Het is Alkmaar gevestigde RF-Isolatietechniek bestaat sinds 2007. Eigenaar Rene Feenstra is in zijn eentje met zijn bedrijf begonnen in technische isolatie. Wat is uitgegroeid tot een bedrijf met acht medewerkers. Het bedrijf beschikt over een eigen werkplaats met een Mabi machine voor het vervaardigen van de isolatiebeplating en een eigen magazijn met isolatiemateriaal van alle gangbare merken zoals Armaflex, Kaiflex, steen- en glaswolschalen, woldekens en lood op voorraad. “Op deze manier kunnen we snel schakelen en zijn we niet afhankelijk van anderen”, vertelt Rene Feenstra.
RF-Isolatietehniek is o.a. actief in de utiliteit, industrie en projecten op het gebied van de energietransitie zoals isoleren van leidingen van warmtenetten en warmtepompen. Recent heeft het bedrijf twee grote projecten afgerond: een voor het isoleren van de leidingen van het warmtenet van HVC de huisvuilcentrale Alkmaar en een project bij NIKE waar het bedrijf de luchtkanalen heeft geïsoleerd.
Opdracht warmtenet Alkmaar
Het project in Alkmaar van de HVC betreft het isoleren van de leidingen van het warmtenet Hierbij wordt de restwarmte van HVC gebruikt om woningen in Alkmaar te verwarmen. Samen hebben zij een warmtenet aangelegd waarop zowel circa 7.500 nieuwe, als 1.400 bestaande woningen zijn aangesloten in Alkmaar en Langedijk. “Een opdracht die we gekregen via de installateur waar we al eerder dergelijke projecten op het gebied van stadswarmte hebben gedaan. Het ging hier om het isoleren van de leidingen van het warmtenet vanaf het afgiftepunt in de technische ruimte tot in de meterkast. Isolatie die volgens bestek is uitgevoerd”, aldus Rene.
Isolatieproces
“We hebben de leidingen eerst geïsoleerd met PIR schalen van 30 mm”, vervolgt Rene. “De reden dat hiervoor gekozen is omdat PIR schalen thermisch zeer stabiel zijn. Daarnaast heeft het een hogere isolatiewaarde dan wol met het hoogste rendement per m2. Daarbij heeft een goed brandveiligheid, niet onbelangrijk is vochtongevoelig door gesloten celstructuur en het irriteert de huid niet bij het aanbrengen. De geïsoleerde leidingen hebben we vervolgens afgewerkt met Isogenopak, een PVC afwerk- en beschermfolie voor thermische isolatiematerialen t.b.v. CV en warmwaterinstallaties. Met de vormgevormde hulpstukken vormt het een compleet systeem, dat eenvoudig, snel en kostenbesparend kan worden aangebracht om isolatie als zichtwerk af te werken. Dit innovatieve materiaal is bestand tegen een breed scala aan temperatuurwisselingen en is scheurvast. Met dit project zijn we met drie man bezig geweest. Gelukkig betrof dit project nieuwbouw zodat we aan een stuk konden doorwerken. Met bestaande bouw ligt dat vaak anders en moet je als isoleerder soms wachten totdat andere zaken geïnstalleerd zijn, voordat je weer verder kunt”, aldus Rene.
Luchtbehandelingkanalen geïsoleerd met circulaire isolatie
Bij het hoofdkantoor van Nike in Hilversum zijn onlangs de kantoren gerenoveerd en voorzien van een nieuwe luchtbehandelinginstallatie voor koelen en verwarmen. In opdracht van de installateur, waar we al langer mee samenwerken, hebben wij alle luchtkanalen geïsoleerd en de beplating aangebracht. Deze luchtkanalen hebben we geïsoleerd met 50mm glaswol en afgewerkt met stucco beplating. Deze methode passen we vaker toe. Het voordeel hiervan dat er niet alleen energie bespaard wordt, maar ook condensvorming wordt voorkomen, een optimale functionering van de installatie biedt door de langdurige bescherming van de isolatie door de aluminium plaatafwerking. Deze klus hebben we volgens het bestek van de installateur uitgevoerd waarin we uiteraard wel hebben meegedacht over de best mogelijke oplossing. Voorgeschreven was dat het isolatiemateriaal minimaal 50% hergebruikt moet kunnen worden in het kader van de circulaire economie. We hebben ook opdrachten waarbij de bedrijven liever niet dat er lijm wordt gebruikt om de isolatie aan te brengen. Op zich een goede zaak, vindt Rene. “Het was een flinke klus met in totaal 900 m2 aan isolatie en beplating. Voordat we gingen monteren hebben we alles in onze eigen werkplaats voorbereid en daarna met 4 man de isolatie en beplating aangebracht. Voor volgend jaar staat er weer een vervolg project van Nike op stapel”, aldus Rene.