Sinds 1 september is Lieve Declercq algemeen directeur van Spie Nederland en daarmee de eerste vrouwelijke eindverantwoordelijke in de top van de installatiebranche in Nederland. Daarvoor was zij werkzaam bij o.a. Esso Benelux B.V. Van Ganse Winkel Groep en drinkwaterbedrijf Vitens als directeur voorzitter. Als algemeen directeur wil ze zich sterk maken voor ecologische duurzaamheid. De redactie van Isolatie Magazine was dan ook benieuwd naar haar visie en aanpak in duurzaamheid.
Wat is de visie van SPIE op duurzaamheid?
“SPIE Nederland ondersteunt in haar beleidsverklaring het principe van duurzame ontwikkeling:”Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs“ Als Spie gaan we ons sterk maken voor het versterken van ecologische duurzaamheid in alle stappen van de keten: inkoop, operatie, ambities van klanten. “Voor mij betekent duurzaamheid echter meer dan alleen CO2 -reductie”, zegt Declercq. “Ik vind leefbaarheid hier ook bij horen.” Rond die leefbaarheid in steden is SPIE zich de laatste jaren steeds meer strategisch aan het positioneren.”
Hoe gaan jullie dat aanpakken?
“We hebben grootse plannen om ons groene aandeel zichtbaar te maken. Het is niet zomaar een duurzaamheidsagenda, het gaat over de hele keten. Wat we inkopen, wat we zelf doen en wat we aantoonbaar bijdragen aan en betere wereld door de groene ambities van onze klanten mede te realiseren. En dan heb ik het niet alleen over CO₂-reductie, maar ook over biodiversiteit en circulariteit. Wij verwachten dat het aandeel duurzaamheidstechniek in onze projecten in de komende vier jaar tot 40 procent zal stijgen. Dat is ambitieus, dat klopt. Daarom willen we écht een verdiepingsslag maken in verduurzaming. Niet alleen het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen en dergelijke, maar ook zelf tegen de klant zeggen: heb je al eens gedacht aan deze of die duurzame oplossing? Dat doen we natuurlijk al, maar dat kunnen we nóg beter doen.”
Wat doet u zelf elke dag aan duurzaamheid?
“Wij eten heel bewust biologisch, kopen veel lokaal, letten op de verpakking, eten regelmatig vegetarisch en gooien heel weinig voedsel weg. In ons huis dus geen voorgesneden en verpakte groenten, maar zelf snijden; en het groenteafval gaat naar de kippen. We zetten de thermostaat bewust een graadje lager en dragen een trui in huis. Ik rij nu een jaar elektrisch en dat bevalt prima. Wij drinken bewust kraanwater, want dat is het beste en meest milieuvriendelijke water dat je kunt drinken. En om het grondwater van goede kwaliteit te houden vermijden we insecticiden in onze tuin.”
Wat zijn de belangrijkste speerpunten om deze visie te realiseren en kunt u 1 of 2 resultaten al benoemen?
“Verder verduurzamen inkoopketen met EcoVadis, Versterken ecologische duurzaamheid in de uitvoering, Meebouwen aan “groene” Sustainable Development Goals, Vergroten Green Share. Focus op groene projecten, Elektrificatie wagenpark, Trede 5 CO2-Prestatieladder.”
Hoe levert wil SPIE een bijdrage leveren aan de energietransitie?
“Wij zijn de bouwers van de energietransitie. Voor onze klanten, maar ook voor Nederland. Bij ons denk je misschien niet gelijk aan innovatie, maar als technisch dienstverlener ben je continu bezig met oplossingen voor je klant. We zijn vaak niet zo zichtbaar als onze klanten, maar een brouwerij CO2-neutraal maken of de infrastructuur van glasvezel realiseren? Dat doen wij. Als partner van Tennet zijn we heel nauw betrokken bij energieopwekking, -transport en opslag. Maar de energietransitie gaat verder dan dat.”
Waar staat het project Aantoonbaar Groen voor?
“Aantoonbaar groen is een van de pijlers binnen de strategie van SPIE NL. In dit programma verankeren we ecologische duurzaamheid in onze eigen processen en helpen onze klanten in hun ambities naar een koolstofarme economie, een reductie in hun CO₂-uitstoot, energie-efficiënte oplossingen, biodiversiteit en circulariteit.”
Wat zijn de belangrijkste uitgangspunten bij goede samenwerking en op welke terreinen voornamelijk?
“We worden zelfbewuster. Met name de laatste jaren hebben we ons oude aannemersimago van ons afgeschud. Wij zijn niet meer alleen de ‘handjes leveranciers’ maar voelen ons echt de system integrator die alle facetten met elkaar verbindt. Bruggenbouwer, ook in overdrachtelijke zin: we bouwen aan goede samenwerking in de keten. Die is hard nodig. Als bedrijf sta je immers nooit alleen. We kunnen het niet zonder elkaar.”
Spie staat voor innovatie in de technische industrie? Hoe borgen jullie dit en waar bent u trots op?
“Onze toekomst is de klant van de toekomst. De meeste innovatie vindt daarbij plaats op locatie bij de klant. Daar is veel creativiteit en technisch inzicht voor nodig. Innovatie is geen doel op zich, maar een middel om werkprocessen te versnellen, productieprocessen te optimaliseren, grondstofgebruik te reduceren en nieuwe producten en diensten te creëren. We werken veel samen met partners. Dat doen we in een open ecosysteem. Zo kunnen we de klant optimaal helpen, kennis delen en samen ontwikkelen.”
SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt haar klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en energie-, infrastructurele-, industriële- en gebouwinstallaties. Met bijna 4.300 medewerkers verspreid over 25 locaties, behoort SPIE Nederland tot de top 3 van technische dienstverleners in Nederland. Alle 45.500 medewerkers zetten zich bij onze klanten in om ze te begeleiden bij de energietransitie en digitale transformatie.