Habitat voor maanmissies: Het Lunark project

0
1
1-Lunark_Reference_project
De tweemansbemanning, Sebastian Aristotelis en Karl-Johan Sørensen, testte gedurende drie maanden de geschiktheid van de habitat, volledig afgesloten van de buitenwereld in Noord-Groenland.

Het Deense ontwerpbureau SAGA Space Architects heeft met steun van Armacell een maanmissie in Arctisch Groenland gerealiseerd – een praktische test van hoe de ruimte bewoonbaar kan worden gemaakt voor toekomstige reizigers. ArmaFlex Ultima® is het enige flexibele isolatiemateriaal dat voldoet aan de ontwerpeisen en de Groenlandse beschermingsvoorschriften.

Vandaag vorm geven aan de toekomst van morgen

Een halve eeuw nadat voor het eerst een man op de maan liep, staat bemande ruimtevaart weer op de agenda. “Als de mens de maan en andere planeten wil koloniseren, moeten we de leefruimtes voor deze pioniers heel zorgvuldig plannen. In de ruimte is je leefruimte je hele wereld,” zegt Sebastian Aristotelis, een van de twee ontwikkelaars van het Deense architectenbureau SAGA, dat de ruimte bewoonbaar wil maken voor toekomstige reizigers. Extreme kou was een grote uitdaging en SAGA wendde zich tot Armacell voor ondersteuning bij het isoleren. De leefruimte moest bestand zijn tegen temperaturen beneden -50 °C en windsnelheden tot 260 km/u.

De lichte origami-structuur van de LUNARK Habitat is gemaakt van ArmaPET®. Twee lagen ArmaFlex Ultima, beschermd met ArmaFinish, werden gebruikt om de binnenmuren te isoleren. Met zijn uitstekende brandprestaties en lage rookdichtheid was ArmaFlex Ultima het enige flexibele isolatiemateriaal dat zowel aan de ontwerpeisen van het SAGA-team als aan de Groenlandse beschermingsvoorschriften voldeed.

2_Lunark-Greenland
De module moest bestand zijn tegen een van de meest extreme klimaten op aarde, met winden tot 300 kilometer en temperaturen tot -50 °C.

Lichtgewicht origami-structuur van ArmaPET

Composietpanelen met ArmaPET-kernschuim zijn licht en gemakkelijk te vervoeren. Ze garanderen duurzaamheid, veerkracht en superieure prestaties op lange termijn met weinig onderhoud. ArmaPET, geproduceerd van 100% gerecycled rPET, ondersteunt een milieuvriendelijke zero-waste benadering. Het gebruik van gerecycleerd rPET-materiaal dat anders op stortplaatsen of in verbrandingsovens zou zijn beland, vermindert de uitstoot van CO2 en vergt minder energie dan de productie van nieuw, op fossiele grondstoffen gebaseerd PET.

Flexibele thermische isolatie met ArmaFlex Ultima

Met ArmaFlex Ultima heeft Armacell een nieuwe veiligheidsstandaard voor technische isolatie gecreëerd. ArmaFlex Ultima is gebaseerd op de gepatenteerde ArmaPrene™-technologie. Tevens is het ’s werelds eerste flexibele technische isolatiemateriaal met brandklasse BL-s1,d0. Het product heeft in geval van brand een 10 maal lagere rookdichtheid dan een standaard elastomere isolatie. Dankzij het lage warmtegeleidingsvermogen en de hoge waterdampdiffusieweerstand zorgt de ArmaFlex Ultima met gesloten cellen ook op lange termijn voor een betrouwbare condensatiebescherming en hoge energiebesparingen.

Armacell heeft met ArmaFlex Ultima een nieuwe veiligheidsstandaard voor technische isolatie gecreëerd.

Maanverblijf in het noordpoolgebied

4_SAGA-Team
“We wilden een zo realistisch mogelijke simulatiemissie uitvoeren. Groenland biedt extreme kou en afgelegenheid, evenals lichtomstandigheden die vergelijkbaar zijn met die op het maanoppervlak,” aldus het SAGA-team.

Aangezien de maan (nog) niet toegankelijk is voor experimenten met leefruimten, werd Arctisch Groenland gekozen als het volgende beste alternatief. Deze barre, onherbergzame omgeving lijkt niet op de maan. “De ArmaFlex Ultima isolatie hield ons veilig en warm bij buitentemperaturen van wel -50 °C,” was Sebastian Aristotelis na zijn terugkeer uit Groenland blij met het succesvol afgeronde project. “Lunark was een ongelooflijke ervaring, zowel voor ons als voor Armacell. Het was het eerste gezamenlijke project en we gaan nu een complexere maanhabitat ontwikkelen. Rosie zal in Zwitserland worden gebouwd en over een periode van tien jaar worden getest met kleine bemanningen van studenten.”

Meer informatie over dit spannende project is te vinden op: arma.link/LunarkNL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in