5 vragen aan Leo Veldhuis

0
1

Naam: Leo Veldhuis
Leeftijd: 72 jaar
Functie: Voorzitter Vereniging Asbestverwijdernde bedrijven (VAVB)
Carrière: Oud-directeur Van der Linden& Veldhuis
Oud-voorzitter en erelid VIB
Oud-bestuurslid/voorzitter Stichting OOI/ NCTI/CINI
Uitspraak:To do is to be (Socrates)
To be is to do (Plato)
Dobedobedo (Sinatra)

Hoe kijk je als oud-voorzitter van VIB terug op 90 jaar branchevereniging en wat is samenvattend het belang daarvan?
Ik kijk terug op een unieke branchevereniging met alle aandacht en werk voor haar leden: bedrijven, vaak meer dan 25, 50 of 100 jaar actief in Nederland én internationaal, met een uitstekende reputatie. Samen vormen zij de spilfunctie en een sleutelrol in de industriële bedrijfstak en utiliteitssector.

Wat zijn de belangrijkste speerpunten van de branche als het gaat om samenwerking in de keten?
Speerpunten zijn de aansluiting van buitengewone leden, oprichting en functioneren van OOI, NCTI en CINI en de multidisciplinaire aanpak van bedrijven, bijvoorbeeld de combinatie van isolatieactiviteiten met steigerbouw of brandbeveiliging. De daadkracht en dynamiek van de ondernemers, samen met VIB, is fundamenteel; goed werkgeverschap, kennisdeling, innovatie en duurzaamheid zijn bewezen factoren, zeker ook naar de toekomst

De isolatiebranche is zelfregulerend als het gaat om kwaliteitsborging. Wat zijn daarin de belangrijkste wapenfeiten en wat valt er nog te winnen?
Kwaliteitsborging heeft, naast de opgegeven eisen van wet- en regelgeving vooral te maken met de discipline van de isolatiebedrijven en hun opdrachtgevers. Om kwaliteitsbevordering te faciliteren, zet VIB zich in op arbogebied, opleidingsniveau, kwaliteit en veiligheid. We zijn groot geworden door goed werk en mooie projecten te maken vanuit ons DNA: verantwoordelijkheid, kundigheid en werkvoldoening. We moeten wel pragmatisch blijven; isoleerders zijn immers geen papieren tijgers.

Wat is het belang van een eigen branche-CAO?
Die is natuurlijk allereerst belangrijk voor de mensen die in de branche werken, maar ook voor de identiteit van VIB. Met onze eigen inbreng zijn, samen met collega-werkgevers en vakbonden altijd aanvaardbare resultaten behaald. Een goede CAO bepaalt mede de aantrekkelijkheid van het isolatievak en is dus bevorderlijk voorde instroom van een nieuwe generatie werknemers.

Waar moet de komende jaren de focus op liggen als het gaat om opleiding en scholing?
Gedegen opleiding en scholing zijn een must. Intern bij de bedrijven in samenwerking met Stichting OOI, extern in samenwerking met het reguliere onderwijs. Kennis, ambitie en deskundigheid zijn daarbij van groot belang. De focus zal moeten liggen op de samenwerking met ROC’s en werkgelegenheidsprojecten in de grote steden, , maar ook op diversiteit: het aanbieden van cursussen via uitzendbureaus en onderaannemers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in