EiiF – European Industrial Insulation Foundation

0
1

De European Industrial Insulation Foundation (EiiF) is opgericht op 28 mei 2009 in Zwitserland met als doel duurzame isolatieprojecten in de industrie te initiëren. Een belangrijke garantie voor het succesvolle werk van de stichting is de inzet van de 60 toegewijde lidbedrijven. Bijna alle bij EiiF aangesloten bedrijven hebben TIPCHECK Experts die door EiiF zijn opgeleid en gecertificeerd en die hun klanten adviseren over hun energiebesparingsmogelijkheden met behulp van geoptimaliseerde technische isolatie.

EiiF ondersteunt politieke besluitvormers op EU- en nationaal niveau, evenals afnemers van technische isolatie (industrie en gebouwen) en de isolatie-industrie zelf in de decarbonisatie-uitdaging.

Activiteitsgebieden

Naast het TIPCHECK-programma zijn de belangrijkste werkterreinen van EiiF standaardisatie, bijv. de nieuwe Europese norm prEN 17956 wordt ontwikkeld op basis van VDI 4610; lobbyen op EU- en nationaal niveau; bewustmaking, bijv. door studies of informatiecampagnes in de sociale media; onderhoud en organisatie van de EiiF Ledenvereniging en haar leden; en de EiiF Academy, die lezingen, workshops en seminars over relevante onderwerpen aanbiedt.

TIPCHECK-programma:

Tot nu toe zijn er meer dan 3.000 TIPCHECK’s (Technical Insulation Performance Checks) uitgevoerd in evenveel operationele fabrieken. Ongeveer 75% hiervan, oftewel drie van de vier klanten, hebben geïnvesteerd in de voorgestelde isolatiemaatregelen en hebben de isolatiewerkzaamheden uitgevoerd. Volgens ruwe schattingen heeft het TIPCHECK-programma tot nu toe jaarlijks meer dan 1,6 miljoen MWh en meer dan 3,5 miljoen ton broeikasgasemissies bespaard. Ruw geschat heeft dit een extra isolatiebusiness van 80 miljoen euro opgeleverd voor de bedrijven die lid zijn van het EiiF en die TIPCHECK-diensten uitvoeren.

Gezien de sterke stijging van de energie- en emissiekosten zijn de vraag naar TIPCHECK en het aantal daaruit voortvloeiende isolatieopdrachten aanzienlijk toegenomen, vooral sinds dit jaar.

Sinds 2010 hebben bijna 30 TIPCHECK-trainingen met meer dan 300 deelnemers plaatsgevonden. Momenteel telt EiiF wereldwijd ongeveer 140 gecertificeerde TIPCHECK Experts, waarvan 10 in Nederland.

De nieuwe browsergebaseerde TBI-App zal naar verwachting aan het eind van het jaar beschikbaar worden gemaakt voor niet-leden en kan dan tegen een jaarlijkse vergoeding worden gebruikt door een breed scala aan geïnteresseerden om het besparingspotentieel van technische isolatiesystemen in te schatten.

Onderzoeksplicht

In het Nederlandse wetgevingsprogramma “Onderzoeksplicht” is een zogenaamde isolatiescan van industriële bedrijven vereist voor 1 december 2023. Dit bewijs kan echter ook worden geleverd door een TIPCHECK, die niet ouder mag zijn dan twee jaar. De vraag naar TIPCHECK’s in Nederland is momenteel dan ook groot.

EiiF Academie:

De EiiF Academy is de meest recente pijler onder de werkterreinen, en de eerste met succes uitgevoerde EiiF duurzaamheidsworkshops zijn al erg populair en helpen het doel van de stichting verder te bevorderen wat betreft het initiëren van praktische energiebesparingsprojecten door middel van kennis en het delen van beste praktijken. Sinds de oprichting heeft EiiF ook de FESI Europese kampioenschappen voor isolatieleerlingen ondersteund en dit jaar introduceert het de onderwerpen digitalisering en duurzaamheid in het wedstrijdprogramma.

Meer informatie over het EiiF vindt u online: www.eiif.org

Tekst: Andreas Guertler, director EiiF

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in