Chapeau: AX Isolatiewerken

0
1
Het team met derde van rechts Ralph Hubers.

AX Isolatiewerken En De MABI 4E EVO

Ralph Hubers heeft met Technisch Isolatiebedrijf Nijmegen in Middelaar in het oosten van Nederland een bloeiende onderneming met onder andere een MABI lasersnijder. De zaken gaan zo voorspoedig dat recent met de over-name van AX Isolatiewerken in Strijen een dochterbedrijf is gestart om onder andere de industrie en haven in Rotterdam en Antwerpen te bedienen. Vanzelfsprekend met een nieuwe MABI Bingo 4E EVO als stabiele motor van de plaatbewerking.

AX Isolatiewerken in Strijen produceert ook prefab voor andere isolatiebedrijven.
AX Isolatiewerken in Strijen produceert ook prefab voor andere isolatiebedrijven.

Bij een bedrijfszekere productie hoort een MABI

«Een meer dan welkome aanvulling op ons dienstenpakket en onze productiecapaciteit». Zo noemt Ralph Hubers de aanschaf van de nieuwe MABI Bingo 4E EVO voor de nieuwe vestiging in Strijen. Hij is na vader Harrie, de derde generatie in het familiebedrijf Technisch Isolatiebe-drijf Nijmegen in Middelaar. Vader Harrie zit niet meer in het bedrijf, als doet hij nog wel dingen als programmeren, machineonderhoud en het rondbrengen van materialen. In Middelaar beschikt de onderneming over circa 1.000 m² werkplaats en opslag. De productie voor een vast netwerk van opdrachtgevers van brouwerijen tot veevoe-derbedrijven brengt de onderneming over de hele wereld. Al het plaatwerk wordt er in huis geproduceerd, waaron-der met een MABI 3000E EVO Laser. Daarbij wordt ook prefab aan andere isolatiebedrijven geleverd. De familie Hubers is voorloper in het lasersnijden. «We zijn daar erg tevreden over», zegt Ralph Hubers. «We kunnen alle soorten plaat snijden en makkelijk schakelen tussen grote en kleine series. We hebben in in Middelaar een jaar-productie aan rollen plaatmateriaal van circa 300 ton».

Compact

Ralph Hubers is momenteel druk bezig met de uitbouw van het in september 2021 overgenomen AX Isolatiewerken in Strijen, vlakbij Rotterdam. Er is geïnvesteerd in een eigen atelier voor isolatiematrassen, maar ook in modernisering van de plaatwerkerij. Ralph Hubers: «De bestaande plaat-productie in Strijen wilde ik net als in Middelaar opschalen van een naar drie man.

Je moet de machine kopen die het beste past op gebied van productie, mogelijkheden en uitvoering. We hebben voor de nieuwe vestiging om een aantal redenen niet gekozen voor lasersnijden. De uitbouw van het matrassenatelier ging deels ten koste van de ruimte in de plaatafdeling. Het ruimtebeslag van een lasersnijder met randapparatuur is groot. Wellicht moet de inrichting van de werkplaats nog een keer worden veranderd. Dat wa-ren allemaal redenen om te kiezen voor een compactere plug-and-play Bingo 4E EVO. Die machine geeft ons de capaciteit en flexibiliteit die we nodig hebben».

Software

De nieuwe Bingo 4E EVO in Strijen heeft dezelfde sof-tware als de MABI laser in Middelaar. Hubers: «Feitelijk heb je in je bedrijfsvoering dan één plaatafdeling op twee locaties. Dat schept de mogelijkheid de plaatproductie goed en optimaal te verdelen. Overpakken van productie is zo vrij eenvoudig. We kunnen 90% van de producten die we voor onze klanten hier nodig hebben, hier produceren. De lasersnijder in Middelaar is daarbij uitwijkmogelijkheid voor rvs-opdrachten.

En dat is geen probleem, want ik rij twee keer per week van Middelaar naar Strijen».

Met de investering heeft AX Isolatiewerken een goede basis voor verdere uitbouw en toekomstig succes. «De productie hebben we op orde», zegt Ralph Hubers. «De komende tijd focussen we op de synergie-effecten die je door optimale samenwerking tussen de twee vestigingen kunt behalen». De naam AX Isolatiewerken zal vooralsnog worden gehandhaafd. «Er is geen reden om dat te wijzigen».

Doordat de MABI’s in Middelaar en Strijen dezelfde software hebben, is er feitelijke sprake van een een werkplaats op twee locaties.
Doordat de MABI’s in Middelaar en Strijen dezelfde software hebben, is er feitelijke sprake van een een werkplaats op twee locaties.

Greenline

MABI produceerde de eerste snijmachines meer dan vijftig jaar geleden. Mechanisch snijden heeft een aantal milieu- en investeringsvoordelen boven lasersnijden. Je hebt geen CO2- of andere emissies, geen rook, as of fijnstof waar je voorzieningen voor moet treffen. Ook vergt mechanisch snijden minder stroom dan lasersnijden. En er is nog een voordeel: aluminium snijafval is bij de metaalhandel aan te bieden als nieuw product, net als de edelstalen messen en stempels aan het eind van hun levensduur. Deze eigenschappen passen naadloos binnen de uitgangspunten van groene technologie. Milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en -productie worden in het licht van de klimaatdiscussie steeds belangrijker. Meer en meer financiële instellingen als banken besluiten groene technologie te stimuleren met gunstige rentevoorwaarden. Overheden waarderen milieu-investeringen meer en meer met belastingvoordelen. Het is een trend die binnen de klimaatdiscussie alleen maar aan belang zal winnen. De mechanische snij- en voormachines van MABI zijn te verkrijgen in een zogenoemde Green Line-versie. Daarbij zijn besparingsvoorzieningen ontwikkeld op gebied van energiegebruik en beperking van snijverlies. Zeker bij de gelijktijdige inzet van meerdere machinestations bij grote ondernemingen is zo een interessante besparing te realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in