Eerste hybride glaswoloven met 50% elektrische verwarming

0
1

Voor de productie van glas- en steenwol worden in de industrie gasovens gebruikt die op hoge temperatuur glas- en steenwol produceren. In het kader van de elektrificeren van het productieproces zet Saint-Gobain en haar dochterondernemingen onder het motto ‘Making The World A Better Home met de implementatie van een nieuwe hybride glaswoloven een eerste stap naar een CO2 neutraal productieproces middels het Saint-Gobain Hybrid Furnace Project (HFP)

De verwarmingscapaciteit van de nieuwe oven wordt geleverd door een mix van elektriciteit en een combinatie van gas en zuurstof. Dit betekent dat 50% van de verwarmingscapaciteit van de nieuwe oven, het kloppende hart van de fabriek, bestaat uit elektriciteit. Voor de resterende warmtebehoefte wordt de oven verbeterd door gebruik te maken van pure zuurstof in plaats van gewone lucht. De zuurstof wordt geleverd door een zuurstofinstallatie die gelijktijdig met de oven wordt geïmplementeerd.

Onderzoek

HFP is het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling binnen de Saint-Gobain Groep. De hybride oven biedt een milieuvriendelijker alternatief voor de huidige vlamoven die wordt gebruikt om gesmolten glas te produceren als basisproduct voor glaswol. Door de nieuwe oven boeken we belangrijke resultaten:

Een vermindering van het gasverbruik van de oven met 55%;

Een algehele daling van het energieverbruik van de oven van 26%.

Een lagere CO2-uitstoot, zeker als de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen, zoals zon, wind of water.

Een hogere energie-efficiëntie, omdat elektrische ovens minder warmteverlies hebben dan gas- of kolenovens.

Een betere kwaliteit van het glas, omdat elektrische ovens een meer uniforme temperatuurverdeling hebben en minder verontreinigingen veroorzaken.

Een grotere flexibiliteit, omdat elektrische ovens gemakkelijker kunnen worden aangepast aan de vraag en het aanbod van elektriciteit.

Tijdlijn

Na de implementatie van de hybride oven in de fabriek van Isover Etten-Leur, kunnen andere Isover fabrieken binnen het netwerk van Saint-Gobain snel volgen. Het potentiële effect van de toepassing van HFP in alle fabrieken van Saint-Gobain in Europa is eveneens een vermindering van de CO2-uitstoot met ca. 100.000 ton per jaar. Bovendien kan de technologie van HFP door andere glaswolfabrikanten worden ingezet, wat kan leiden tot een verdere vermindering van de CO2-uitstoot van de sector, met een wereldwijde impact.

Tijdlijn project

Tot medio 2024
Voorbereidende werkzaamheden voor het vervangen van de oven.

Medio 2024
Bouw en inbedrijfsstelling van de hybride oven in de Isover fabriek.

Januari 2025
Isover Nederland produceert glaswol met de nieuwe,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in