Hoe 2 km aan leidingen in een boteroliefabriek worden geïsoleerd

0
2

Op dit moment is Vinke Isotechniek uit Deventer druk bezig met het isoleren van de leidingen in de nieuwe opslaghal voor room, roomserum en olie van Royal VIV Buisman in Zelhem. Het is een van de vele opdrachtgevers van Vinke, een bedrijf dat sinds 2013 actief is in de industriële isolatie, en 9 mensen in vaste dienst heeft.

We zijn bij dit project terecht gekomen via BENgineering B.V. het ingenieursbureau dat het ontwerp heeft gemaakt van de installatie”, vertelt eigenaar Freico Vinke. “De eigenaar van dit bureau kende ik nog van vroeger en benaderde mij om een offerte te maken voor de isolatie van in totaal 2 km leidingwerk waarvan 1.5 km verwarmd met elektrische tracing. Er lag al een ontwerp klaar met de voorgeschreven materialen. Zelf hebben we de zaak ter plekke ingemeten, gezien het aantal leidingen, die over de weg lopen van de fabriek naar de nieuwe tankhal aan de overkant van de weg. Dat doen we in dit geval om tot een sluitende offerte te komen”, aldus Freico.

Isolatie
De werkzaamheden betreft het isoleren van praktisch al het leidingwerk zoals de stoomleidingen, roomleidingen, koelwaterleidingen, onthardwaterleidingen, olieleidingen, condensatieleidingen en CIP-leidingen waar heet water doorheen gaat voor reiniging van de leidingen. “Het merendeel van de rvs-leidingen worden geïsoleerd met 50 mm steenwol afgewerkt met aluminium beplating. Behalve de koelwaterleiding die geïsoleerd wordt met PIR-schalen vanwege hun hoge isolatiewaarde en de onthardwaterleiding waarvoor Armaflex is toegepast, eveneens afgewerkt met aluminium beplating. De beplating maken we niet zelf, maar besteden we uit bij Technisch Isolatiebedrijf Nijmegen, die beschikt over een modern machinepark, en levert het volgens onze specificaties aan. Doordat de installatie nog niet draait, hebben we nu mooi de tijd om de leidingen te isoleren. Het moet 1 oktober klaar zijn en het is een behoorlijke klus voor ons bedrijf omdat we niet zo groot zijn. Vandaar dat we met een team van 5 man continu aan het werk zijn. Waarbij er gewerkt wordt volgens het VGM-plan en de LRMA-checklist voor de medewerkers ter plekke. Waarmee we voldoen aan de veiligheidsnormen.”

Elektrische tracing
Van de 2 km aan leidingen wordt 1.5 km voorzien van elektrische tracing voor onder meer de olieleidingen die op 45 graden moeten worden gehouden en de water- en koelwaterleidingen die buiten lopen om bevriezing ’s winters te voorkomen. “Elektrische tracing wordt in bedrijfsprocessen steeds meer toegepast”, licht Freico toe. “Zelfs een correct geïsoleerde installatie verliest geleidelijk aan energie en warmte. Wanneer het vloeistofdebiet te laag is, gaat de temperatuur van de vloeistof min of meer snel dalen tot onder het kritieke viscositeitsniveau en kan de vloeistof zelfs gaan stollen. Denk bijvoorbeeld eens aan vetleidingen. Vetleidingen dienen op +45 °C temperatuur gehouden te worden, zodat het vet niet kan gaan stollen. Dit is ook een manier om tracing toe te passen. Als de vloeistof water is, kan ijsvorming de installatie bovendien beschadigen en lekken veroorzaken. Om te zorgen voor de nodige bescherming tegen die verschijnselen, brengen we op de leidingen eerst een verwarmingslint aan waarover vervolgens de isolatie en beplating komt. Voor deze installatie hebben we het ontwerp en berekening laten maken door Huikeshoven BV, een bedrijf dat onder meer gespecialiseerd is in industriële elektrowarmte. De isolatie en de isolatiedikte om de leidingen is bepalend voor het benodigde vermogen van het verwarmingslint dat in watts per meter wordt weergegeven. Zeker bij dit bedrijf waar de temperatuur van de roomleidingen nauw luistert. Er zitten leidingen bij van 180 meter en dan kun je niet 1 kabel leggen anders wordt het vermogen te hoog. Vandaar dat de elektrische tracing in meerdere groepen is verdeeld over de leiding.”

Energiebesparing
“Dit soort projecten is een hele uitdaging om het op tijd met de juiste mensen voor elkaar te krijgen. Daar zijn we tot nu toe nog steeds in geslaagd met ons team van vakkundige medewerkers en kunnen we op deze manier ook een bijdrage leveren aan een stuk duurzaamheid bij onze klanten.” Volgens Vinke speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in onze samenleving. Zaken als energiebesparing, vermindering van CO₂-uitstoot, maar ook veiligheid en kostenbesparing worden steeds belangrijker in de bedrijfsvoering van onze klanten. Zo bespaart de isolatie die we hebben aangebracht op de stoomleiding bij Boteroliefabriek Royal VIV Buisman fabriek veel energie waardoor de temperatuur minder hard zakt en de buffertanks minder energie nodig hebben om op te warmen. Daarnaast is het Arbo technisch noodzakelijk om stoomleidingen te isoleren. Dit in verband met verbrandingsgevaar van de werknemers, bij aanraking van een blootgestelde stoomleiding. Isolatie is er in vele soorten en maten, dus voor elke situatie is er een passende oplossing”, merkt Freico tot slot op.

www.vinke-isotechniek.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in