isolatievak, wat zou je hem of haar dan willen zeggen?

Solliciteer!

Het is een mooi vak dat nooit verveeld. Ik heb zelf elke dag het gevoel dat ik aan het knutselen ben, zoals vroeger op school bij handvaardigheid. Dat vond ik toen al leuk. Helemaal leuk dat ik daar nu mijn geld mee kan verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in