Eneco: Visie op verduurzaming

0
1

Een branche die natuurlijk volop met duurzaamheid te maken heeft, is de energiebranche. Over de visie op duurzaamheid, de uitdagingen van de energietransitie en de rol van thermische isolatie daarbij ging Isolatie4all in gesprek met Thijs van de Grift, Strategic Partner Manager bij Eneco Zakelijk.

Vanuit zijn functie adviseert Thijs van de Grift (36) bedrijven  in het omschakelen in de energietransitie. Dat houdt in dat er gekeken wordt naar verbruik- en vraagoptimalisatie en besparingsmogelijkheden, maar voornamelijk ook door te kijken naar mogelijkheden om partijen over te laten stappen op duurzame energie uit zon- en windprojecten.

Eneco zit natuurlijk als geen ander in de energietransitie. Wat is jullie toekomstvisie als het gaat om duurzaamheid en energie en waar liggen de speerpunten?

“Met de energietransitie werken we aan de ontwikkeling van gecentraliseerde fossiele energieopwekking naar gedecentraliseerde duurzame energieopwekking. Daarbij kijken we ook naar teruglevering van energie van bedrijven aan consumenten, andere bedrijven en het energienet. Iedereen kan straks energieproducent worden, maar daardoor ontstaat  in de huidige markt de kans op het ‘dichtslibben’ van het elektriciteitsnet. Om die overbelasting van het net tegen te gaan moeten we naar de ontwikkeling van ‘smartgrids’ en daarbij spelen slimme apparaten en opslag een belangrijke rol. De techniek daarvoor is inmiddels al voorhanden, maar aan regelgeving ontbreekt het nog. Uiteindelijk moet een combinatie daarvan leiden tot een volledig fossielvrije energie-en warmtevoorziening.”

Welke oplossingen zijn het belangrijkst voor de zakelijke markt. Kun je enkele voorbeelden van projecten noemen?

“De strategie van Eneco is gericht op duurzaam-decentraal-samen. Het percentage hernieuwbare energie moet verder gaan groeien.  Eneco heeft de ambitie om haar duurzame productiecapaciteit in een paar jaar te verdubbelen. Naast duurzame energie leveren we ook steeds meer innovatieve diensten. De betaalbaarheid van energie, het leveren van goede service en het voldoen aan behoeften zijn voor de zakelijke markt nu belangrijk.” 

“Grote strategische partners zijn bijvoorbeeld DSM en Fuji. Verduurzaming van energie en/of warmtelevering en zo  emissie loos te produceren zijn voor hen onder andere belangrijke productieaspecten. Een ander actueel voorbeeld is dat we  duurzame energie uit een nabij gelegen zonnepark leveren aan logistieke dienstverlener DSV Solutions voor hun nieuwe magazijn in Tholen, waarbij de focus lag op het voldoen aan de BREEAM-richtlijn. Zo hebben we ons de laatste 5 á 6 jaar ontwikkeld tot dé partner voor verduurzaming. Onze recente campagne heet niet voor niets: ‘Samen schakelen we Nederland om’.”Eneco werkt ook met het Rotterdamse vervoerbedrijf RET samen om hun ambitie om energie-positief openbaar vervoer  te realiseren, we hebben voor Google een windmolen- en zonnepark gerealiseerd én we hebben een locatie van Volvo België voorzien van zonnepanelen door middel van Crowdfunding. Ook hebben we Eneco StukjeZon geïntroduceerd, waarbij bedrijven zonne-energie van externe locaties kunnen afnemen alsof het op hun eigen dak ligt, met alle fiscale voordelen.”

In hoeverre maakt thermische isolatie deel uit van jullie projecten?

Dat hangt af van waar we in een project instappen. Vaak werken we voor projecten in consortiums, waarbij voor de warmte- en koudeopslag gebruik wordt gemaakt van de diensten van thermische isoleerders. Goede isolatie is immers, ook bij duurzame verwarming of koeling van essentieel belang. Zo is Eneco  bij de aanleg van warmtenetten opdrachtgever voor thermische isolatiebedrijven. Samen met hen voeren we projecten uit, maar kijken we ook hoe je warmteverlies steeds verder kunt reduceren en hoe we dat betaalbaar kunnen houden. Daarnaast houden we ons ook bezig met warmteleveringsprojecten voor de industrie en het elektrificeren van de warmtevraag.”

Waar zouden Eneco en de branche voor thermische isolatie elkaar nog kunnen versterken?

“Eneco zet zich in voor het verduurzamen van het energieverbruik; voor consument en bedrijf. Met bedrijven kijken wij mee naar mogelijkheden voor hen om verder te verduurzamen en daarbij speelt ook isolatie een rol. Warmteverlies leidt immers tot meer verbruik, dus is het economisch én milieutechnisch verstandig om te isoleren. Voor klanten is dit nog relatief onbekend en samen met de isolatiebranche kunnen we daar nog genoeg stappen in zetten.”

Van welke innovatieve ontwikkelingen verwacht Eneco dat die in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen bij duurzaamheidsprojecten?

“Om uiteindelijk volledig duurzaam te kunnen verwarmen is energieopslag essentieel, want als er even geen wind of zonne-energie voor handen is, willen we niet in de kou komen te zitten. Daarvoor werkt Eneco samen met andere partners, waaronder nieuwe eigenaar Mitsubishi Corporation, mee aan EnspireME, waarmee we de grootste batterij voor energieopslag in Europa hebben ontwikkeld. Het batterij-opslagsysteem houdt het stroomnet in balans door reservecapaciteit aan te bieden. Inmiddels zijn we ook bezig met de ontwikkeling van batterijen voor thuisopslag.”

“Naast het reguleren van de opslag is ook een slimmere vraagsturing in de toekomst van groot belang. Daarvoor zal steeds meer gebruik worden gemaakt van robotica. Dat alles moet ertoe leiden dat het elektriciteitsnet beter in balans komt.

Een derde ontwikkeling is ‘Power to heat’, oftewel elektrisch verwarmen. Dat zal het gebruik van fossiele brandstoffen moeten gaan vervangen. Voor de zakelijke markt betekent dat, dat je ondernemers vooral goed zult moeten informeren. Wij ondersteunen hen daarin met eigen communicatieteams en energiecoaches. Uiteindelijk blijft het creëren van voortgang in de energietransitie voor de zakelijke markt  als voor de consument  een kwestie van veel uitleggen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in