Energie-efficiëntie, brand- en conden-satiebeveiliging in de nieuwe Tergooi MC

0
1

Brandveiligheid is een topprioriteit in zorginstellingen. In het nieuwe Tergooi Ziekenhuis in Hilversum worden daarom momenteel de rookarme producten ArmaFlex Ultima en ArmaFix Ultima toegepast op de koelwatersystemen van de airconditioningstechniek. ArmaFlex Ultima is het eerste flexibele technische isolatiemateriaal ter wereld met een Bl-s1,d0 brandklasse. De innovatieve schuimtechnologie verlengt de evacuatietijd en verbetert de zichtbaarheid in geval van brand. Tegelijkertijd zorgt het isolatiemateriaal voor een langdurige veilige condensatiebescherming en een hoge energie-efficiëntie.

Het nieuwe Tergooi Ziekenhuis ligt in een prachtig natuurgebied aan de oostelijke rand van Hilversum. Het is gebouwd naast het bestaande ziekenhuis en zal de meeste zorgfaciliteiten huisvesten, zoals de spoedeisende hulp en de operatiekamers, een intensive care unit (ICU), radiologie, dialyse, endoscopie en dagverpleging. Het ziekenhuis is uitgerust met de modernste technologie waarbij duurzaamheid en het comfort en de veiligheid van de patiënt de hoogste prioriteit hebben.

Geen compromis over brandbeveiliging

Bij de keuze van het isolatiemateriaal voor het koelsysteem was het brandgedrag van het materiaal doorslaggevend. Als er brand uitbreekt, is het risico voor leven en gezondheid in een ziekenhuis aanzienlijk groter dan in andere openbare gebouwen. Nergens is de ontruiming van het gebouw zo problematisch als in zorginstellingen. Afgezien van het grote publiek verkeer, zijn er patiënten die hulp nodig hebben met beperkte mobiliteit die geëvacueerd moeten worden. Bovendien veroorzaakt schade aan medische apparatuur al snel kosten die in de miljoenen lopen. Hele afdelingen kunnen maanden buiten werking zijn. In het ergste geval kan de volledige functionaliteit op het spel staan en kan de medische verzorging van het verzorgingsgebied in gevaar komen. Aangezien rook een veel groter gevaar vormt dan vuur zelf, is rookgedrag van cruciaal belang bij de beoordeling van bouwmaterialen. Het ingenieursbureau Royal Haskoning DHV (Amersfoort) koos daarom voor ArmaFlex Ultima om de technische installaties te isoleren.

ArmaFlex Ultima is gebaseerd op de gepatenteerde ArmaPrene technologie, is de eerste elastomere isolatie met een Bl-s1,d0 rating ter wereld en geeft 10 keer minder rook af dan conventionele FEF’s

Lage rookdichtheid cruciaal voor leven in geval van brand

Terwijl bouwmaterialen in het verleden hoofdzakelijk werden ingedeeld op basis van hun vlamwerendheid, houdt de Europese brandclassificatie nu ook rekening met rookontwikkeling en brandende druppels en maakt zo een realistischer beoordeling mogelijk van het brandgedrag van technische isolatiematerialen. Met ArmaFlex Ultima heeft Armacell een nieuwe veiligheidsnorm in technische isolatie gecreëerd. De schuimkwaliteit, gebaseerd op de gepatenteerde ArmaPrene-technologie, is ’s werelds eerste flexibele technische isolatie met brandklasse Bl-s1,d0 en biedt dus een hoog veiligheidsniveau in geval van brand. In vergelijking met een standaard elastomeerproduct heeft het schuimmateriaal 10 keer minder rookontwikkeling. Door de rookdichtheid in geval van brand aanzienlijk te verminderen, verbetert de zichtbaarheid en wordt de tijd om gebouwen veilig te evacueren verlengd.

Fittingen kunnen ook gemakkelijk worden geïsoleerd met het flexibele isolatiemateriaal

Systeemoplossing met ArmaFix Ultima

Het isolatiemateriaal werd geleverd door Asbipro Technisch Isolatie (Schiedam) en verwerkt door Riweltie Isolatie en Brandpreventie (Utrecht). Het isolatiebedrijf Riweltie is een Armacell gecertificeerd isolatiebedrijf. De onderneming installeerde ongeveer 7000 m ArmaFlex Ultima slangen op koelwaterleidingen met een diameter van 15 tot 89 mm. Grotere leidingdiameters, ongeveer 1780 fittingen, verbindingen en buffertanks werden geïsoleerd met ArmaFlex Ultima platen. Om thermische ontkoppeling en maximale veiligheid te garanderen, werden de leidingen bevestigd met ArmaFix Ultima leidingdragers. Het koudwatersysteem werd tegen condensatie beschermd met AF/-ArmaFlex. De werkzaamheden zijn in juni 2020 begonnen en zullen naar verwachting begin 2023, bij de opening van het ziekenhuis, voltooid zijn.

ArmaFlex Ultima is veilig, gemakkelijk en snel aan te brengen

“ArmaFlex Ultima geeft bij brand 10 keer minder rook af dan een standaard elastomeerproduct en is de veiligste oplossing voor het isoleren van koelsystemen. Met ArmaFlex Ultima heeft Armacell een nieuwe veiligheidsstandaard in technische isolatie gecreëerd.”

Hans de Klein, directeur/eigenaar van Riweltie Isolatie en Brandpreventie:

Grote vraag naar koeling in ziekenhuizen

Ziekenhuizen zijn de meest complexe gebouwtypes en zeer energie-intensief. Maar vooral in ziekenhuizen zijn veel emissies vermijdbaar als de medische zorg niet lijdt. Het jaarlijkse energieverbruik van de gehele Nederlandse zorgsector bedraagt ruim 900 miljoen m³ gas en 2,3 miljoen MWh elektriciteit. Volgens een studie van Gupta Strategies is gas goed voor 53%, elektriciteit voor 47% en bedragen de energiekosten ongeveer 5.000 euro per bed per jaar. Dit betekent dat de energievraag per ziekenhuisbed groter is dan die van een gemiddelde eengezinswoning. In feite verbruikt een groot ziekenhuis ongeveer evenveel elektriciteit als een kleine stad. De koplopers op het gebied van energieverbruik zijn airconditioning- en ventilatiesystemen: zij vergen tot 40% van de elektriciteit. Professionele isolatie van technische systemen is een van de eenvoudigste en meest kosteneffectieve maatregelen om de energie-efficiëntie in ziekenhuizen te verbeteren.

Meer over dit spannende project kunt u vinden op: https://arma.link/TergNL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in